
Paradoxul Dinamo
18 august 2020
Horia Tecău: Pentru a ridica nivelul sportului romanesc ar trebui sa facem din sport o prioritate nationala, investind in infrastructura, educatie si pregatirea specialistilor
31 august 2020O ediție a US Open saraca

Un alt fel de US Open
Openul de tenis al Americii va fi mai sărac anul acesta, iar asta se întâmplă nu pentru că bugetul total al competiției a suferit modificări drastice față de ediția trecută, ci din motive stricte de participare sportivă. Ediția actuală a turneului de la US Open, care se va desfășura între 31 august și 14 septembrie, va fi marcată de absențe importante, ce vor umbri într-o bună măsură prestigiul marii competiții din calendarul tenisului și percepția publică asupra sportivilor care vor triumfa. Întotdeauna se vor găsi unii care le vor reaminti câștigătorilor că au triumfat într-un context anume, care a împiedicat participarea tuturor marilor jucători ai momentului.
Un turneu de la care vor absenta Roger Federer și Rafael Nadal, pe de o parte, și Asleigh Barty și Simona Halep, jucătoarele 1 și 2 ale lumii în acest moment, nu va avea aceeași greutate ca o ediție dintr-un an obișnuit. Nu are cum să însemne la fel de mult ca un turneu la care, în ambele întreceri, ar fi participat cei mai mulți dintre cei mai buni. Pentru a înțelege cât mai exact impactul pandemiei asupra competiției trebuie reținute următoarele date:
a. până în acest moment, 6 din primele 10 jucătoare ale lumii nu vor participa
b. în competiția masculină, 4 din primii 10 jucători ai lumii nu vor veni la New York.
Anunțul Simonei Halep privind neparticiparea la turneu a venit la câteva zile după ce oficialii turneului american au transmis un acord privind drepturile și obligațiile jucătorilor participanți pe durata competiției. Acest document a ajuns în atenția publică, stârnind reacții virulente din partea unor jucători și a celor care iubesc sportul. Motivul principal al supărării acestor jucători este un paragraf din acest document, prin care organizatorii îi informează pe jucători că responsabilitatea în cazul îmbolnăvirii sau al morții din motive de covid pe parcursul turneului sau în perioada imediat următoare finalului competiției le revine exclusiv. Trebuie spus că nu am auzit vreodată ca o structura care se ocupă se organizarea unui eveniment de amploarea asta să fugă de orice formă responsabilitate, așa cum fac oficialii de la US Open. Când este vorba de bani foarte mulți și de reputații ale organizațiilor pe care le reprezintă, oficialii fac orice pentru a se asigura că scăpă basma curată, chiar dacă asta înseamnă suspendare a bunului-simț și a responsabilității pe care atât de mult o clamează în reclame făcute profesionist. Aș fi tare curios să aflu opinia unui avocat american specializat în drepturile omului.
Din partea României vor participa: Mihaela Buzărnescu, care a înlocuit o jucătoare retrasă și Irina Begu, care și-a exprimat repetat intenția de a participa. Dintre băieții noștri din ierarhia mondială, doar Horia Tecau va traversa Atlanticul.
Vom avea parte, așadar, de o competiție la care favoriți de necontestat devin Novak Djokovici (nr. 1 în clasamentul ATP) și Serena Williams (actual loc 9 în clasamentul WTA), care se pot apropia de obiectivele din acest moment ale carierelor lor. Pentru Djokovic, refăcut după infectarea cu virusul COVID 19 petrecută la Adria Tour, turneu pe care marele jucător sârb l-a organizat în luna iunie, câștigarea turneului i-ar oferi posibilitatea să se apropie de numărul de trofee de Mare Slam câștigate de Federer și Nadal, liderii clasamentului all time. Pentru Serena, triumful la New York ar face-o să egaleze performanțele lui Margaret Court, legendara jucătoare australiană care deține recordul de 24 de titluri de Grand Slam câștigate.
Pe fundalul pandemiei de coronavirus, marea generație a tenisului contemporan mai face un pas spre final. Dacă în drumul spre ieșirea din arenă mai poate atinge sau depăși un record, este foarte bine. Foamea de recorduri și de obiective imposibile este o motivație suficientă. Toată lumea iese în câștig. Presă, impresari, jucători și finanțatori. Noi, privitorii spectacolului, vom înțelege doar ceea ce trebuie: că totul este fabulos și că imposibilul este posibil. Neomenesc, prea neomenesc.
Daniel Rucareanu
Editor RFH Sports&Management