Perspective olimpice IV. Tenis de câmp la Tokyo. Când „patria” este un cuvânt pe care unii l-au uitat.
17 iulie 2021
Tokyo 2021 – perspective olimpice V. Atletismul și gimnastica.
21 iulie 2021
Perspective olimpice IV. Tenis de câmp la Tokyo. Când „patria” este un cuvânt pe care unii l-au uitat.
17 iulie 2021
Tokyo 2021 – perspective olimpice V. Atletismul și gimnastica.
21 iulie 2021

Tokyo 2021 – perspective olimpice IV. Sporturile de echipă.

Sporturile de echipă reprezintă, istoric, punctul nevralgic al olimpismului românesc. Reușitele au fost puține și nu au avut continuitate. În total, au strâns 6 medalii: una de argint și 5 de bronz. Prima medalie, una de bronz, a fost adusă de rugby (Paris 1924). Handbalul masculin a adus 4 medalii, una de argint (Montreal 1976) și 3 de bronz (Munchen 1972, Moscova 1980 și Los Angeles 1984). Voleiul masculin completează acest palmares cu o medalie de bronz, cucerită în 1980. La această ediție, sporturile de echipă din țară vor fi reprezentate de echipa olimpică de fotbal și de echipa feminină de baschet 3×3.

Fotbal

Locul 4 obținut la Campionatul European de Tineret din 2019 a adus o calificare istorică a naționalei de fotbal. Va fi a 4 participare a echipei olimpice la turneul final, după cele din 1924 ( JO de la Paris ), 1952 ( JO de la Helsinki) și 1964 (JO de la Tokyo). Șansele echipei noastre la o medalie sunt nule, în condițiile  în care din lot nu fac parte cei mai buni jucători ai generației eligibile de participare. Mirel Rădoi a susținut că ne vom lupta pentru medalii, dar declarațiile sale trebuie luate prudent. Ne vom lupta pentru medalii, așa cum vor face toate echipele calificate, dar asta nu înseamnă că și putem obține vreuna.

Lotul este format din 22 de jucători (18 jucători + 4 rezerve). Componența este următoarea:

  • portari: Aioani Marian Mihai, Mihai Maximilian Popa, Ștefan Târnovanu;
  • fundași: Tudor Cristian Băluță, Radu Ștefăniță Boboc, Andrei Chindriș, Ion Gheorghe, Virgil Eugen Ghiță, Andrei Florin Rațiu, Florin Ștefan, Alexandru Ștefan Pașcanu, Ricardo Florin Grigore;
  • mijlocași: Mihai Alexandru Dobre, Marius Mihai Marin, Dragoș Ionuț Nedelcu, Eduard Marian Florescu, Antonio Sefer, Virgil Andrei Ciobanu, Marco Alexandru Dulca;
  • atacanți: Andrei Sîntean, George Danuț Ganea, Valentin Gheorghe.

Antrenori ai lotului de tineret sunt: Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Florin Constantinovici Schreiber și Leontin Toader (antrenor cu portarii).

La Tokyo s-au calificat 16 echipe, care au fost împărțite în 4 grupe. România face parte din grupa B, alături de Noua Zeelandă, Honduras și Coreea de Sud. Meciurile din această grupă se vor juca la Kashima, Sapporo și Yokohama.

Turneul final va oferi, cel mai probabil, o nouă dispută Europa – America de Sud. Surpriza poate veni de la una dintre formațiile africane calificate (Coasta de Fildeș, Egipt, Africa de Sud), deoarece tinerii jucători africani se mobilizează foarte bine pentru a prinde contracte la echipele mari din Europa.

Baschet 3×3

România a avut o contribuție importantă la dezvoltarea acestei discipline sportive în anii ’90. Echipa masculină fiind una foarte bună în acea perioadă. Este prima competiție olimpică în care se desfășoară un concurs de baschet 3×3.

Șase sportive vor face deplasarea – patru vor juca și două au statut de rezerve. Cele patru sportive care vor fi trecute pe foaia de joc la primul meci sunt: Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Cuic. Rezerve lor sunt  Anca Șipoș și Gabriela Irimia. Liderul echipei este Ancuța Stoenescu. Antrenor al lotului este slovaca Tatiana Gallova. Echipa are șanse bune la o clasare în primele 6, deoarece ocupă locul 3 în clasamentul mondial.

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports & Management

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *