Misteriosul caz al „psihologului” Badea si efectele terapiei sale
6 octombrie 2020
Mariel Koerhuis, general manager Johan Cruyff Institute: Investiți în educația tinerilor sportivi pentru a avea viitor în sport
9 octombrie 2020
Misteriosul caz al „psihologului” Badea si efectele terapiei sale
6 octombrie 2020
Mariel Koerhuis, general manager Johan Cruyff Institute: Investiți în educația tinerilor sportivi pentru a avea viitor în sport
9 octombrie 2020

Saga sportului islandez sau cum au facut islandezii din sport o prioritate nationala

Vorbele nu ară pământul

proverb islandez

În 2008, echipa de handbal masculin a Islandei făcea senzație la Jocurile Olimpice de la Beijing, obținând medalia de argint. Peste 8 ani, la Campionatul European de Fotbal din Franța, naționala islandeză ajungea în sferturi, după ce eliminase în optimi mereu promițătoarea echipă a Angliei. A confirmat performanța în 2017, prin calificarea la Campionatul Mondial din 2018, devenind țara cu cea mai mică populație care a participat la o competiție mondială. Din acel moment, Islanda a devenit o echipă pe care nicio altă națională de nu a mai tratat-o de sus. După calificarea la Mondial, suporterii islandezi glumeau hâtru: De acum înainte avem totul de pierdut.

Specialiștii au început să cerceteze condițiile care au făcut posibil “miracolul” islandez. Chiar și o revistă extrem de sobră cum este The Economist, axată pe investigarea principalelor tendințe din politica și economia lumii, a rezervat un spațiu generos succesului obținut de fotbalul islandez. How Iceland (population: 330,000) qualified for the World Cup este titlul unui articol publicat la o zi după calificarea la Mondial.

Prezentare generală

Populația Islandei este de aproximativ 365.000 de locuitori (estimare din iulie 2020). Reykjavik, capitala, are 130.000 de locuitori. PIB-ul Islandei este de 20 de miliarde de dolari, iar venitul pe cap de locuitor este de aproximativ 56.060 de dolari (locul 16 în lume).

Începuturile

Primele competiții sportive au fost organizate în Islanda în urmă cu mai bine de 130 de ani. A fost vorba de întreceri atletice. Primele participări olimpice s-au înregistrat în 1908 (Londra) și 1912 (Stockholm), dar sportivii născuți în insula care au participat nu au făcut-o sub steagul Islandei. Prima instituție responsabilă de organizarea și reglementarea sportului islandez s-a înființat în 1912 și se numea Federația Sporturilor din Islanda, aceasta fiind un fel de organizație neguvernamentală dedicată sportului. Comitetul Olimpic Islandez s-a înființat în 1921, devenind membru CIO în 1935.

Organizarea actuală

În 1998, cele două organizații (Federația Sporturilor din Islanda și Comitetul Olimpic Islandez) au fuzionat, devenind Asociația Olimpică și Sportivă Națională din Islanda (NOC/ISI). Noua organizație este responsabilă de promovarea, coordonarea și organizarea activității sportive pe insulă, promovează valorile sportului de performanță și de masă și  organizează și conduce delegațiile olimpice islandeze.

ISI reprezintă o structură asociativă din care fac parte toate uniunile, asociațiile și federațiile sportive din Islanda. ISI reprezintă sportul islandez la toate evenimentele internaționale organizate de CIO și federațiile internaționale.

Asociația Tineretului Islandez (UMFI) este o organizație din care fac parte aproape toți copiii și tinerii din Islanda. Numărul membrilor este de aproximativ 90.000. UMFI asigură diseminarea informațiilor despre programele culturale și sportive naționale către copii și tineri și contribuie la organizarea competițiilor școlare și de tineret. UMFI organizează cel mai important eveniment sportiv dedicat tinerilor – Întrecerea Sportivă Națională a Tineretului, eveniment organizat anual în luna august. Localnicii numesc competiția Jocurile Olimpice Islandeze.  Poate participa orice tânăr cu vârsta între 11 și 18 ani.

Finanțarea

Sportul islandez este finanțat, în principal, din fonduri publice. Bugetul pentru sportul de performanță și sportul de masă este gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Științei. Municipalitățile contribuie la finanțarea cluburilor și a competițiilor sportive. Cheltuielile se realizează prin intermediul ISI și UMFI. Islanda a cheltuit, în 2015, aproximativ 3.2% din PIB pentru activitățile culturale, recreaționale, sportive și religioase, procentul fiind de 3 ori mai mare decât media UE. Nivelul cheltuielilor nu a scăzut în ultimii 5 ani.

Dare statistice

În 2014, ISI avea aproximativ 160.000 de membri, dintre care 90.000 erau înregistrați ca fiind implicați în diverse competiții sportive. Alte statistici indică faptul că peste între 40 % dintre islandezi fac sport într-o formă cât de cât organizată. Peste 430 de cluburi și aproximativ 800 de structuri sportive sunt active.

Infrastructură sportivă

Cel mai mare stadion din Islanda, aflat la Reykjavik, se numește Laugardalsvöllur și poate găzdui 9.800 de spectatori. Recordul de spectatori a fost atins în 2004, în timpul unui meci amical contra Italiei, când au fost prezenți 20.204 de oameni. Cea mai mare sală de sport este Laugardalsholl Sport Center, ridicată în 1965. Sala poate găzdui 5.500 de spectatori. În această sala se joacă meciurile echipelor naționale de handbal.

Cele mai populare sporturi

  1. Handbalul este considerat sportul national islandez. Numărul handbaliștilor legitimați este de aproximativ 11.000. Islanda a organizat, în 1995, Campionatul Mondial de Handbal Masculin. Echipa de handbal băieți a obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing și medalia de bronz la Campionatul European din Austria din 2010.
  2. Fotbalul este cel sportul cu cel mai mare număr de practicanți – 23.000 sunt legitimați. Dintre aceștia doar 70 sunt profesioniști și reprezintă baza de selecție a echipei naționale.
  3. Echitația este un sport iubit de islandezi. Numărul cailor din Islanda este mai mare de 80.000. Islanda este unul dintre marii exportatori de cai de rasă din lume. Caii islandezi care participă la diverse concursuri de echitație organizate în străinătate nu se mai întorc niciodată pe insulă. Peste 100.000 de cai născuți și crescuți în Islanda au fost exportați în Germania și în țările din Peninsula Scandinavă. Peste 10.000 de islandezi sunt înscriși la cluburile de echitație, dar numărul celor care călăresc în Islanda depășește 30.000.
  4. Golful este un sport iubit de toți islandezi, indiferent de talentul lor. O statistică ISI spune că există peste 10.000 de jucători legitimați. În Islanda funcționează 60 de cluburi de golf.
  5. Natația este un sport practicat în toate școlile publice și private. Dintre cele 3 ore de sport incluse în curricula pentru învățământul preuniversitar este obligatoriu ca una să fie dedicată înotului.
  6. Atletismul este un sport cu tradiție în Islanda. Primii participanți la JO de vară au fost atleți. Primele cluburi înființate în insulă erau cluburi atletice. Numărul atleților legitimați este de aproximativ 9.000. Pe lângă aceștia, mai există peste 10.000 de persoane care practică alergarea regulat, dar care nu sunt înscriși la un club. Maratonul de la Reykjavik s-a disputat prima oară în 1984 și, în timp, a devenit o întrecere care atrage mulți participanți. În 2007, numărul participanților a fost de aproape 10.000.

 Diverse

Fotbaliștii naționalei sunt numiți “băieții noștri” (strakarnir okkar).

Legea sporturilor nr. 64/12 iunie (Sports Act) a fost fost adoptată în 1998 și are 2 pagini. A fost modificată de 2 ori.

Cântecul suporterilor echipei naționale se intitulează I’m back home (‘Eg er kominn heim’), compozitor fiind Óðinn Valdimarsson.

Unul dintre proiectele cele mai importante implementate de organizațiile sportive din Islanda se intitulează Dovedește că ai caracter (Synum karakter). Prin acest program se urmărește pregătirea psihologică a sportivilor și a tinerilor islandezi și dezvoltarea aptitudinilor sociale. Scopul programului fiind creșterea unor sportivi cu caractere puternice și curate, care devin adevărate modele pentru generațiile viitoare.

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports&Management

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *