Tokyo 2021 – perspective olimpice V. Atletismul și gimnastica.
21 iulie 2021
Alexandra Carasol este noua antrenoare a „panterelor” de la Olympic RFH
13 august 2021
Tokyo 2021 – perspective olimpice V. Atletismul și gimnastica.
21 iulie 2021
Alexandra Carasol este noua antrenoare a „panterelor” de la Olympic RFH
13 august 2021

Tokyo 2021. Perspective olimpice. Natație. Box. Scrimă. Tenis de masă. Ciclism. Tir. Judo

Natație

Lotul de natație a României ce ne va reprezenta la Tokyo este format din 4 sportivi: Robert Glință și Daniel Martin, ambii înotători urmând să concureze în proba de 100 m spate, David Popovici, medaliat cu aur la 50 m, 100 m și 200 m liber la recente încheiatele Campionate Europene de Juniori, și Bianca Costea, medaliată cu aur la 50 m liber la Festivalul Tineretului European din 2019, de la Baku.

Robert Glință a fost primul sportiv român care a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este campion european al probei de 100 m spate și vicecampion european al probei de 200 m spate. Este la a doua experiență olimpică, după cea din 2016, când a reușit să se califice în finala probei de 100 m spate. Este una dintre marile speranțe ale României la o medalie olimpică la Tokyo 2021.

Daniel Martin este al doilea înotător român calificat la Jocurile Olimpice. Va concura în proba de 100 m spate. În perioada junioratului, s-a confruntat de multe ori cu starul înotului rus – Kliment Kolesnikov.

David Popovici este al treilea înotător român calificat la Tokyo. Rezultatele extraordinare obținute recent la Campionatele Europene de Natație pentru Juniori de la Roma l-au transformat într-o mare speranță a sportului nostru. Recordurile mondiale la juniori pe care le-a doborât recent îl fac să privească cu încredere înspre Tokyo. Natația românească pare a avea din nou un peștișor de aur.

Bianca Costea este cel mai tânăr sportiv român care va participa la întrecerile olimpice. Bianca va concura în proba de 100 m liber. Bianca este o speranță a natației românești de mai mulți ani.

Tenis de masă

Tenisul de masă românesc a calificat 5 sportivi (4 titulari și o rezervă) la această Olimpiadă. Aceștia sunt: Eliza Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean, Irina Ciobanu (rezervă) și Ovidiu Ionescu. Fetele vor concura în proba pe echipe, unde cred că avem cele mai mari șanse la o clasare în primele 6 echipe. Două dintre componente, Eliza Samara și  Bernadette Szocs, vor concura și în proba de simplu. Ovidiu Ionescu va evolua la simplu și dublu mixt (alături de Bernadette Szocs).

Antrenori lotului de tenis de masă sunt Viorel Filimon și Andrei Filimon.

Pentru a avea șanse la o clasare bună, sportivii noștri ar trebui să treacă de “zidul” asiatic. Această armadă asiatică cuprinde, pe lângă tenismenii chinezi, și sportivi din Hong Kong, Taiwan, Singapore, Coreea de Sud, Japonia etc. Într-un interviu mai vechi, Eliza Samara spunea că echipa de fete, campioană europeană în mai multe rânduri, ar avea o șansă la JO dacă nu s-ar intersecta cu chinezoaicele în sferturi. De la introducerea tenisului de masă în programul olimpic, la Seul 1988, reprezentanții Chinei au câștigat 28 din cele 32 de titluri olimpice.  Cea mai bună clasare românească este calificarea în sferturi a lui Adrian Crișan în 2004, la Olimpiada organizată de Atena.

Caiac-canoe

La caiac-canoe, reprezentanții noștri sunt Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi. Cătălin Chirilă este la prima experiență olimpică, iar Victor Mihalachi participă pentru a doua oara la întrecerile olimpice. La Rio, Mihalachi s-a clasat al 7-lea în finala la canoe simplu 1000 m. Mihalachi și Chirilă s-au calificat în proba de canoe dublu 1000 de metri.

Ultimele medalii la acest au fost cucerite la Sydney 2000, când canoieștii și kaiaciștii au cucerit 4 medalii (1 aur, 1 argint și 2 bronzuri). Șansele la o medalie sunt mici, de data asta, dar o calificare în finală ar fi dătătoare de speranțe pentru competițiile viitoare.

Box

Boxul românesc va fi reprezentat la Tokyo prin Cosmin-Petre Gîrleanu (52 de kg) și Maria Claudia Nechita (57 kg). Gîrleanu s-a calificat în martie 2020, cu o zi înainte de suspendarea competițiilor sportive, iar Nechita s-a calificat în această primăvară, trecând printre altele de o fostă campioană mondială, nemțoaica Ornella Wahner. Amândoi sportivii se afla la prima experiență olimpică. Antrenorii lotului sunt Dumitru Dorobanțu și Adrian Lăcătuș.

De-a lungul timpului, boxul a adus palmaresului olimpic 25 de medalii, dintre care una singură de aur (Nicolae Linca, Melbourne 1956). Ultima medalie olimpică la box, una de bronz, a fost câștigată de Ionuț Gheorghe în 2004. De atunci încoace, Federația de Box s-a aflat într-un provizorat aproape permanent, fiind măcinată de scandaluri și de conflicte cu Federația Internațională.  

Scrimă

La Rio 2016, echipa de spadă fete a adus singura medalie de aur a delegației noastre. Echipa noastră, formată din Ana Maria Popescu (fostă Brînză), Simona Pop, Simona Cristina Gherman și Loredana Dinu (rezervă), a triumfat în finală în fața echipei Chinei.

Din echipa de acum 5 ani, singura supraviețuitoare este Ana Maria Popescu. Dublă medaliată olimpică, în 2008 și în 2016, AM Popescu este în continuare una dintre cele mai bune spadasine din lume, fiind numărul 1 în clasamentul mondial. Într-o zi bună, și sperăm să aibă una, Ana Maria poate învinge orice adversară.

Al doilea scrimer calificat este Iulian Teodosiu (sabie). Locul său în clasamentul mondial este 41, dar după un număr limitat de concursuri. Acesta este la prima participare olimpică.

Antrenori lotului olimpic sunt Rareș Dumitrescu și Radu Podeanu.

Ciclism

Reprezentantul României la ciclism, în cursa de mountain bike, va fi Vlad Dascălu, sportiv crescut în Spania, care în 2019 a adus primul titlu mondial din istoria ciclismului românesc. România are, în virtutea poziției în clasamentul general al FIC, un ciclist în cursa de 50 km pe șosea. Reprezentantul nostru în această proba este Eduard Grosu.

Antrenori celor doi cicliști sunt Paulo De La Fuente Perez și Georgios Georgiadis.

Tir sportiv

Laura Ilie (fostă Coman), sportivă legitimată la CS Dinamo, este singurul nostru reprezentant în probele de tir. Ea va concura în proba de 10 m pușcă cu aer comprimat. Laura este deținătoarea titlului european al specialității, pe care l-a obținut cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei. La Tokyo va fi însoțită de antrenorul Olimpiu Marin. Performanțele recente o recomandă drept candidată la o medalie.

Judo

Lotul de judo va fi format din următorii sportivi: Andreea Chițu (cat. 52 kg), Alexandru Raicu (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg). Cei 3 sportivi au obținut calificările în această primăvară. Andreea Chițu va participa pentru a treia oară la olimpiadă, în timp ce pentru Vlăduț Simionescu va fi a doua experiență olimpică. Alexandru Raicu este debutant. Chițu și Simionescu sunt multipli medaliați europeni și mondiali. Antrenorii lotului de judo sunt Florin Bercean și Kohei Oishi, un japonez cooptat pe lângă lotul național în urmă cu 4 ani. În privința medaliilor, există mici speranțe.

Tir cu arcul

Mădălina Ștefania Amăistroaie este unul dintre cei mai tineri sportivi români calificați la această ediție olimpică. Sportiva este legitimată la clubul CS Rădăuți și una dintre protagonistele disciplinei în primele 6 luni ale anului, urcând 15 poziții în clasamentul mondial. Va fi însoțită în Japonia de antrenorul Viorel Habian.

Triatlon

Felix Pierre Duchampt este unul dintre sportivii străini cărora statul român le-a acordat cetățenia, scopul acestui demers fiind acela de a acoperi golurile de performeri din diversele discipline olimpice. Calificarea sa la Jocurile Olimpice este o premieră pentru triatlonul românesc. Ovidiu Burghelea este antrenorul care îl va însoți pe Duchampt în Japonia.

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports & Management

Foto: Cristian Nistor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *