Tokyo 2021 – perspective olimpice IV. Sporturile de echipă.
19 iulie 2021
Tokyo 2021. Perspective olimpice. Natație. Box. Scrimă. Tenis de masă. Ciclism. Tir. Judo
24 iulie 2021
Tokyo 2021 – perspective olimpice IV. Sporturile de echipă.
19 iulie 2021
Tokyo 2021. Perspective olimpice. Natație. Box. Scrimă. Tenis de masă. Ciclism. Tir. Judo
24 iulie 2021

Tokyo 2021 – perspective olimpice V. Atletismul și gimnastica.

Atletismul

La ediția precedentă a Jocurilor Olimpice atletismul a calificat 21 de sportivi, număr care însemna cam un sfert din totalul delegației. Acest aspect nu a avut vreun efect în clasamentul performanțelor. Ultima medalie olimpică pentru atletismul nostru a fost aurul câștigat în proba de maraton de Constantina Diță. Asta se întâmpla în 2008, la Beijing. De atunci, izvorul reușitelor atletice românești parcă a secat.

Există unele semne de renaștere, vizibile în probele de sărituri și aruncări, dar drumul până la performanțe adevărate este lung. La alergări, din păcate, perspectivele nu sunt tocmai luminoase. Performanțele obținute în 2019 au fost anulate de perioada pandemică, mulți dintre atleții noștri fiind departe de cele mai bune rezultate ale lor.

La actuala ediție, echipa atletică va fi reprezentată de 10 sportivi, care vor fi însoțiți de 6 antrenori. Șapte dintre atleți participă în probele de sărituri și aruncări și 3 în probele de alergări și marș.

Sportivii calificați sunt:

  • Florentina Costina Iușco și Alina Rotaru (săritura în lungime fete)
  • Daniela Stanciu (săritura în înălțime fete)
  • Claudia Mihaela Bobocea (1500 m)
  • Rareș Toader (aruncarea greutății)
  • Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului)
  • Andrea Miklós (400 m)
  • Alexandru Novac (aruncarea suliței)
  • Alin Alexandru Firfirică (aruncarea discului)

Antrenorii lotului de atletism sunt: Teodoru Agachi, Nicolae Alexe, Valentin Anghel, Sergiu Mihai Octavian Măzăran, Oana  Pantelimon și Mihai Corucle.

Rezultatele pot apărea doar în probele de sărituri și aruncări. Favoriți pentru obținerea unor performanțe sunt: Alin Firfirică, Bianca Ghelber și Rareș Toader. Pentru ca asta să se întâmple, atleții noștri ar trebui să aibă cele mai bune zile din carierele lor de până acum.

Gimnastica

Disciplina cea mai importantă pentru mișcarea olimpică de la noi a reușit să califice doar 3 sportivi. Aceștia sunt: veteranul Marian Drăgulescu, Larisa Iordache și Maria Holbură. În urmă cu un an, Larisa verifica împreună cu colegii din poliție respectarea regulilor de distanțare socială și urmărea traficul din București. Revenirea sa la antrenamente a uimit pe toată lumea. Maria Holbură, gimnastă aflată în pragul retragerii, s-a calificat la pentru competiția olimpică la ultimul concurs la care își propusese să participe, în toamna lui 2019.

Pentru Drăgulescu, calificat pentru proba de sărituri, va fi a cincea prezență la o competiție olimpică. Pentru Maria Holbură, calificată la individual compus, va fi prima participare la Jocurile Olimpice. Larisa Iordache este la a doua prezență, după participarea la ediția Londra 2012, ea ratând ediția de la Rio din cauza unei accidentări. Ea va lua parte tot în concursul de individual compus.

Este a doua ediție la rând la care echipa noastră feminină ratează prezența în concurs, acesta fiind motivul principal pentru care numărul gimnastelor noastre este atât de mic. În cazul gimnasticii masculine, situația este tot mai critică, echipa noastră fiind la a treia ratare consecutivă a prezenței la competiția olimpică.

Șansele la medalii ale gimnaștilor noștri sunt mici, dacă privim realist situația. Optimiștii ar spune că Drăgulescu și Iordache au șanse, dar prestațiile lor la unele dintre competițiile la care au luat parte nu au fost dintre cele mai convingătoare. Maria Holbură este o necunoscută. Condițiile speciale de la Tokyo vor favoriza apariția surprizelor. Să sperăm că gimnaștii noștri vor produce surprize plăcute.

Foto: gsp.ro

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports & Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *