O ediție a US Open saraca
21 august 2020
Am lansat Olympic Junior Plus – programul de sustinere a viitorilor campioni
4 septembrie 2020
O ediție a US Open saraca
21 august 2020
Am lansat Olympic Junior Plus – programul de sustinere a viitorilor campioni
4 septembrie 2020

Horia Tecău: Pentru a ridica nivelul sportului romanesc ar trebui sa facem din sport o prioritate nationala, investind in infrastructura, educatie si pregatirea specialistilor

Una dintre întâmplările fericite din sportul nostru din ultimii 7-8 ani este renașterea tenisului de câmp. Vorbim, pe de o parte, despre performanțele sportivilor noștri, remarcabile, comparabile cu cele obținute de generația Năstase – Țiriac – Ruzici în anii 70. Pe de altă parte, vorbim despre revigorarea interesului public de la noi pentru acest sport, care era într-un fel de con de umbră. Chiar ar fi interesant de făcut o statistică cu numărul de copii care s-au apucat de acest sport în ultimii ani și compararea acestor date cu cele de la alte sporturi. Intuiția îmi spune că interesul față de tenis al copiilor și părinților în ultimii ani a crescut la fel de mult cum a crescut pasiunea pentru gimnastică artistică după performanțele Nadiei Comăneci. Poate, cândva, cineva va avea răbdarea să așeze piesele acestui puzzle al sportului în armonie și să ne demonstreze efectul de contagiune al succesului în sport.

Care este prima amintire despre sport pe care o ai?

Joaca. Alergarea si fotbalul din spatele blocului. Meciurile echipei nationale, echipa Chicago Bulls.

Care a fost prima partidă de tenis pe care ai văzut-o? 

Aveam 11-12 ani, luam trenul din Constanta pana la Bucuresti si petreceam toata ziua la Romanian Open Tenis, pe atunci. Acolo i-am vazut live pentru prima data pe Pavel, Moya, Coretja, Ivanisevic. Ii urmaream la meciuri, la antrenamente. Faceam poze si le luam autografe si eram fascinat.

Când ai ținut prima rachetă în mână? Când ai decis că vrei să faci sport de performanță? Ce rol a jucat familia în luarea acestei decizii? 

Tatal meu a facut baschet de performanta si el a fost cel care ne-a dus si indrumat catre sport, mai intai inot la 5 ani si apoi la tenis, de la 6 ani. La inceput a fost o joaca si treptat, pentru ca imi placea si eram cat de cat talentat, a devinit o joaca serioasa. Decizia de a merge spre performanta a venit pe la 11-12 ani, cand au inceput calatoriile internationale, la diferite turnee pentru copii.

Care era idolul tău din lumea tenisului în copilărie? 

 

Ii urmaream mult pe Edberg, Stich, Sampras. Ma impresionau prin eleganta, atitudine, profesionalism. De la noi l-am urmarit pe Andrei Pavel, eram impresionat de daruirea lui pe teren dar si de relaxarea si naturaletea din afara terenului.

Hagi, Simona, Pavel, Cristina Neagu, Marian Dragulescu si lotul national de canotaj sunt sursa mea de inspiratie

Care este sportivul român preferat? Dar sportivul străin?

Pe plan international, in tenis am avut modele de caracter si avem in continuare. Modele de profesionalism, de implicare sociala, precum Federer, Nadal, Djokovic sunt exemple reale. Pot sa ma uit mereu si sa fiu inspirat de geniul lui Hagi, pasiunea lui Pavel, ambitia Simonei, forta Cristinei Neagu, longevitatea si pasiunea lui Marian Dragulescu, efortul echipei de canotaj.

La începutul anului 2012, obținea primul titlu de Grand Slam la Australian Open, la dublu mixt, alături de Bethanie Mattek -Sands. La JO de la Londra, desfășurate în august 2012, a fost purtătorul drapelului delegației nostre. La Olimpiada de Rio, perechea Horia Tecău – Florin Mergea a adus prima medalie olimpică pentru tenisul de câmp românesc. Medalia a fost una de argint, obținută în urma susținerii finalei probei de dublu băieți contra cuplului spaniol Marc Lopez – Rafael Nadal.  Mulți dintre cei care au urmărit finala știu cât de aproape a fost perechea noastră de medalia de aur și de o victorie magnifică împotriva unui dublu din care făcea parte marele Rafael Nadal.

Care sunt șansele de a te vedea din nou la o ediție a JO?

Atata timp cat visul exista si cred in el, sanse exista.

Ai câștigat 3 titluri de Grand Slam, unul la dublu mixt și 2 la dublu, și o medalie olimpică.  Care sunt obiectivele următoare ale carierei tale?

In continuare visez la un nou Grand Slam, la inca o medalie olimpica.

Care crezi că sunt șansele la medalii ale echipei noastre olimpice?

Toti cei care cred in ei au o sansa, am vazut de atatea ori ca surprize pot aparea si cand nu esti favorit.

Pentru a ridica nivelul sportului romanesc ar trebui sa facem din sport o prioritate nationala, investind in infrastructura, educatie si pregatirea specialistilor

Cum consideri că ar putea fi îmbunătățit sportul românesc? Dar tenisul? Spune-ne 3 măsuri care ar putea fi adoptate.

Ca sa-l imbunatatim trebuie sa ne dorim asta foarte mult, cu totii si sa facem din sport o prioritate nationala, cu un plan pe termen lung, cu investitii in infrastructura si specialisti pregatiti sa asigure suportul pentru marea performanta. Personal, as investi in pregatirea specialistilor, in educatia copiilor, in dezvoltarea unei mentalitatii sanatoase si in selectia pentru sportul de performanta.

Sportul este o componentă importantă a vieților noastre. Ultimele luni, marcate de pandemie, ne-au arătat cât de mult contează  sportul în viețile noastre. Izolarea în case, restricționarea circulației, închiderea sălilor de sport, suspendarea competițiilor sportive, închiderea parcurilor etc –  toate acestea ne-au marcat existențele, vom vedea cât de tare va fi trauma socială. Reluarea, timidă, a unor competiții sportive a înregistrat audiențe foarte mari, și asta este o dovadă a locului special pe care sportul îl are în viețile noastre. Se vorbește despre o schimbare importantă a felului nostru de a fi, de creșterea responsabilității față de mediu și de comunitate. Vom vedea, în timp, care va fi impactul real al crizei din această perioadă.

Care crezi că va fi impactul pe termen mediu și lung al crizei medicale asupra sportului? Sportul va fi redimensionat?

Cred ca in prima faza, va trebui sa ne adaptam normelor stricte. Pe masura ce se va demonstra ca aceste norme functioneaza, treptat se vor relaxa si vom intra intr-un fel de normalitate. E greu de spus cand se va intampla asta.

Într-o lume a sportului tot mai dependentă de bani și de progresul tehnologic/medical, mai pot fi întâlnite emoția și bucuria copilărească a jocului?

Bineinteles! Fiecare sportiv decide pentru el, cu ce atitudine si stare priveste aceasta experienta sportiva.

Ce întâmplare din lumea sportului te-a impresionat cel mai mult?

Este mai mult decat o simpla intamplare. Ma impresioneaza Federer sau Djokovic, cand isi rup din timpul lor si ofera atentie celor defavorizati. Amandoi au fundatii cu puternic impact social, mai ales in viata multor copii si asta genereaza un trend pozitiv, dincolo de valorile sportului de perfromanta.

Care este învățătura principală pe care ți-a oferit-o tenisul?

Privirea si acceptarea tuturor provocarilor, ca pe oportunitati de a progresa.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ce drum profesional ai alege?

La fel ca pana acum, mi-as asculta vocea interioara.

Ce sfaturi i-ai da unui copil care dorește să devină tenismen profesionist?

Sa creada in el si sa se bucure de fiecare experienta.

Mulțumim! Iti tinem pumnii la US Open! Bafta!

Material realizat de Andreas Hniatiuc si Daniel Rucareanu

Foto: atptour.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *