Antrenor coordonator al echipelor de handbal Olympic RFH
29 iunie 2019
Newsletter luna IUNIE
29 iulie 2019
Antrenor coordonator al echipelor de handbal Olympic RFH
29 iunie 2019
Newsletter luna IUNIE
29 iulie 2019

Unde îi ducem pe copii să practice sport?

O întrebare cu multe răspunsuri, însă părinții au destule variante cel puțin la nivelul Capitalei. Trebuie să spunem, de la bun început că  prețurile aferente sunt practicate la nivelul Bucurestiului, în provincie fiind mult mai ieftin, din motive ușor de înțeles, distanțe mai mici, interes mai scazut, arie de selectie mai restransa.

În momentul actual, România se confruntă cu o problemă măcinătoare, lipsa infrastructurii. Guvernul României, după 1990, nu a investit nimic în sportul de masă, iar cel sportul școlar a fost ignorat cu desăvârșire. Cu toate acestea, ultimii ani au demonstrat că există soluții, că se poate, că s-au mai construit 2-3 săli de sport în orașe, au apărut terenuri sintetice, s-a investit în terenuri de tenis private și au apărut antrenorii tineri, cei care au încheiat sportul de performanță în perioada de după anii 2000. În rândurile următoare puteți afla care sunt costurile, cu mențiunea că unele cluburi au sponsori și unii dintre părinți nu trebuie să bage mâna în buzunar, vorbim de sportul din mediul privat, nu cel susținut de autoritățile locale, foarte multe cluburi bazându-și existența pe bani publici. În general, vârsta la care ar trebuie să înceapă sportul, în sistem organizat, este după 6-7 ani, în România. La aceste calcule n-am adăugat cantonamentele sau transportul până la teren, pentru fiecare antrenament. Asta ar fi însemnat să vă speriem și nu e în intenția noastră să vă îndepărtăm de sport, ci dimpotrivă. Duceți-i pe cei mici să facă mișcare, fără a vă gândi că scoateți din ei sportivi de performanță.

Stelian Stancu, antrenorul copiilor de la Olympic RFH

Stelian Stancu, antrenorul copiilor de la Olympic RFH

FOTBAL

Este cel mai simplu mod pentru părinți de a-și găsi un club, cel puțin la nivelul Bucureștiului, unde sunt peste 200 de entități private. Exista cluburi care oferă antrenamente și meciuri pe grupe de vârstă, începând cu cei născuți în anul 2014, iar cei care joacă în competiții sunt începând de la 2012 pînă la 2002. Iarna se folosesc deja celebrele „baloane”, iar vara terenurile sintetice. Ca noutăți, foarte multe cluburi au început ca regulă să le interzică părinților să mai fie prezenți la antrenamentele copiilor, ci doar la meciuri avand acces, din cauza scandalurilor unde s-a intervenit cu poliția. Nu copiii erau problema, ci părinții. Alte cluburi au microbuze sau autocare pentru deplasarea celor mici la antrenamente, jocuri sau turnee, ținând cont de mărimea Bucureștiului și a aglomerațiilor urbane din Ilfov. Toată muncă antrenorilor și a părinților este zădărnicită însă de AMF Bucuresti, instituție care percepe 30 la sută din încasările fiecărui meci disputat, însă nu e în stare să acopere cu arbitrii sutele de meciuri de minifotbal din București. De asemenea, actele de indisciplină din teren și din tribune nu sunt sancționate drastic de forul bucureștean, ceea ce face ca părinții să evite din ce în ce mai mult contactul cu sportul-rege. Olympic RFH va fi inaugura în această toamnă și secția de fotbal, unde copiii vor avea asigurate toate condițiile pentru suma de 350 de lei, echipament, team-building, consiliere psihologică, pregătire fizică, plus că vor fi inițiați în tainele fotbalului de Stelian Stancu, fostul jucător al Stelei.

PREȚ ABONAMENT: 160 lei / lunar (2 antrenamente pe săptămână) – 550 de lei (la abonamentele trecute de 300 de lei, cluburile asigură echipament sportiv  și alte beneficii)
PREȚ MECI: 10 lei (AMFB, teren, arbitru, observator și medic)
PREȚ ECHIPAMENT: 250 lei /anual

HANDBAL

Considerat sportul național, handbalul este destul de scump, nu neapărat în perioada inițierii, ci după ce copiii intră în competiții sportive. Acolo se plătesc și arbitri, închirieri de săli, în cazul în care vorbim de cluburi private, la cluburile sportive, de exemplu, cum ar fi CSM București, copiii primesc gratuit și echipamentul. Și aici, ca la toate sporturile din România, cu excepția fotbalului, predomină fetele. În concluzie, la un club privat, părinții vor scoate mai mulți bani din buzunar, iar la cluburile de tradiție, în general, cheltuielile sunt acoperite de cluburi, iar părinții nu trebuie să plătească decât transportul până la antrenament. Datorită cererii foarte mari, Olympic RFH a deschis secție de handbal și în nordul Bucureștiului, în Buftea, unde copiii sunt așteptați pentru inițiere și primesc toate informațiile de la o echipă super profesionistă, golghetera de la Beijing, Ramona Farcău, psihologul sportiv Andreas Hniatiuc și preparatorul fizic Cristian Dodan.

PREȚ ABONAMENT: 250 lei – 400 lei / lunar (2-3 antrenamente pe săptămână)
PREȚ ECHIPAMENT: 300 lei – 500 lei / anual
TAXE MECIURI: 20 – 30 de lei / lunar

GIMNASTICĂ

După Campionatele Europene de Gimnastică de la Cluj, competiție care nu mai avusese loc în România de 60 de ani, s-a readus în discuție tradiția pe care o are România la acest nivel. De la Nadia Comăneci, Daniela Silivaș, Lavinia Miloșovici, Andreea Răducan, Corina Ungureanu, Simona Amânar, Cătălina Ponor, Larisa Iordache sau Marian Drăgulescu, România e plină de exemple. În continuare, foarte mulți părinți își duc copiii la gimnastică, un sport extrem de dificil, plin de sacrificii și de muncă. Copiii sunt duși încă de la vârste foarte mici, 3-4 ani, iar traseul spre performanță este foarte greu. Nu este un sport scump, însă în ziua de astăzi foarte mulți părinți au nevoie de ajutor de specialitate, de la psihologii sportivi, pentru a-i convinge pe tineri să își câștige motivația. Foarte mulți părinți se plâng de starea proastă a sălilor, a aparatelor neperformante, așa că singura șansă este ca acești copii să ajungă în loturile naționale.

PREȚ ABONAMENT: între 50 de lei și 100 de lei pe lună
PREȚ ECHIPAMENT: sunt asigurate în general de cluburi, părinții cumpără palmierele, care nu depășesc suma de 225 de lei.

TENIS

Generația feminină a anilor 2000, în special după 2010, formată din Sorana Cîrstea, Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu, Andreea Mitu sau Ana Bogdan, a umplut terenurile de tenis din România. Părinții visează să aibă o Simona Halep într-o zi și investesc foarte mult. Este un sport care nu pare foarte scump la prima vedere, inițierea reprezintă un traseu foarte dificil, e nevoie între 3 și 5 ani pentru ca un copil să stăpânească toate loviturile, forehand, backhand, serviciu sau lovituri gen smash sau top-spin. În cazul în care copilul este foarte valoros poate beneficia de avantaje din partea Federației Române de Tenis, când intră în turneele cu puncte. După vârstele de 14-15 ani, tenisul devine foarte scump, în special taxele de intrare în turnee. Este un sport care merită făcut și doar pentru inițiere, oferă o dezvoltare foarte bună a copilului, plus un mental de fier, dacă va lucra și cu un psiholog sportiv. Este unul dintre sporturile unde mentalul este mai important decât orice lovitură stăpânită. Preturile de mai jos nu acopera cheltuielile de deplasare, cazare si masa pentru turnee.

PREȚ ABONAMENT: între 240 și 800 lei / lunar (240 de lei cu un antrenament pe săptămână, 800 de lei cu două sau trei antrenamente săptămânale)
PREȚ TURNEU: 40-100 lei
PREȚ ECHIPAMENT: 500 lei – 1.000 lei / anual

PREȚ RACHETĂ: de la 150 și până la 1.000 de lei, dar nu este nevoie de o rachetă foarte scumpă la inițiere, atenție, nu joacă racheta!

RUGBY

Este un sport într-o continuă ascensiune. Mulți antrenori pasionați reușesc să închege echipe pentru cei mici, care tratează meciurile ca o joacă și nu îi interesează rezultatul. Nivelele de vârstă sunt aici Under 8, Under 10, Under 12 și Under 14, partidele fiind organizate sub egida AMRB și Federația de Rugby. Meciurile sunt cu arbitri, cu echipamente cumpărate de părinți care însă nu sunt de firmă precum cele de la fotbal, însă trebuie să fie de calitate, în primul rând rezistente, că să nu se rupă la duelurile fizice. CSM București, Șoimii, Grivița, CS Pantelimon și Rugby Antonio Jr. sunt câteva dintre echipele care îi adună pe cei mici și care organizează meciuri interesante. De asemenea, puteți observa la meciurile „stejarilor” foarte mulți prichindei în tribună, care după meci rămân pe teren și se joacă cu mingea ovală. La Under 8 se joacă doar pe un sfert de teren normal, doar cu eseuri fără trasul la „bețe”, iar de la U14 în sus nu se pot juca meciuri fără asigurări medicale! Marea problemă o reprezintă însă infrastructura. Organizatorul trebuie să plătească arbitrajul și salvarea. Competițiile de copii sunt organizate de Asociația Municipală de Rugby București, care plătește și arbitrajul și salvarea. La juniori, adica de la U15, echipa care joacă pe teren propriu trebuie să asigure ambulanța și să filmeze meciul.

PREȚ ABONAMENT: 150 lei / lunar (2 antrenamente pe săptămână)
PREȚ MECI: 20 lei (arbitru și ambulanță), doar după ce se trece de la copii la juniori, la copii este gratuit.
PREȚ ECHIPAMENT: 150 lei / anual

BASCHET

După tenis, baschetul este al doilea sport ca sumă pe care părintele trebuie sa o suporte. Cel mai mic nivel de vârstă la competiții este Baby Basket, adică Under 10, întrecere unde la nivelul Bucureștiului sunt 10 echipe la fete și 59 la băieți. Se joacă și se fac antrenamente în sală, cele mai solicitate fiind cele de la școli generale și licee, unde „prestează” diverse cluburi private. Este iarăși un sport care se bucură de o mare popularitate la noi, mai ales că au început să apară foarte mulți antrenori sârbi, care fac o inițiere corectă.

PREȚ ABONAMENT: 150-300 lei / lunar (2 antrenamente pe săptămână)
PREȚ MECI: 5 lei (arbitru și ambulanță)
PREȚ ECHIPAMENT: 700-800 lei / anual, caruia îi adăugăm și încălțămintea, care este foarte scumpă.

SCRIMĂ

La prima vedere pare că este un sport care nu are mulți adepți. Total eronat. CS Dinamo și CSA Steaua sunt cluburi care au secții de scrimă, bine populate la nivel de copii și juniori. Marea problemă o reprezinta costurile legate de echipament, care depășesc lejer 600-700 lei. Nu poți practica sportul fără tot ce este necesar. Cu toate acestea, succesele floretistelor noastre la Jocurile Olimpice, din 2016, au ajutat mult la popularitatea acestui sport. În continuare, Ana Maria Brânză este unul dintre cei mai buni ambasadori ai scrimei românești.

PREȚ ABONAMENT: 150 lei / lunar (3-4 antrenamente pe săptămână)
PREȚ ECHIPAMENT: 700 lei / anual

VOLEI

Chiar dacă unii spun că este cel mai spectaculos sport din lume, voleiul în România și-a pierdut din tradiție, chiar dacă în ultima vreme au apărut rezultate, cum ar fi câștigarea Challenge Cup de către CSM București, la volei feminin. Emulația e mai mare la fete, dovadă că și rezultatele sunt pe măsură. La juniori, sunt mai multe cluburi de fete, dar există un mare avantaj, copiii nu prea plătesc abonament lunar, întrucât există secții în cadrul cluburilor sportive și școlare, iar la privat sunt prea puține cluburi. Nici echipamentul nu este scump, dar nici interesul nu este foarte mare, din păcate, în România. Totuși, este un sport ieftin, unde părinții își pot duce copiii, pentru că au parte și de o dezvoltare fizică, pe măsură.

PREȚ ABONAMENT: 0 lei la cluburile școlare și sportive, 150 lei la cluburile private, cu 3 antrenamente pe săptămână
PREȚ ECHIPAMENT: între 200 și 400 de lei perechea de pantofi de sală (în funcție de antrenamente e nevoie de 2 perechi pe an), genunchiere – 80 de lei perechea, tricou de antrenament – 15 sau 20 de lei

ÎNOT

Părinții au o gamă de piscine acoperite și în aer liber, în special în București, în provincie sunt destule probleme, pentru că nu prea mai există bazine. Uneori, e mai scump în provincie înotul privat, decât cel din Capitală, unde sunt mai multe cluburi și vin cu fel și fel de oferte. Echipamentul nu este foarte scump, iar probleme nu prea există la inițiere, este cel mai ușor sport de învățat pentru un copil, dar și foarte sănătos.

PREȚ ABONAMENTE:
1 ședință – 50 lei, 8 ședințe/lună – de 2 ori/săptămână – 250 lei, 12 ședințe/lună – de 3 ori/săptămână – 300 lei
PREȚ ECHIPAMENT: costum înot, cască înot, ochelari înot, șlapi, prosop – între 300 și 1000 lei / anual

ATLETISM

Cel mai ieftin sport pentru părinții care vor să nu investească bani în sport. Sunt foarte multe cluburi de tradiție, Federația asigură, în general, totul pentru competiții, inclusiv transportul și cantonamentele sportivilor. Chiar dacă a avut tradiție uriașă de-a lungul istoriei, de vreo 14-18 ani, atletismul este în derivă, asta și pentru că tinerii trag spre alte sporturi, unde nu este foarte mult de muncit. În special, cei care practică atletismul sunt oameni trecuți de 30 de ani, care o fac de plăcere, și pentru a-și depăși unele limite. Este un fenomen în creștere, datorită crosurilor, maratoanelor, semi-maratoanelor organizate la nivel de sport de masă.

PREȚ ABONAMENT: 0 lei
PREȚ ECHIPAMENT: 300 – 400 lei anual

ARTE MARȚIALE

Fie că practică taekwondo, jiu-jitsu, wu tao kung-fu, kung-fu wushu, ashihara karate, prețurile sunt cam aceleași în sălile de arte marțiale. Sunt tot mai multe cluburi, tot mai multe stiluri, iar părinții își duc copiii în număr foarte mare în sălile unde se practică sporturi de contact. Karate te învață ce înseamnă repsectul, încrederea și autocontrolul. Antrenamentul dezvoltă latura fizica și psihică necesară unei vieți sănătoase de adult. Antrenamentul se desfășoară într-un mediu stimulativ în care copilul se simte bine și învață să comunice.

PREȚ ABONAMENT: 80-150 lei lunar
PREȚ ECHIPAMENT: 300-500 lei anual

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *