Interviu cu Ianis Hagi: Viata te rasplateste atunci cand muncesti si iubesti ceea ce faci! 
4 octombrie 2020
Misteriosul caz al „psihologului” Badea si efectele terapiei sale
6 octombrie 2020
Interviu cu Ianis Hagi: Viata te rasplateste atunci cand muncesti si iubesti ceea ce faci! 
4 octombrie 2020
Misteriosul caz al „psihologului” Badea si efectele terapiei sale
6 octombrie 2020

Mesterul Lucescu si fotbalul de aur

În urmă cu 2 luni, presa noastră de sport anunța că Mircea Lucescu a acceptat sp fie noul manager al legendarului club de fotbal ucrainean, Dinamo Kiev. Pentru mulți dintre microbiștii din țară a fost o știre  surprinzătoare, cunoscută fiind perioada îndelungată petrecută de antrenorul nostru la Sahtior Donețk, cealaltă mare echipă din țara vecină.

Acceptării postului de antrenor al lui Dinamo Kiev, i-a urmat, oarecum firesc, reacția virulentă a fanilor, care nu au putut uita că-n cei 12 ani în care Mircea Lucescu a condus echipa rivală formația din capitala Ucrainei a fost într-un con de umbră. Reacțiile virulente ale suporterilor, însoțite de amenințări, l-au adus pe antrenorul român aproape de rezilierea contractului. Printr-un miracol, a rezistat, iar confirmarea valorii de antrenor de mare calitate a lui Mircea Lucescu nu a întârziat să vină. Mai întâi, a fost vorba de câștigarea primului trofeu, Supercupa Ucrainei, obținut tocmai în urma unui meci cu Șahtior. A urmat o serie bună și în campionat. Dar bornele acceptării de către suporterii dinamoviști din Kiev au fost meciurile de calificare în grupele Ligii Campionilor, care nu au fost deloc ușoare (cel puțin pe hârtie). Pentru accederea în grupele Ligii Campionilor, Dinamo Kiev le-a eliminat pe AZ Alkmaar (în turul 3) și pe KAA Gent (în play-off). Echipa din Kiev a reintrat, după 4 ani, în grupele Ligii Campionilor.

În acest moment, domnul Lucescu este cel mai vârstnic dintre antrenorii care au condus o echipă într-un meci de Liga Campionilor. Este urmat în acest clasament de Juup Heynckes și Raymond Goethals. Vor spune unii că ce mare lucru este să fii un antrenor de 75 de ani care conduce o echipă într-o mare competiție. Alții vor cârti, susținând că ocupă locul unuia tânăr. Să-i ignorăm pe cei care nu știu să aprecieze valoarea și care contestă orice evidență.

În 2015, Mircea Lucescu atingea borna de 100 de meciuri de Liga Campionilor conduse de pe banca tehnică în calitate de manager/antrenor principal. Intra, astfel, într-o galerie din care mai făceau parte manageri legendari precum Sir Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Jose Mourinho și Arsene Wenger. Între timp, lista a fost completată de Josep Guardiola. Spre deosebire de aceștia, care au condus echipe care nu erau nevoite să treacă prin tururi preliminarii, formațiile conduse de Lucescu au avut de parcurs un drum mult mai complicat spre vârful unei competiții, aspect care face ca performanțele obținute de echipele lui să fie cu atât mai prețioase.

Pe 29 iulie, Mircea Lucescu a împlinit 75 de ani. La această vârstă, cei mai mulți dintre antrenori și-au încheiat  socotelile cu fotbalul. Excepțiile sunt de numărat pe degete. La câteva zile după numirea la conducerea echipei din Kiev, declara: “Desigur că voi lupta pentru a avea succes la Kiev și ca suporterii să mă și aplaude. Fotbalul mă întinereşte. Cele mai frumoase momente sunt atunci când ai foame de victorii şi de performanţă. Așadar despre asta este vorba: despre pasiunea care-l face pe un om să se simtă viu și să-și dorească să facă noi performanțe.

În lunga carieră de antrenor a lui Mircea Lucescu, de vreo 41 de ani, reușitele au fost nenumărate. Contabilizarea lor nu ar adăuga niciun carat acestei cariere fără seamăn în fotbalul nostru. Nu au lipsit nici eșecurile, evident, iar unele dintre ele au fost extrem de dureroase. Două elemente nu au lipsit niciodată: meșteșugul și pasiunea. Astea două fac întotdeauna diferența între cariere, între destine. Mircea Lucescu este meșterul priceput care întotdeauna își face treaba cu aceeași pasiune.

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports&Management

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *