A sosit vremea schimbarii la Federatia Romana de Volei. Interviu cu Adin Cojocaru, vicepresedinte FRV
22 septembrie 2020
Un nou inceput la Federatia Romana de Volei. Adin Cojocaru este noul presedinte al FRV
30 septembrie 2020
A sosit vremea schimbarii la Federatia Romana de Volei. Interviu cu Adin Cojocaru, vicepresedinte FRV
22 septembrie 2020
Un nou inceput la Federatia Romana de Volei. Adin Cojocaru este noul presedinte al FRV
30 septembrie 2020

Cea mai bună națională de fotbal pe care nu o vom vedea niciodată jucând. Uimitorul caz al fotbalului surinamez.

Coordonatele statului Surinam

Surinam este cel mai mic stat din America de Sud. Are o deschidere de aproape 400 de km la Marea Caraibelor. Fostă colonie olandeză, Surinam era cunoscută înainte de 1975, anul obținerii independenței, drept Guyana Olandeză. Situată între Guyana Franceză, Guyana (Britanică), Brazilia și Oceanu Atlantic (Marea Caraibelor), Surinam are o suprafață de 163.270 km² și o populație de aproximaxiv 610.000 de locuitori (estimare iulie 2020). Paramaribo este capitala și cel mai mare oraș al țării. Limba oficială este olandeza.

Deși despărțite oficial, legăturile dintre cele două țări sunt în continuare puternice.  O statistică a statului olandez susține că aproximativ 350.000 dintre cetățenii Olandei au rădăcini surinameze. De altfel, după momentul obținerii independenței, aproximativ 200.000 de locuitori ai Surinamului au cerut și au căpătat cetățenia olandeză, care le oferea șansa la o viață mai bună.

Țara sud-americană este cunoscută pentru exporturile de bauxită, mangan, orez, banane. Pentru iubitorii fotbalului de pretutindeni, ea este țara de origine a multor fotbaliști de legendă care au îmbrăcat tricourile Portocalei mecanice. Într-un raport al FIFA din 2009, se menționează faptul că aproape 150 dintre fotbaliștii din Eredivisie (prima ligă olandeză) au sânge surinamez. Nu știm dacă o analiză pe aceeași temă a mai fost făcută în ultimii 10 ani, dar cred că situația nu este mult schimbată.

Să amintim câteva nume, făcând o selecție riguroasă, deoarece lista este foarte lungă: Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Stanley Menzo, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Aaron Winter, Winston Bogarde, Patrick Kluivert,  Jimmy Floyd Hasselbaink, Ryan Babel, Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum si Virgil van Dijk.

Explicații ale succesului

Există unele explicații pentru densitatea de talent fotbalistic excepțional de origine surinameză, însă niciuna nu este completă și nici nu le exclude pe celelalte. Ele sunt complementare și doar luate împreună oferă un înțeles acestui fenomen.

  1. Explicația Rijkaard. Extraordinarul mijlocaș de la sfârșitul anilor 80‘ și mijlocul anilor ’90 susținea că succesul fotbaliștilor olandezi cu origini surinameze este datorat muncii susținute. Jucătorul cu origini surinameze trebuie să muncească dublu, dacă nu triplu, pentru a se impune în fața unor nativi.
  2. Explicația Davids. Marele mijlocaș defensiv de la Ajax, AC Milan, Juventus și Internazionale, care a strâns 74 de selecții pentru Olanda, susținea că există multe asemănări între Surinam și Brazilia, între fotbaliștii din cele 2 țări. Sărăcia cumplită îi face copiii din cele 2 țări să joace tot timpul fotbal cu picioarele goale. Meciurile se joacă pe străzi și îi ajută pe copiii de acolo să dezvolte abilități tehnice extraordinare.
  3. Explicația diamantului șlefuit. Dăruiți de natură cu un fizic impunător și posesori ai unei tehnici deosebite căpătate pe suprafețe de joc nepotrivite, jucătorii născuți în Surinam sau în familii cu origini surinameze sunt pregătiți în strictul și performantul sistem de formare sportivă din Olanda. În academiile marilor cluburi se produce șlefuirea acestor talente.
  4. Explicația integrării sociale prin sport. În țările occidentale, confruntate de zeci de ani cu valuri de emigranți din fostele colonii, sportul a devenit principalul instrument de integrare, cea mai sigură cale de a face posibilă participarea unor oameni cu interese și valori culturale diferite la viața socială a societății gazdă și de a le da un nou sens al apartenenței.

Superlative

Primul jucător cu origini surinameze care a evolut pentru naționala Olandei a fost Humphrey Mijnals. A debutat la 30 de ani, în 1960, într-un meci contra Bulgariei. A fost selecționat doar de 3 ori în naționala Oranje, din cauza unor dispute cu reprezentanții Federației Olandeze. Spre finalul carierei a început să joace pentru naționala Surinamului.

În 1988, anul singurului trofeu important cucerit de naționala Olandei, titlul european, căpitan al echipei Olandei a fost Ruud Gullit.

Trei dintre titularii marii echipe care a triumfat în 1988 aveau origini surinameze: Gullit, Rijkaard și Vanenburg.

Primul jucător de fotbal care a câștigat Liga Campionilor cu 3 echipe diferite este Clarence Seedorf. Ajax (1995), Real Madrid (1998) și AC Milan (2003 și 2007) sunt cele 3 echipe cu care a triumfat.

Faimoasa tripletă olandeză, care a jucat la AC Milan la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, era formată dintr-un olandez get-beget (Marco Van Basten) și doi olandezi cu rădăcini surinameze (Gullit și Rijkaard).

Două perechi tată-fiu cu origini surinameze au evoluat pentru naționala Olandei: Jerry de Jong (la începutul anilor ’90) și Nigel de Jong ( între 2004 și 2015) și Patrick Kluivert (în perioada 1994-2004) și Justin Kluivert (2018-prezent).

Opinia multor jurnaliști de sport este că aportul jucătorilor cu origini surinameze la succesul de public al fotbalului olandez din ultimii 30 de ani este de necontestat. Este foarte greu să ne închipuim o națională batavă fără elementul surinamez ori fără nuanța indo. O Olandă uniformă și-ar pierde din vivacitate, din frumusețe și din farmec. Ar fi de neînchipuit.

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports&Management

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *