Declinul sportului romanesc in cifre si statistici
31 mai 2020
Provizoratul din sportul romanesc
9 iunie 2020
Declinul sportului romanesc in cifre si statistici
31 mai 2020
Provizoratul din sportul romanesc
9 iunie 2020

Cum sa nu fii ministrul tineretului si sportului

Atunci cand lucrurile simple sunt lasate pe mana unor nepriceputi ele se transforma in adevarate drame. Asa stau lucrurile si in sportul romanesc. Stiu, veti spune ca “sportul arata precum intreaga societate romaneasca”, explicatie partial adevarata. Spun partial, pentru ca parca in niciunul dintre segmentele sociale sau economice lucrurile nu au stat atat de tragi-comic precum stau in sportul nostru national. De cativa ani, pe la conducerea sportului s-au perindat personaje care au intruchipat, la un loc, penibilul, ignoranta, sfidarea, neputinta si smecheria. Pe scurt, haideti sa ne reamintim cine a decis soarta sportului romanesc, in ultimii ani ( nu ca anterior acestora lucrurile ar fi stat mai bine)!

Ioana Bran a ocupat scaunul ministerial in intervalul 29 ianuarie 2018 – 20 noiembrie 2018. Tanara, care a aterizat la conducerea sportului romanesc din departamentul de marketing al palinciei proprii s-a remarcat prin scandalul angajarii in cadrul ministerului a unor prietene, straine, ca si dumneaei de sport. In plus, s-a umplut de penibil, intrebata fiind cum se poate descurca un sportiv cu 25 lei / zi pentru hrana, aceasta raspunzand simplu: aceasta suma acopera nevoile sportivului, pentru ca acesta trebuie sa tina o dieta rationalizata! De asemenea, culmea penibilului a fost atinsa atunci cand doi consilieri de-ai dumneaei au intrat in direct la radio, pentru a lauda realizarile doamnei Bran, la conducerea ministerului. In  rest, a plecat asa cum a sosit la conducerea MTS.

Constantin Bogdan Matei s-a intersectat cu sportul mai des decat predecesoarea sa. A stat la conducerea ministerului aproape un an de zile, din 20 noiembrie 2018  pana  pe 4 noiembrie 2019.  Fost fotbalist, profesor de sport, director de scoala si apoi inspector scolar, fostul ministru parea ca are toate argumentele de partea sa pentru a reda stralucirea sportului romanesc. Problema este ca in scurtul sau mandat a iesit la suprafata faptul ca la examenul de titularizare a luat nota 2,75 la primul examen, reusind sa ocupe postul, dupa mai multe incercari, in cativa ani. In plus, s-a remarcat prin scandalul cu fosta mare gimnasta, campioana mondiala, Corina Ungureanu. Domnia sa, ca majoritatea politienilor, au facut din sportul romanesc un exercitiu de PR, pe care fosta sportiva l-a taxat imediat. Rezultatul? Un spectacol ieftin, in care fostul ministru, sau consilierii dumnealui, in loc sa isi asume gafa si sa se apuce de treaba, ca Slava Domnului, ar fi multe de facut in sportul romanesc, au ales calea comunicatelor ironice si fara substanta.

Cosmin Butuza, ministrul secretar de stat in MTS, cu ocazia centenarului, a declarat ” Să punem Centenarul pe tricoaiele noastre, pe afișele noastre, pe tot ceea ce înseamnă!”. Evident ca a fost o scapare. In comunicare se numeste “gafa”, in psihologie se numeste “act ratat” (atunci cand mintea iti joaca feste si gura rosteste ceea ce inconstientul proceseaza), iar in politica se numeste “normalitate”.  Atunci cand recomanzi sa iti pui centenarul pe tricoaie, intinezi nu doar sportul romanesc, ci si cei 100 de ani de istorie pe care, fara voia ta, ii porti in spate.

Ionut Stroie este ministrul in exercitiu al sportului romanesc. Si-a facut intrarea pe scena sportului romanesc, folosind un vocabular ales, explicatii bine acordate, cu subiect si predicat si o atitudine debordanta, plin de incredere si optimism, pana cand…a transformat o interventie publica intr-una pudica. Mai exact, la o emisiune moderata de jurnalistul Mihai Mironica, in toiul unei peroratii aproape convingatoare, tehnologia l-a tradat, dezvaluind faptul ca pe sub camasa de firma, asortati cu ceasul supradimensionat si freza impecabila, ministrul dadea interviul in chiloti. Explicatia, a fost una plina de penibil. “In weekend, in casa, asa sta lumea, imbracata mai lejer”. Ceea ce omite domnia sa este faptul ca la televizior nu era un simplu cetatean, ci ministrul sportului si ca noi, cei care il priveam cu stupoare, nu dadusem buzna in casa dumnealui  ca musafiri ci doar ne preocupa soarta sportului.

Ce au in comun cei patru? Neasumarea penibilului si lipsa de  substanta a unor proiecte legislative, administrative sau manageriale menite sa lase ceva in urma dumnealor. Niciunul nu a iesit public sa isi ceara scuze, niciunul nu si-a asumat esecul institutional al ministerului pe care il conduc si toti au contribuit la perpetuarea starii muribunde in care zace sportul romanesc.

Poate veti spune ca nu au facut prea mult rau, dar insasi ignoranta lor, la cum arata sportul romanesc echivaleaza cu cel mai mare rau pe care il poti face, atunci cand treci pe langa cineva suferind, fara a-i intinde o mana de ajutor.

Si da, NU CREDEM CA MUNCITI, pana cand nu ADUCETI SCHIMBAREA IN SPORTUL ROMANESC!

Foto:www.romaniatv.net

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sport & Management

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *