Tokyo 2020 – perspective olimpice II: Canotajul
12 iulie 2021
Perspective olimpice IV. Tenis de câmp la Tokyo. Când „patria” este un cuvânt pe care unii l-au uitat.
17 iulie 2021
Tokyo 2020 – perspective olimpice II: Canotajul
12 iulie 2021
Perspective olimpice IV. Tenis de câmp la Tokyo. Când „patria” este un cuvânt pe care unii l-au uitat.
17 iulie 2021

Tokyo 2020 – perspective olimpice III: Luptele

Palmaresul olimpic al luptelor românești este extrem de bogat.  De-a lungul timpului, luptătorii noștri au câștigat 33 de medalii: 7 de aur, 8 de argint și 19 de bronz. Dumitru Pârvulescu (Roma 1960), Gheorghe Berceanu (Munchen 1972), Nicolae Martinescu (Munchen 1972), Ștefan Rusu (Moscova 1980), Vasile Andrei  (Los Angeles 1984), Ion Draica (Los Angeles 1984) și Vasile Pușcașu (Seul 1988) sunt campionii olimpici la lupte pe care i-a dat România.

Echipa de lupte (greco-romane, libere și fete) care ne va reprezenta la Tokyo este formată din 5 sportivi. Aceștia sunt:

  1. Alina Vuc, legitimată la CSA Steaua, va evolua la categoria 50 kg. Sportiva a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial de la Nur-Sultan (noua denumire a Astanei), Kazakhstan – 2019, iar performanța asta i-a asigurat participarea în concursul olimpic.
  2. Kriszta Incze Tunde, legitimată la Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe, va lua parte concursul de la categoria 62 kg. A primit acest loc în urma retragerii sportivilor din Coreea de Nord. Kriszta este dublă medaliată la campionatele europene (2019 și 2021).
  3. Andreea Ana, legitimată la CSA Steaua, va evolua în competiție la categoria 55 kg. A obținut calificarea în urma turneului preolimpic de la Sofia, organizat în luna mai a.c.
  4. Albert Saritov, medaliatul nostru cu bronz la Olimpiada de la Rio și vicecampionul european în exercițiu la categoria 97 kg, la lupte libere. Saritov s-a calificat în urma turneului preolimpic de la Sofia.
  5. Alin Alexuc, campion european în exercițiu la categoria +130 kg, la lupte greco-romane. Alexuc a obținut biletele pentru Rio tot la Sofia.

Luptele românești au evoluat foarte mult în bine în ultimii ani. Conducerea Federației Române de Lupte a gândit o strategie de dezvoltare excelentă, care urmărit întărirea echipei de seniori și investițiile în secțiile de juniori. Atragerea unor sportivi străini de certă calitate, aduși în special din spațiul ex-sovietic, a dat roade. Medaliile obținute de aceștia sunt dovezi că ideea naturalizării a fost o măsură bună. Șansele la medalii ale sportivilor noștri sunt mari. Deși nu îmi place să fac asta, voi risca un pronostic: luptătorii vor aduce 2 medalii de la Tokyo. Mai vorbim după 7 august.

Foto: telekomsport.ro

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports & Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *