La multi ani, Alexandra Badea!
22 mai 2020
Si cu Dinamo ce ati avut?
26 mai 2020
La multi ani, Alexandra Badea!
22 mai 2020
Si cu Dinamo ce ati avut?
26 mai 2020

Daca nu ati putut sustine sportul, macar nu-l ucideti!

Gazeta sporturilor a publicat astăzi, sub semnătura lui Dan Udrea, un amplu material despre sportul de masă în contextul pandemiei. Bazat pe analiza legislației privind reluarea activității sportive adoptate de MTS – MS și pe interviuri cu oameni activi în sportul de masă, materialul elaborat de Gazetă descrie un domeniu aproape de colaps.

Milioane de oameni care făceau sport într-o formă mai mult sau mai puțin organizată au fost nevoiți să se oprească. Sute de mii de oameni din industria sportului – sportivi de performanță, antrenori, profesori de sport și instructori, personal auxiliar, administrația cluburilor, patroni de cluburi sportive ș.a. și-au încetat activitatea. Zeci de mii de angajați s-au văzut cu resursele financiare diminuate pe o perioadă nedefinită.

Efectele pe termen lung asupra sănătății publice vor fi greu de calculat. Ar fi interesant să aflăm opiniile unor medici din lumea sportului, cât și pe cele ale unor specialiști în sănătate publică. Ei ar putea descrie, detaliat și cu argumente științifice, efectele asupra sănătății copiilor și a oamenilor activi care aveau contact cu lumea sportului. Vocile lor ar trebui să se audă cu claritate în aceste zile, fiindcă ei reprezintă cu adevărat fundația sportului nostru.

Aproape toate sporturile care au primit dreptul de a-și relua activitatea, în condiții foarte stricte, sunt sporturi de nișă în țara noastră, care nu contează cu adevărat în niciun palmares. Doar tenisul și atletismul, dintre sporturile cu performanțe, au primit acest drept, dar tot în condiții stricte și doar în aer liber.

Este trist că oamenii din lumea sportivă, cu excepția celor din fotbal, nu s-au auzit în această perioadă, nu au presat în niciun fel administrația sportului nostru. Nimeni nu a cerut un calendar rezonabil pentru reluarea competițiilor și nimeni nu a îndrăznit să ceară sprijin. Multe dintre aceste sporturi au o expunere mică, fiind dependente de ajutorul public.

„Să nu credeți că nu lucrăm!”, spune ministrul Ionuț Stroe în interviul special acordat Gazetei sporturilor. Această frază surprinde foarte bine felul în care mulți dintre cei care au condus MTS s-au raportat la acest domeniu în ultimii 20 de ani: intenții multe și nerealiste, muncă fără o direcție anume și realizări foarte puține. Îndemnul lui Caramitru către Dinescu din zilele Revoluției – Mircea, fă-te că lucrezi! – a căpătat, pe măsura trecerii timpului, o încărcătură caragialească. Trist este că oamenii au remarcat doar elementul comic al formulării, ignorând complet încărcătura dramatică, care-i de bază. Trăim, din păcate, în țara în care formele refuză să-și genereze fondul.

 Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports & Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *