Ramos
27 iulie 2020
Triumful experienței in Liga 1
4 august 2020
Ramos
27 iulie 2020
Triumful experienței in Liga 1
4 august 2020

Interviu pe extrema cu Alexandra Badea

Alexandra Badea a inceput handbalul la Scoala nr.181 si a debutat in prima liga a handbalului feminin romanesc la varsta de 19 ani.  Acopera postul de extrema dreapta, este componenta a echipei nationale de tineret a Romaniei si de curand a semnat cu Rapid Bucuresti, echipa pentru care asteapta cu nerabdare sa evolueze. Din aceasta postura, Alexandra a ales sa impartaseasca cu noi o parte dintre experientele prin care a trecut, de-a lungul carierei, marturisindu-ne  totodata valorile personale dupa care se ghideaza in viata.

Ca orice interviu despre cariera vom incepe cu o intrebare “ de incalzire”: care a fost primul contact cu handbalul?

Primul contact cu handbalul a avut loc in jurul varstei de 11 ani, la prima ora de sport a clasei a V a, cand doamna profesoara Carmen Cazacu mi-a pus pentru prima data mingea de handbal in mana. La inceput, eram cam neindemanatica, dar avand parte de un antrenor cu experienta, rabdare si simt pedagogic, care a stiut cum sa ma instruiasca, am ajuns sa ma indragostesc de acest sport si sa devin buna.

Ai trecut pe la mai multe cluburi in cariera. Care este clubul care si-a pus aprenta cel mai mult asupra dezvoltarii tale sportive?

Avand in vedere ca pe toata perioada junioratului am evoluat pentru Sc. 181 Bucuresti, pot spune ca acesta este clubul care si-a pus amprenta decisiv asupra formarii mele ca sportiv. In perioada junioratului se pun bazele dezvoltarii tale ca sportiv si este normal ca aceasta etapa sa „lase urme” pe termen lung in viata unui sportiv. La „181” am invatat atat handbal cat si ce inseamna competitia, in adevaratul sens al cuvantului.

Care consideri ca este reteta reusitei in viata?

Indiferent de ceea ce alegi sa faci in viata, secretul reusitei este nevoia proprie de a-ti depasi limitele. Personal, din acest punct de vedere ma consider perfectionista, zi de zi dorindu-mi sa progresez, sa fiu mai buna in ceea ce fac si sa ajung la un nivel superior. Consider ca o astfel de abordare nu are legatura doar cu handbalul, dar in sport este mult mai usor de urmat, tinand cont de faptul ca zilnic ai antrenamente la care sa iti propui sa te autodepasesti, saptamanal ai meciuri, unde trebuie sa dai totul, iar pe termen lung, apar mereu obiective noi.

Care a fost cel mai greu moment al carierei si cum l-ai depasit?

Viata unui sportiv este plina de urcusuri si coborasuri. Atunci cand n-am obtinut ceea ce mi-am dorit sau cand m-am confruntat cu momente in care lucrurile nu ieseau asa cum voiam, am considerat ca ma aflu in fata unor provocari ale carierei si m-am motivat sa le depasesc cu bine. Nu mi-a placut niciodata ideea de a ma autocompatimi si de a considera ca este un moment greu. In sport „greul” te ajuta sa iti depasesti limitele, despre care iti spuneam mai devreme ca fac parte din reteta succesului in viata.

Cum ai trecut peste aceasta perioada plina de restrictii si neajunsuri?

Cu bine! Am privit partea buna a lucrurilor, mi-am petrecut timpul cu familia, am citit, m-am relaxat si m-am bucurat de timpul liber pe care, in general, ca sportiv, nu prea il ai.

Care sunt valorile cele mai importante pe care handbalul ti le-a transmis?

Increderea in sine si disciplina. Ca sportiv, fara disciplina si incredere nu ai cum sa reusesti. Prin toate situatiile prin care am trecut handbalul m-a disciplinat si m-a ajutat sa descopar increderea in fortele proprii, atat de necesara pentru a-mi depasi limitele.

De curand ai lasat in urma CSM Ramnicu Valcea pentru a semna cu Rapidul. Ce ai gasit aici? 

Sunt extrem de incantata ca fac parte dintr-un club de traditie si abia astept sa joc in alb-visiniu. M-am integrat usor in colectiv, am fost primita bine, atat de catre colege, cat si de catre stafful tehnic, ma simt bine, atmosfera este buna si astept cu nerabdare sa joc pentru Rapid.

Ce obiectiv aveti anul acesta?

Ne propunem un loc cat mai sus in clasament si cu siguranta  vom da totul pentru a fi sus, pentru a incanta publicul din Sala Giulesti ( speram sa apucam sezonul acesta revenirea publicului in salile de sport), pentru ca la finalul sezonului sa fim cu totii multumiti de ce am realizat pentru acest club.

Care este modelul tau in cariera?

Modelele mele sunt parintii si oamenii care m-au sustinut si mi-au ghidat pasii in viata.

Daca ar fi sa te definiesti in 3 cuvinte care ar fi acelea?

  1. Copilaroasa  2. Ambitioasa  3. Perseverenta

Ce obiective personale ti-ai setat pentru perioada urmatoare?

Cum spuneam, consider ca performanta este facuta din atingerea unor obiective mici, duse la un nivel mare: vreau sa ma autodepasesc la fiecare antrenament, sa dau totul la fiecare meci si sa am realizari in teren care sa ajute echipa sa isi atinga obiectivul colectiv.

Tot mai multi tineri aleg sa isi petreaca timpul liber intr-un mod sedentar, in detrimentul practicarii miscarii. Ce sfaturi le-ai da copiilor din ziua de azi?

Inainte de a-i indruma pe copii, le-as recomanda parintilor sa ii scoata pe cei mici la miscare, in aer liber, in sala, oriunde. Daca parintii nu acorda interes miscarii, copilul va alege sa stea comod pe un scaun in fata calculatorului sau pe canapea cu telefonul in mana. Copiilor le-as recomanda sa iasa din zona de confort, sa se plimbe, sa alerge, sa faca sport, indiferent daca o fac doar in timpul liber, sau daca pe parcurs isi vor dori sa se indrepte spre performanta. Ideea este sa incerce lucruri noi si sa aiba grija de sanatatea lor.

De ce ar alege un copil sa vina la handbal si nu la alte sporturi? Care crezi ca ar trebui sa fie atuurile handbalului, atunci cand un copil isi doreste sa practice un sport?

As fi subiectiva daca as vorbi doar despre handbal. Pana la urma nu este important ce sport aleg copiii, cata vreme se indreapta catre un sport. Este mai important faptul ca aleg sa faca miscare si ca ajung sa viseze sa devina campioni. Este bine sa incerce si sa descopere singuri ce sport li se potriveste, ce le starneste interes si ce vor sa faca in cariera. Toate sporturile au ceva unic si fiecare copil trebuie sa se simta bine cu alegerile lui.

In 2015 Romania a iesit campioana mondiala de tineret la handbal feminin. Au trecut 5 ani si multe dintre fetele din echipa aceea inca nu au confirmat. Cum iti explici faptul ca multi dintre sportivii romani, desi au calitati si rezultate la nivelul juniorilor, intampina dificultati in a se impune la nivel de seniori?

Handbalul romanesc are multi sportivi talentati, cu calitati native, muncitori si inteligenti. Din pacate acestia se pierd, pe parcurs, pentru ca nu li se ofera sansa de a juca constant, de a capata experienta prin jocuri si de a ajunge la maturitate, pe teren. Multi renunta, poate si prea usor uneori, cand vad ca nu au parte de sustinere. Este important ca pe un tanar, chiar daca nu are experienta, daca vezi ca are potential, sa il tratezi cu respect, sa ii oferi sansa sa se dezvolte frumos si sa il ajuti sa capete incredere in el.

Cat de importanta este pregatirea mentala in sport si ce atuuri au sportivii romani, din punct de vedere mental, in confruntarile cu ceilalti sportivi?

Consider ca un mental puternic este elementul cheie al unui sportiv de succes. Pregatirea mentala este importanta cand iti propui sa ajungi sus, face diferenta intre sportivi si te ajuta sa te mentii printre cei mai buni. Chiar daca ar fi multe exemple cand sportivii romani au clacat mental, consider ca sportivul roman are o putere de regenerare la nivel mental dupa esecuri, depaseste uneori miraculos momentele de cumpana si te surprinde cand te astepti mai putin. Sunt nenumarate cazurile cand romanii au obtinut rezultate exceptionale, venind dupa un esec.

Ce le lipseste sportivilor romani pentru a performa constant si a se regasi in elita sportului mondial?

Consider ca subiectul ar trebui sa se regasesca intr-o strategie nationala de rederesare a sportului, dar in ceea ce ma priveste pe mine, ca sportiv as spune doar atat: acordati incredere tinerilor cu potential si veti vedea rezultate! Romania are sportivi tineri de perspectiva, trebuie doar sa fie pusi in valoare.

Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!?

Eu si familia mea sa fim sanatosi!

Multumim!

Ramona Farcau

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *