Gica Hagi si un ministru
13 iunie 2020
Președintele ANAD, Cristi Balaj, explică de ce nu se fac controale anti-doping în fotbalul românesc: “E simplu, fotbalul nu investește pentru anti-doping! Ar fi nevoie de 5.000 de euro de echipă, pe an!”
14 iunie 2020
Gica Hagi si un ministru
13 iunie 2020
Președintele ANAD, Cristi Balaj, explică de ce nu se fac controale anti-doping în fotbalul românesc: “E simplu, fotbalul nu investește pentru anti-doping! Ar fi nevoie de 5.000 de euro de echipă, pe an!”
14 iunie 2020

Doar Dinamo Bucuresti, o initiativa laudabila in sportul romanesc

A reînceput Liga I, dar nu și pentru FC Dinamo care, din motive legate aparitia unui caz de coronavirus, a fost nevoită să-și amâne doua meciuri din campionat și primul meci din semifinala Cupei României, contra Stelei. Magazionerul clubului a fost depistat cu Covid 19, iar acest fapt a condus la carantinarea întregii echipe și a personalului tehnic pentru două săptămâni. Poate că așa trebuia să se întâmple la Dinamo, la finalul acestui sezon slab, dar asta este linia de performanță cu care clubul ne-a obișnuit de când Ionuț Negoiță a devenit patron.

Există și o veste bună care vine dinspre Dinamo. Grupul care se ocupă de coordonarea Programului Doar Dinamo București a anunțat în urmă că a reușit să achiziționeze un nou pachet de 10% din acțiunile lui FC Dinamo București, virând în conturile clubului 735.000 lei, sumă care a fost, este sau ar trebui sa fie  utilizată pentru a plăti restanțele salariale către jucători și personalul tehnic și alte cheltuieli administrative. Până în acest moment, Doar Dinamo București a reușit să convingă peste 7.000 de suporteri dinamoviști să plătească o cotizație, iar cu banii strânși să cumpere pachete de acțiuni de la Ionuț Negoiță, actualul patron. Acțiunile cumpărate până acum reprezintă 20,06% din total.

Obiectivul  declarat al celor care coordonează este să convingă 10.000 de oameni care iubesc fotbalul să devină membri ai Programului, iar cu sumele încasate din cotizații să cumpere pachetul de acțiuni necesar pentru a prelua clubul. Spre lauda lor, printre cei care au cumpărat carduri de membru DDB se numără și oameni din lumea fotbalului, care nu au nicio legătură cu istoria lui Dinamo, precum internaționalul Nicolae Stanciu, fost jucător la FC Vaslui și Steaua, care și-a justificat gestul afirmând că “ar fi păcat ca fotbalul românesc să piardă o echipă ca Dinamo.” Poate că și alți foști și actuali mari sportivi, legați ori ba de Dinamo, vor face acest pas, arătând că sportul este mai important decât rivalitățile.

Programul socios al suporterilor dinamoviști este o inițiativă relativ nouă în sportul nostru, copiată după modelul patentat în fotbalul spaniol, în care suporterii dețin majoritatea acțiunilor și sunt foarte implicați în activitățile și deciziile clubului. Deși modelul socios iberic este cel mai cunoscut, datorită Realului și Barcelonei care-l folosesc, trebuie precizat că Bundesliga este campionatul în care acest principiu de organizare este regulă de fier, suporterii trebuind să dețină 51 % din acțiunile unui club. Și asta se întâmplă pentru a nu permite abuzul de putere și comportamentul de moșier, așa cum prea des s-a văzut la noi în ultimii 30 de ani. În nicio țară civilizată din lume un club sportiv nu este al unui patron, ci aparține unei comunități. Echipa este inima comunității, iar comunitatea este sufletul echipei. Nu există alta alternativă sănătoasă.

Deși există multe necunoscute ale programului socios de la Dinamo, se cuvine să felicităm inițiatorii și coordonatorii, deoarece au dovedit că pot pune în practică un proiect ce, în prima faza, doar suna promițător. Altfel, este îmbucurător să vezi că mai există potențial pentru demersuri constructive și în fotbalul nostru, dominat mai mereu de scandaluri și de prestațiile ratate ale unor personaje îndoielnice.

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sport & Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *