Tokyo 2020 – perspective olimpice III: Luptele
14 iulie 2021
Tokyo 2021 – perspective olimpice IV. Sporturile de echipă.
19 iulie 2021
Tokyo 2020 – perspective olimpice III: Luptele
14 iulie 2021
Tokyo 2021 – perspective olimpice IV. Sporturile de echipă.
19 iulie 2021

Perspective olimpice IV. Tenis de câmp la Tokyo. Când „patria” este un cuvânt pe care unii l-au uitat.

Echipa de tenis de câmp va fi formată din 3 sportive admirabile: Raluca Olaru și Monica Niculescu vor face pereche la dublu, iar Mihaela Buzărnescu va evolua în proba de simplu. Cele 3 sportive au fost singurele care și-au exprimat intenția de a participa. Față de ediția Rio 2016, o competiție marcată de o vagă amenințare medicală, echipa actuală și-a înjumătățit efectivul. Am fi putut avea o trupă solidă, formată din participanți cu șanse în mai toate competițiile turneului de tenis.

Am sperat, trebuie să recunosc asta, că Simona Halep va fi prezentă la Tokyo, încercând să își ia revanșa după momentul Rio 2016, când nu a participat din motive legate de virusul Zika. Ezitările ei de atunci au generat nemulțumirile fanilor din țară, care au acuzat-o de lipsă de interes pentru culorile naționale. Și-a luat revanșa deplină în 2018 și 2019, prin triumfurile de la Roland Garros și Wimbledon. Totuși, visam ca turneul olimpic să o prindă într-o formă fizică bună și cu dorință de victorie, arătându-ne că mai are ceva de demonstrat. Turneul olimpic, ce se va desfășura în condiții speciale, ar fi fost o bună ocazie pentru marea campioană de a câștiga o medalie și de a închide gura cârcotașilor care i-au reproșat adeseori că joacă doar pentru ea. Dar Simona nu va evolua, având probleme medicale, care au scos-o din circuitul sportiv de luni bune și care o vor duce în afara topului 10 al clasamentului mondial după mai bine de 7 ani. Pentru Simona, orizontul olimpic se îngustează, șansa ca ea să obțină o medalie la următoarea ediție fiind din ce în ce mai mică. Dacă nu se întâmplă ceva uimitor în cariera ei, Simona va rămâne cu o singură participare la Olimpiadă, cea de la Londra 2012.

Dacă decizia Simonei de a nu participa este perfect justificată, alta este situația celorlalte tenismene. Refuzul acestora de a reprezenta România a fost și este tare trist, reacțiile de dezamăgire ale fanilor fiind perfect justificate. Motivele au fost ridicole de-a dreptul. Sorana Cârstea, Irina Begu, Ana Bogdan și Patricia Țig puteau să participe, dar au decis să stea pe tușă, invocând diverse probleme. Surpriza neplăcută a fost să descoperi că numele lor apar pe listele de participanți ale unor turnee care au loc în aceeași perioadă cu întrecerea olimpică. Înțelegem că setul de reguli impuse de organizatorii niponi sunt draconice, dar este rușinos să nu îți asumi curajos o decizie, scoțându-l la înaintare pe Ion Țiriac, care a explicat în stilul sau franc de ce nu participă fetele. Între timp, marele Novak Djokovici a anunțat că va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, demonstrând că este nu doar un mare sportiv, ci și un om care nu uită de unde a plecat.

În probele de simplu vor fi prezenți câte 64 de sportivi, după cum urmează: primii 56 de sportivi din clasamentul mondial, 4 sportivi reprezentând țara gazdă și 4 câștigători de turnee de Mare Slam sau câștigători ai medaliei olimpice de aur care nu sunt clasați pe poziții eligibile. La dublu vor fi prezente câte 32 de perechi, calificate după criterii asemănătoare probelor de simplu. La proba de dublu mixt vor fi prezente 16 perechi, stabilite după criterii identice probelor de dublu băieți/fete. În probele de dublu, țara gazdă are câte un loc rezervat. Nicio echipă olimpică nu poate trimite mai mult de 3 sportivi/3 echipe în cadrul fiecărei probe a turneului.

Nu vreau să închei acest scurt articol fără să amintesc că tenisul de câmp a adus una dintre cele 4 medalii ale delegației noastre la Rio 2016. Perechea Horia Tecău – Florin Mergea a disputat atunci o finală superbă contra cuplului Rafael Nadal – Marc Lopez, obtinând o foarte prețioasă medalie de argint. Este singura medalie olimpică din palmaresul tenisului românesc. Un scurt rezumat primului set al finalei din 2016 gășiți accesand următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=GKbT3Eo4qUA

Foto:eurosport.ro

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports&Management

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *