Mesterul Lucescu si fotbalul de aur
5 octombrie 2020
Saga sportului islandez sau cum au facut islandezii din sport o prioritate nationala
8 octombrie 2020
Mesterul Lucescu si fotbalul de aur
5 octombrie 2020
Saga sportului islandez sau cum au facut islandezii din sport o prioritate nationala
8 octombrie 2020

Misteriosul caz al „psihologului” Badea si efectele terapiei sale

Recent, antrenorul Ionuț Badea, întrebat fiind în cadrul unui interviu, dacă nu cumva stirbeste increderea tinerilor săi jucatori, schimbandu-i după cateva minute, afirma că se consideră un bun psiholog si are incredere in capacitatea sa de gestionare a echilibrului mental al propriilor jucatori.

La scurt timp, Ionuț Badea a fost demis de la conducerea echipei FC Argeș, pentru rezultate nesatisfăcătoare. În 6 etape disputate din noua ediție a campionatului, echipa argeșeană a obținut un punct. Puțin, foarte puțin, chiar și pentru o echipă recent promovată. Conducătorii clubului știu ei mai bine cum trebuie procedat. Se vor folosi, probabil, de eterna și deloc fascinanta explicație a conducătorilor de club din România: echipa avea nevoie de un șoc. Va merge și de data asta. Deși ar fi putut folosi un alt motiv pentru a-și justifica decizia.

Acest text nu se dorește a fi o explicație a rezultatelor slabe ale echipei FC Argeș, ci unul despre atitudinea antrenorului Badea față de jucătorii români tineri. Despre disprețul față de regulamentele federale și față de viitor. Acest text este despre batjocorirea regulii care impune prezența pe teren a unui jucător român sub 21 de ani, prin artificiul înlocuirii acestuia după 5 minute de la începutul partidei. O regulă bună care vizează tocmai viitorul fotbalului nostru a fost călcată în picioare, culmea, de unul dintre antrenorii români tineri din actuala ediție a Ligii 1.

Și este un pic ciudat acest caz, deoarece Badea a debutat în cariera de fotbalist în Liga a 3-a, la FC Dacia Pitești (actuala CS Mioveni), la 19 ani. Acesta ar fi trebuit să fie un argument în favoarea deschiderii față de tineri și a înțelegerii acestora. Și tot devreme a debutat în cariera de antrenor, la FC Argeș, la 32 de ani. Dar trecutul, chiar și cel personal, se mai uită.

Cazul Badea este revelator pentru o atitudine răspândită în fotbalul nostru, fiindcă antrenorul demis nu este singurul care simte că nu poate face treabă cu tinerii și care nici măcar nu este capabil să sugereze că ar avea un dram de încredere în aceștia. Această atitudine disprețuitoare față de jucătorul tânăr, posibilă doar cu marea complicitate a conducătorilor clubului argeșean și a altor reprezentanți ai fotbalului nostru, poate fi și o explicație pentru eșecurile nenumărate ale echipelor naționale de juniori.

De foarte mulți ani, cluburile noastre mimează grija față de viitor. Secții de copii și juniori ale unor cluburi de tradiție se închid și se redeschid, în funcție de toanele unor patroni. Generații de juniori nu reușesc să facă tranziția spre echipele mari, conducătorii cluburilor fiind degrabă dispuși să aducă jucători străini de o calitate modestă. Disprețuit și marginalizat, jucătorul român tânăr își face tot mai greu loc înspre performanță. Vremurile în care Nicolae Dobrin debuta la 14 ani și Gică Hagi la 15 ani sunt apuse.

Și cum este acum nu este bine.

Foto: looksport.ro

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports&Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *