FII ECOlympic – acțiune ecologică inedită a sportivilor de la Olympic RFH
6 iulie 2020
Pentru cine jucam noi? Cum a pierdut sportul romanesc identitatea comunitatii
17 iulie 2020
FII ECOlympic – acțiune ecologică inedită a sportivilor de la Olympic RFH
6 iulie 2020
Pentru cine jucam noi? Cum a pierdut sportul romanesc identitatea comunitatii
17 iulie 2020

Lasati-ne sa ne pregatim!

„Lasati-ne sa ne pregatim pentru Liga Campionilor!” este sintagma pe care Cristi Borcea avea sa o patenteze in urma cu aproape 15 ani, starnind zambete, ironii si controverse. Intre timp afirmatia avea sa devina si un simbol al arogantei impletite cu neputinta.

Noi nu ne pregatim pentru Liga Campionilor, nu suntem aroganti, nici sfidatori ci doar ne dorim sa ne pregatim. Respectand normele sanitare, ne dorim ca sportivii sa fie lasati sa faca ceea ce stiu si iubesc cel mai mult: sport! De ce? Este simplu! Pentru ca dintre toate activitatile de timp liber sau organizate profesional, pe care guvernantii le-au favorizat in aceasta perioada, sportul, mai ales prin disciplinele individuale non-contact, are cel mai mic risc de contaminare cu virusul atat de mediatizat in ultima vreme.

Recent, autoritatile afirmau faptul ca sportul nu intra pe lista prioritatilor privind masurile de relaxare, intrucat nu aduce bani la buget. Perfect adevarat am putea spune. Asa ca am stat cuminti si am urmarit cum alte domenii de activitate, cu contributie substatiala la PIB-ul Romaniei, se relaxau usor-usor, in timp ce copiii “nostri” faceau antrenamente in sufragerie sau prin parcarile din spatele salii de sport. Asistam la fel de fel de comunicate amenintatoare care atrag atentia asupra cresterii alarmante a cazurilor de  COVID 19. In centrul atentiei sunt domeniile care aduc bani la buget: horeca, betting si altele. Intre timp, sportivii isi desfasoara antrenamentele in aceleasi conditii austere, tanjind dupa vremurile in care miscarea era considerata un element de normalitate.

Intelegem desigur nevoia de adaptare la contextul actual, nevoia de protejare, a noastra si a celor dragi, dar ceea ce sfideaza normele logicii este faptul ca sportivii sunt pastrati in continuare intr-o zona obscura a functionalitatii, in timp ce zilnic suntem bombardati cu imagini ale ignorantei, cu indivizi inconstienti, care nu respecta sau incalca cu premeditare normele sanitare, dar o fac in spiritul suportului financiar acordat economiei nationale. Zilnic ni se flutura cifre si statistici ingrijoratoare, se trag semnale de alarma, se duc lupte grele in linia intai, a doua sau a treia, in timp ce sportul asista neputincios la toate acestea, platind pentru ignoranta altora…care aduc bani la buget.

In tot acest context, am vrea sa intelegem de ce sunt premise petrecerile cu 50 de persoane in aer liber si cu 20 de persoane in spatii inchise, in timp ce antrenamentele sunt limitate la un numar de 10 persoane, in salile de sport? De ce plajele si cluburile sunt ticsite de persoane care nu respecta normele de distantare, in timp ce salile de sport sau stadioanele sunt goale? De ce se pot oficia slujbe religioase, nerespectand protocolul emis de autoritati, in timp ce copiii care practica un sport, sunt restrictionati in tot procesul de antrenament?

In timp ce inotatorii de performanta  pastreaza distanta prin departajarea data de culoarele din bazin, atletii alearga singuri, tenismenii se intersecteaza doar cu mingea, handbalistii sau baschetbalistii nu au voie sa isi paseze mingea, litoralul este sufocat de oameni care contribuie la pastrarea echilibrului economic; piscinele publice sunt supraaglomerate, iar pe terase si in cluburi distanta de 2 m este pastrata doar la grupurile sanitare.

Tot acest haos nu face altceva decat sa arunce sportul si mai adanc in prapastia neputintei, acolo unde sportul romanesc respecta cu strictete, de ceva vreme, toate masurile de distantare sociala, aflandu-se la ani lumina departare de nivelul performantei.

Asa ca va rugam, lasati-ne sa ne pregatim, pentru orice, numai sa o facem!

P.S. La fotografia de profil a articolului ar fi trebuit sa se regaseasca un cadru cu sportivi, dar…

Sursa foto: Romaniatv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *