„Adoptă un suflet” – Campanie de încurajare a adopțiilor câinilor fără stăpân
22 iulie 2023
Handbalista Maria Lupu a semnat cu compania RFH Sports & Management
1 octombrie 2023
„Adoptă un suflet” – Campanie de încurajare a adopțiilor câinilor fără stăpân
22 iulie 2023
Handbalista Maria Lupu a semnat cu compania RFH Sports & Management
1 octombrie 2023

Nevoia de români

Acesta nu este un text despre patriotism, fluturat pe paginile de socializare ci unul despre nevoia unui management sanatos la nivelul sportului romanesc, care a avut atat de mult de suferit in ultimii 30 de ani.

S-a facut mare tam-tam pe marginea subiectului ordinului “Novak”, prin care fostul ministru al sportului obliga cluburile sportive din Romania sa introduca in teren un numar minim de sportivi romani, astfel incat loturile nationale sa poate avea la dispozitie, inaintea marilor competitii internationale, sportivi aflati in varf de forma, nu unii care au incalzit banca de rezerve pentru straini. In mod particular vorbind, handbalul a apelat, ca de obicei, la fel de fel de gaselnite pentru a dribla un ordin care se vrea a fi parte dintr-o strategie de tara. Nu va imaginati ca l-a apucat pe Eduard Novak iubirea de Romania si s-a gandit ca peste 10 ani lumea ii va multumi pentru initiativa cu romanii din teren ci pur si simplu, atunci cand lucrurile ajung prea jos, realizam ca se impun masuri radicale pentru a avea sansa unei evolutii sanatoase.

Ordinul “Novak” nu ingradeste dreptul la munca al cetatenilor Uniunii Europene ci doar protejeaza un bun national, SPORTUL, pe care cel putin in ultimii ani, l-am aruncat la periferia sferei de interes, uitand faptul ca sportul reprezinta cea mai accesibila, rentabila si vizibila forma de publicitate la nivel international si totodata o componenta esentiala a diplomatiei publice a unei tari. Romania are nevoie de romani care sa duca performanta sportiva dincolo de granitele tarii, sa fluture tricolorul pe podiumurile internationale si sa faca auzit pretutindeni imnul national. Iar pentru ca acest aspect sa se intample este imperios necesar sa investim in romani.

Agentia Nationala Pentru Sport a pus piciorul in prag si conditioneaza finantarea acordata handbalului romanesc de respectarea ordinului Novak, iar acest aspect nu ar trebui sa ingrijoreze, fiecare club avand libertatea de a-si stabili propria strategie manageriala. In traducere libera, mesajul este simplu “Va sprijinim financiar cu 6.400.000 lei pentru a ridica nivelul handbalului romanesc la nivelul loturilor nationale, nu pentru a creste jucatoare pentru alte echipe nationale. Nu va obliga nimeni sa luati acesti bani daca nu vreti sa cresteti romani. Jucati cu cine vreti, luati bani de unde puteti.” Discutia este simpla, crestem romani si primim finantare de la statul roman, care vrea sa isi securizeze transparent investitia sau nu crestem romani si atunci nu avem de ce sa ne plangem ca nu primim aceasta finantare. Cluburile care prefera sa nu respecte ordinul “Novak” pot cauta finantare in mediul privat, eventual din partea multinationalelor omniprezente in Romania.

Nu intamplator am subliniat faptul ca acesti bani trebuie cheltuiti in mod transparent, pentru ca nu putine au fost cazurile cand handbalul nostru cel de toate zilele a gasit subterfugii pentru a dribla legile sau propriile regulamente.

Momentul de fata ar trebui sa fie un moment zero in handbalul romanesc, in care lumea ar trebui sa stranga randurile in jurul unui interes comun, insusi progresul pe termen lung al sportului pe care pretindem ca il iubim si respectam.

Hai Romania!

Foto: www.as.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *