Daca nu ati putut sustine sportul, macar nu-l ucideti!
25 mai 2020Alexandra Badea a semnat cu Rapid
29 mai 2020Si cu Dinamo ce ati avut?
Ultimul sezon a fost unul dintre cele mai bune pentru echipele noastre de handbal, 3 dintre acestea fiind calificate în optimile Ligii Campionilor: CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea erau încă prinse în competiția feminină și Dinamo București, în cea a băieților. Dacă mai adăugăm și faptul că echipa națională de fete urma să joace în turneul de calificare la JO de la Tokyo, ce trebuia să se defășoare în Muntenegru în luna aprilie, putem spune că handbalul trăia, din punct de vedere al performanței sportive, un mic moment de grație. N-a fost să fie, din păcate.
Competițiile internaționale s-au sfârșit brusc la mijlocul lunii aprilie, printr-o decizie a Comitetului Executiv al EHF, dar lucrurile nu au mers la fel pe plan intern, unde ezitările și calculele Federației Române de Handbal au întârziat luarea unei decizii mai din timp. Pe scurt, punctele principale ale Hotărârii Consiliului de Administrație al FRH adoptate în 18 mai au fost:
- competițiile fanion sunt înghețate;
- nu se acordă titlurile de campioane;
- SCM Râmnicu Vâlcea intră direct în grupele CL, iar pentru CSM se va cere un wild-card;
- Dinamo București ne va reprezenta în Liga Campionilor;
- finalele Cupei României se vor desfășura în august;
- nu retrogradează nicio echipă;
- în sezonul 2020-2021 nu va exista o limitare a numărului de jucători extracomunitari;
- promovează 3 echipe în Liga Florilor și 2 echipe în Liga Zimbrilor, după desfășurarea unor turnee de baraj etc.
Dacă ceea ce s-a decis în privința competiției feminine a fost oarecum previzibil, FRH urmărind nu să mulțumească pe cineva anume, ci să nu supere pe cât mai mulți, măsurile dedicate competiției masculine au nedreptățit în mod flagrant pe Dinamo București, care avea un avans considerabil și un meci în minus față de echipa de pe locul 2 în momentul întreruperii competiției. Campionatul curgea spre un deznodământ favorabil dinamoviștilor, chiar dacă mai erau de disputat 3-4 etape. Acordarea titlului de campioană la handbal masculin echipei care conducea detașat s-ar fi înscris, firesc, în logica care favorizează spiritul competiției și echipa mai bună pe parcursul unui întreg sezon.
O alta decizia care sfideaza logica sportului este departajarea dintre echipele de handbal masculin ale cluburilor CSM Bucuresti si Dobrogea Sud, care, in momentul suspendarii competitiei, se aflau la egalitate de puncte. Miza o reprezenta un loc de cupa europeana, respectiv Challenge Cup. Regulamentele spun ca departajarea in cazul unei situatii de egalitate de puncte, pe parcursul competitiei, se face dupa criteriul golaverajului, urmand ca atunci cand competitia se incheie, in cazul unei egalitati de puncte sa se ia in considerare criteriul meciurilor directe. Aici CSMul avea avantajul meciurilor directe, inregistrand o remiza acasa si o victorie pe terenul celor de la Dobrogea Sud…si totusi, Dobrogea Sud a beneficiat de un „wild-card emotional” din partea membrilor Consiliului de Administratie, acordandu-i-se acesteia locul de cupa europeana.
De foarte multe ori, când privești sportul românesc dinspre instituțiile care-l coordonează, te frapează pasiunea pentru jocuri de culise și politică și interesul limitat pentru politici. Iar asta este o activitate foarte tristă, care saboteaza din temelie sportul romanesc.
Foto: www.romanialibera.ro
Daniel Rucareanu
Editor RFH Sport & Management