Provizoratul din sportul romanesc
9 iunie 2020RFH Sports & Management devine partener Johan Cruyff Institute
11 iunie 2020Dopajul din sportul romanesc, o practica demascata de nevoia de expunere.
Faptul ca avaritia sau goana dupa beneficii ii indeamna pe unii sportivi sa apeleze la metode interzise de optimizare a randamentului nu mai surprinde pe nimeni. Ceea ce pare neverosimil este modul in care informatiile legate de aceste metode interzise ajung sa declanseze anchetele comisiilor abilitate sa vegheze la respectarea deontologiei competitiilor sportive.
Pe finalul anului trecut handbalistele de la Corona Brasov, din nevoia de expunere, au promovat pe o retea de socializare, metodele interzise de WADA, la care apelau, pentru a-si lua elan spre culmile clasamentului. Discutia nu se invarte in jurul ideei de asumare a vinovatiei ci este mult mai ampla. In primul rand, ca sportiv de performanta ar fi trebuit sa cunoasca regulamentele, iar daca nu le cunosteau ( aspect la care sportivul roman este mereu repetent), ar fi trebuit sa intrebe persoanele abilitate ( exclus pe cele din cadrul clubului, pentru ca s-a dovedit ca acestea erau chiar cele care au avut initiativa unor astfel de actiuni). Ar fi trebuit sa sune la federatie, mai ales jucatorarele de lot national si sa comunice metodele „revolutionare” prin care sperau sa devina imbatabile. In loc sa se documenteze, sa se intereseze, sa comunice cu persoane avizate, atrase de ineditul beculetelor fosforescente, au simtit nevoia de expunere, de like-uri si share-uri pe retelele de socializare. De ce toate acestea? Pentru ca sportivul roman este complet ignorant cand vine vorba despre orice altceva decat sportul pe care il practica. Iubeste mediatizarea, cu orice pret, nu cunoaste regulamentele, este extrem de obedient cand primeste ordine de la superiorii din club, nu isi antreneaza discernamantul si isi alege ca mentori sau manageri niste oportunisti, care vad in sportiv o marfa si nimic mai mult. Pana cand nu vor investi in educatia lor, sarmanii sportivi vor ramane prada sacalilor din sportul romanesc.
Dincolo de cazul fetelor de la Corona, recent a aparut cazul fotbalistului Paul Pirvulescu, care a declarat public ca s-a dopat, dar…nu la Steaua. Cazul este cel putin hilar, pentru ca apare public dupa ani de zile, in care ANAD-ul, agentia care ar fi trebuit sa comande controalele, nu a organizat nicio actiune la cluburile de fotbal din Romania. Ceea ce socheaza si in cazul lui Paul Pirvulescu este naivitatea cu care face publice aceste detalii, ca si cum n-ar fi nimic grav, iar apoi, realizand consecintele la care se expune, afirma ca…a glumit. Mai mult, antrenorul sau, de la actuala echipa Academica Clinceni, Ilie Poenaru este foarte revoltat spunand ca au mai fost si alte cazuri, dar nu s-au luat masuri si ca nu este corect sa i se retraga dreptul la munca al fotbalistului sau. Iar avem de-a face cu o ineptie. Adica multi se dopeaza, de ce sa fie suspendat doar Paul!? Ilie, pentru asta sunt regulamentele gandite (chiar daca, asa cum bine ai sesizat, nu si aplicate pentru toata lumea), ca atunci cand trisezi, iti pierzi dreptul de a mai participa in competitie cu cei corecti…cel putin la nivel prezumtiv. Iar avem de-a face cu o chestiune care tine de educatie.
Cel putin in cazul fetelor de la Corona, se pare ca initiativa unei astfel de actiuni in masa nu le-a apartinut, ci mai degraba acestea au urmat orbeste ordinele venite din club. Tinand cont de suspendarile primite, care in mod evident le afecteaza, speram nu iremediabil, cariera, acestea se pot indrepta in instanta impotriva celor carora le-au manipulat sau obligat sa apeleze la metoda interzisa de dopaj. In felul acesta ar indrepta un rau, cel putin la nivel moral, daca nu chiar si material.
Marele semn de intrebare care planeaza asupra cazurilor „Corona” si „Pirvulescu” este legat de faptul ca, dincolo de faptul ca suna mai degraba a autodenunt, nimeni nu ancheteaza retelele de „specialisti” care stau in spatele gafelor unor sportivi inzestrati de multe ori doar cu talent. Cine sunt cei care constrang sau manipuleaza sportivii sa accepte astfel de practici, cine sunt cei care trec neobservati si neintrebati de sanatate atata de vreme prin sportul asta, si asa vai de el, propagand inselatoria si smecheria? Si macar de ar fi ajutat la ceva!? Acesti sportivi n-au obtinut nicio performanta notabila, doar si-au manjit imaginea, iar in dreptul lor va ramane doar rusinea faptelor lor si neputinta desprinderii de acest sistem bolnav.
Foto: www.gsp.ro