
Interviu pe extrema cu Alexandra Badea
31 iulie 2020
Andrei Radu este noul campion national U10
17 august 2020Triumful experienței in Liga 1

CFR Cluj a triumfat în partida contra CSU Craiova, cucerind titlul cu numărul 6. Prin câștigarea acestui trofeu, echipa din Cluj urcă pe locul 4 în clasamentul istoric al primei divizii a fotbalului nostru, egalându-le pe UTA Arad și Chinezul Timișoara (club care nu mai există). Primele 3 locuri sunt ocupate de Steaua (26 de titluri), Dinamo (18) și Venus București (8 titluri, club reînființat în 2014 și care evoluează în Liga V.
Meciul de aseară a fost numit, pe bună dreptate, „finala campionatului”, fiindcă s-a jucat cu trofeul și medaliile de campioni pe masă. Poate că decizia Ligii Profesioniste, care a impus ca meciul să se termine cu o învingătoare, adică una ce putea fi stabilită chiar și în urma prelungirilor și a loviturilor de pedeapsă, a nemulțumit pe unii, dar a fost cea corectă. Nu a fost cazul de prelungiri, meciul terminându-se în 90 de minute cu victoria meritată a clujenilor. CFR Cluj a stăpânit jocul foarte bine, fiind echipa mai puternică mental și fizic și mai experimentată. Chiar dacă a început mai bine, marcând un gol în minutul 10, prin Nistor, CSU Craiova s-a stins treptat, jucătorii săi fiind dominați în toate mai toate fazele care presupuneau contact fizic.
Deși învinsă, echipa olteană merită toate aprecierile, deoarece practică un fotbal frumos, marchează multe goluri din acțiune și promovează tinerii, unii dintre aceștia fiind de mare perspectivă pentru echipa națională. Un alt motiv pentru care Craiova merită respectul nostru este publicul, cel mai numeros și mai fidel din Liga 1. Lipsa publicului s-a simțit în meciul de aseară, acut, mai ales în momentele de cădere, când echipa gazdă nu a putut să-și refacă moralul. Încă un aspect pozitiv: CSU are conducători care nu țin să iasă în față prin declarații sforăitoare și care reușesc să țină mențină echilibrul financiar într-o perioadă tulbure.
Este un titlu pe care echipa lui Dan Petrescu l-a câștigat pe merit, ea fiind, în cele mai multe multe momente ale sezonului, singura echipă care a arătat un fotbal consistent, matur, de nivel european. Să nu uităm sezonul internațional bun spre foarte bun făcut de CFR, care a ajuns în primăvara Europa League, după ce a terminat pe locul 2 o grupă cu Celtic și Lazio, fiind eliminată în urma unei duble fără înfrângere de FC Sevilla.
Este un titlu pe care echipa lui Dan Petrescu l-a cucerit datorită experienței superioare a jucătorilor săi, media de vârstă a clujenilor fiind cu ani buni mai mare decât a jucătorilor de la CSU. Jucătorii esențiali ai CFR – Camora, Deac, Arlauskis, Vinicius etc – au ajuns de mult timp la maturitate, iar asta a contat enorm, ei fiind obișnuiți cu performanțele și cu meciurile decisive. Tinerii jucători ai CSU au clacat aseară în fața unei performanțe istorice, dar această înfrângere le poate fi lecție de viață.
Este o victorie care i se datorează, într-o proporție covârșitoare, lui Dan Petrescu, antrenorul care și-a găsit o a doua casă la CFR Cluj, unde pare a se simți foarte bine. În meciul de aseară, Petrescu a găsit schema de joc optimă, câștigând duelul tactic cu Cristiano Bergodi. Nu am știut care dintre cei doi este “italianul”. După titlul câștigat cu Unirea Urziceni în 2009, cele 3 titluri cu CFR, experiențele europene cu aceste echipe și experiențele de antrenor în străinătate, poate că ar fi timpul ca Dan Petrescu să înceapă să se gândească serios la un mandat la echipa națională. Ar fi apogeul unei cariere splendide.
Titlul acesta, al șaselea în 12 ani pentru CFR, confirmă faptul că fotbalul nostru s-a descentralizat după decenii bune în care a fost exclusiv o „afacere” bucureșteană. CFR-ului i s-au alăturat Viitorul Constanța și CSU Craiova, echipe unde sunt în implementare proiecte cu bătaie mai lungă. Să sperăm că aceste exemple luminoase vor fi urmate și de altele, în locuri cu mare tradiție. Cluburile din Pitești, Arad, Timișoara, Ploiești, Oradea, Brașov și Galați trebuie să renască.
Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Daniel Rucareanu
Editor RFH Sports&Management