Alexandra Badea a semnat cu Rapid
29 mai 2020
Cum sa nu fii ministrul tineretului si sportului
2 iunie 2020
Alexandra Badea a semnat cu Rapid
29 mai 2020
Cum sa nu fii ministrul tineretului si sportului
2 iunie 2020

Declinul sportului romanesc in cifre si statistici

Atunci când sunt realizate cum trebuie, statisticile descriu foarte bine starea unei societăți și evoluția dintr-un domeniu anume. În cifrele reci ale unui tabel statistic se ascund, de multe ori, explicațiile reușitelor și  eșecurilor unei comunități. Pe baza lor, poți construi strategii de dezvoltare și politici publice dedicate unui domeniu.

În fiecare an, Ministerul Tineretului și Sportului elaborează un raport al sportului românesc, care cuprinde toate informațiile despre fenomenul sportiv de la noi: numărul sportivilor legitimați pe fiecare disciplină și categorie de vârstă, numărul sportivilor activi (implicați în competiții), numărul cluburilor din țară, activitatea sintetică a fiecărei federații, performanțele internaționale obținute de sportivii noștri ș.a.. Ultimul raport de acest tip a fost publicat anul trecut  și se găsește pe site-ul MTS. Documentul este o “fotografie” a realității sportive din 2018.

Câteva comparații între datele sportului nostru și datele Franței, țara care ne-a fost model în istoria recentă, ne-ar ajuta să înțelegem mai bine unde ne aflăm:

  1. Numărul sportivilor legitimați din România este de 279.179. Pentru acuratețe, trebuie precizat faptul că din Raport lipsesc datele din tenis și box, sporturi care au o situație complicată la nivel organizațional. În Franța, numărul sportivilor legitimați este de 16.102.957, cuprinzând sportivii din ramurile olimpice, neolimpice și multisport (școlare, universitare, muncitorești, tradiționale etc). 16
  2. Sportul olimpic de la noi se bazează pe aproximativ 200.000 de sportivi, pe când Franța are 8.719.478 legitimați la disciplinele olimpice.
  3. Handbalul, cel mai performant sport de echipă autohton, are o bază de selecție de 7.750 de sportivi legitimați la toate categoriile de vârstă. Franța, o țară extrem de performantă în handbal, are 513.194 de sportivi.
  4. Fotbalul românesc are 129.905 de legitimați, pe când Franța are 2.135.193 de fotbaliști cu legitimație.
  5. Tenisul francez, a doua disciplină după numărul de practicanți, are 1.052.127 de sportivi. În România, din datele Federației de Tenis, sunt în jur de 17.000 de tenismeni. Faptul că această disciplină a produs o campioană de talia Simonei Halep ține de miracol.
  6. Tenisul de masă, o disciplină cu rezultate foarte bune în competițiile continentale, se bazează pe 934 de sportivi legitimați. În Franța sunt 197.000 de jucători legitimați.

Exercițiul comparativ ar putea continua mult și bine, dar ideea esențială este străvezie: sportul românesc are o bază de selecție extrem de redusă, iar asta face imposibilă obținerea unor performanțe bune și constante la marile competiții. Ignorarea acestei probleme va conduce, nu peste mult timp, la o criză generală a sportului nostru. Fără dezvoltarea unor programe naționale dedicate sportului juvenil și școlar și fără investiții în infrastructura sportivă alta decât cea a fotbalului, sportul autohton va deveni irelevant.

Performanțele remarcabile ale Simonei Halep, Cristinei  Neagu, ale lui Horia Tecău, Anei Maria Popescu, echipei feminine de tenis de masă ș.a. sunt rezultate ale talentului și voinței individuale de a triumfa, nu efecte ale unui sistem funcțional. Talentele mari sunt rare, ele putând fi suplinite doar de un sistem care își crește sportivii bine. Asta trebuie să reînvățăm.

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sport & Management

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *