Handbalista Ioana Vartolomei s-a transferat de la LPS Vaslui la Olympic RFH
19 ianuarie 2024
Competențe și complezențe în handbalul juvenil românesc
9 februarie 2024
Handbalista Ioana Vartolomei s-a transferat de la LPS Vaslui la Olympic RFH
19 ianuarie 2024
Competențe și complezențe în handbalul juvenil românesc
9 februarie 2024

Punct…și de la capat

Xavier Pascual nu mai este antrenorul echipei naționale de handbal masculin. Înscăunat selecționer în 2021, spaniolul nu a reușit să ofere o direcție clară handbalului masculin autohton. Este adevărat că a reușit să califice echipa națională la Campionatul European după o pauză de aproape trei decenii, însă prestația oferită de tricolori a fost una mai mult decât modestă. Locul 22 într-o competiție cu 24 de participante nu este tocmai o invitație la optimism. Oricât de slab este lotul actual, argument folosit de unii pentru a justifica prestațiile sportive mediocre, nu poți să nu te gândești la faptul că echipe fără tradiție în acest sport și fără resurse umane pentru marea performanță au obținut clasări mai onorabile la finalul acestei competiții. Georgia, echipă aflată la prima participare la o competiție europeană de acest nivel, a reușit să câștige un meci. Naționala Insulelor Faroe, și aceasta o debutantă, a reușit să nu piardă chiar toate meciurile.

Ideea care se desprinde după mandatul lui Xavier Pascual la cârma naționalei noastre este, cumva, aplicabilă tuturor antrenorilor străini care au stat pe banca naționalelor de handbal: chiar dacă au fost aduși cu surle și trâmbițe, pe bază de CV -uri remarcabile, acești antrenori s-au dovedit incapabili să creioneze o direcție de lucru, să propună o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung a handbalului românesc. Or, printre atribuțiile unui selecționer – de oriunde ar fi acesta! – se numără creionarea unui plan coerent de dezvoltare (idei + acțiuni + resurse + timp de execuție), obligația de a se îngriji de ceea ce vine din urmă, de pregătirea bazei de selecție pentru următoarea generație a echipei naționale.

La finalul mandatului său, noi încă nu știm ce gândește senor Pascual despre handbalul masculin românesc. Nu am aflat de la domnia sa care ar fi pașii de făcut pentru ca handbalul jucat de băieți să intre pe un făgaș de creștere. Nu știm, cu alte cuvinte, ce ar trebui să fie întreprins la nivel instituțional și la capitolul managementului tehnic pentru a schimba ritmul galopant de degradare a handbalului jucat de sportivii autohtoni. Ați auzit de vreo sesiune de formare organizată de selecționerul Pascual la care au fost invitați antrenorii români? A conferențiat vreodată, prin tara, în fața juniorilor noștri? A discutat cu vreun jurnalist român despre baza de selecție tot mai redusă a handbalului? A propus un tipar de joc pentru potențialul actual al handbalului masculin românesc?

Oricât de mult s-ar apropia un antrenor străin de o echipă românească, oricât de tare ar fi atașamentul său față de un club și de un grup de oameni, și nu trebuie să excludem un astfel de scenariu, acesta nu va putea rezona niciodată pe de-a întregul cu sistemul din tara în care a ajuns să lucreze. De ce? Pentru că nu îl doare, nu îl macină eșecul permanent, îi lipsește motivația sentimentală. Dacă i se va reproșa o campanie de calificare ratată, antrenorul străin își va face bagajele și își va cere salariul până la ultimul eurocent negociat în contract. Și nu este vina lui că este plătit regește fără a i se cere îndeplinirea unor obiective de performanță.

Profesionistul din sport din aceste zile este – ne place, nu ne place – un „mercenar”. Iar antrenorii străini care au condus echipe de handbal în țara asta se potrivesc perfect unui asemenea tipar. Să nu ne mai facem că nu vedem că toți antrenorii și sportivii străini care vin în ligile noastre sunt atrași doar de valoarea contractelor oferite. Este de elementar bun-simț să nu te ferești să rostești adevărul.

Foto: www.valahia.news

Daniel Rucăreanu – Editor RFH Sports & Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *