Handbalista Maria Porojan de la Olympic a semnat un contract de reprezentare cu RFH Sports & Management
15 august 2022
Acțiune de responsabilizare socială susținută de compania Caldo Fire pentru sportivii clubului Olympic RFH
25 septembrie 2022
Handbalista Maria Porojan de la Olympic a semnat un contract de reprezentare cu RFH Sports & Management
15 august 2022
Acțiune de responsabilizare socială susținută de compania Caldo Fire pentru sportivii clubului Olympic RFH
25 septembrie 2022

Luca Preotu, Olympic RFH: În România se doresc rezultate imediate, neglijându-se educarea tinerilor și pregatirea acestora pentru viață. Este important să le oferim perspectiva formării pe mai multe planuri.

Nascut pe 07.07.2005, Luca a pus mana pentru prima data pe mingea de handbal in cadrul clubului ACS Olympic RFH, in 2018, legandu-si totodata numele de inceputul activitatii clubului. In tot acest timp a dat dovada de multa pasiune, ambitie, dorinta de munca, devenind un model pentru toti ceilalti colegi din cadrul clubului.

Cum ai inceput handbalul? Care a fost motivatia ta pentru acest sport?

Am inceput handbalul, in urma cu patru ani, dintr-o chestiune care tine mai degraba de context. Initial am practicat si alte sporturi si rand pe rand, am renuntat la ele. Dupa o perioada mai lunga de pauza, petrecandu-mi tot mai mult timp pe tableta si pierzand contactul cu sportul, parintii s-au gandit sa incerc si handbalul. Asa au luat legatura cu Ramona si cu Andy si m-am dus chiar la primele antrenamente, cand au deschis clubul. A fost o experienta interesanta, am zis “De ce nu?” si iata ca a iesit ceva frumos. In viata e bine sa fii deschis sa incerci lucruri noi, sa fii curios si sa iti cauti drumul incercand. Eu l-am gasit, dintr-o intamplare. Initial am fost motivat sa invat un sport nou, iar intre timp am ajuns sa imi doresc sa devin cel mai bun handbalist, sa joc pentru echipa nationala a Romaniei si chiar sa castig cu echipa nationala o medalie la un turneu final, asa cum se intampla in urma cu zeci de ani.

Cum rememorezi primele zile la Olympic?

Primele zile la Olympic au fost asemenea primelor zile de scoala, diferenta este ca la handbal veneam cu placere. 😊 Clubul fiind la inceput, colectivul era restrans, eram manat de curiozitate la fiecare antrenament si imi doream mereu sa invat lucruri noi. Mereu ma incerca o emotie placuta, un amestec de nerabdare, cu entuziasm si motivatia de a deveni mai bun. Chiar si acum, la patru ani de la acele clipe, imi amintesc cu emotie de primele momente la Olympic.

Cand ai vazut primul meci de handbal?

Primul meci de handbal pe care mi-l amintesc este probabil si unul dintre cele mai memorabile meciuri de handbal ale unei echipe romanesti, finala EHF Champions League la fete, din 2016. Aveam doar 11 ani, nu cunosteam prea multe despre handbal si eram luat de val, de reactia celor din jur. Eram de-a dreptul exaltati, la finalul meciului, unul cu o incarcatura emotionala incredibila. In afara de acest eveniment, mai stiam despre finala din 2010 facuta de Oltchim Ramnicu Valcea, din povestile altora. In rest, mare lucru nu stiam despre handbal, dar am avut timp sa recuperez pe parcurs.

Ai un handbalist preferat?

Desi urmaresc cu placere multi handbalisti, printre preferatii mei se numara Luc Steins si Valentin Ghionea. La Luc Steins admir viteza cu care joaca si modul in care isi depaseste adversarii, in timp ce la Vali Ghionea apreciez ambitia, angajamentul si tehnica aratata la fiecare meci. Acesta joaca si pe acelasi post pe care joc si eu si reprezinta un model pentru mine.

Ce principii ti-a setat handbalul? Cum te-a influentat in viata de zi cu zi?

Handbalul si sportul in general iti imprima un stil de viata disciplinat si te invata sa iti depasesti mereu limitele, prin munca si setarea unor obiective ridicate. In plus, am invatat sa tin cont de cei din jurul meu, sa comunic si sa ma dedic grupului. Chiar de la primele antrenamente am invatat ca primeaza echipa si nevoile grupului, nu individul. Viata mea s-a schimbat radical o data cu practicarea handbalului, am invatat sa imi structurez timpul, am devenit mai organizat, mai determinat si mai consecvent in tot ceea ce fac.

Ce obiective ti-ai setat in cariera?

Ca obiectiv imediat ar fi sa cresc de la zi la zi, sa devin tot mai bun, sa ma autodepasesc. Asta ma va ajuta sa imi ating si obiectivele pe termen lung. Asa cum am mai spus, vreau sa devin component al echipei nationale si sa castig cel putin o medalie la un Campionat European, la un Mondial sau la Jocurile Olimpice. Ultima prezenta a Romaniei la un Mondial al baietilor a fost in 2011, cand a obtinut locul 19, iar eu consider ca Romania ar trebui sa fie prezenta la fiecare turneu final. Romania ar avea resurse prin care sa isi asigure prezenta la aceste turnee finale, daca ar exista o strategie comuna, la nivel national. Dincolo de aceste aspecte, mai imi doresc, ca orice handbalist zic eu, sa castig Campions League si sa devin printre cei mai buni handbalisti din lume.

Care sunt cele mai importante valori pe care ti le-ai asumat la clubul Olympic?

Cele mai importante valori promovate de clubul Olympic sunt perseverenta, corectitudinea, respectul si educatia, valori pe care mi le-am asumat inca din prima zi in care am venit in acest club. Pe aceste principii ar trebui sa se bazeze formarea unui sportiv de performanta si ar trebui sa se transforme in principii de viata, care definesc oamenii de succes.

Ce semnificatie are Olympic pentru tine?

Olympic inseamna enorm pentru mine. Din punct de verede sportiv este un proiect de viitor, care se dezvolta de la an la an. Aici ma formez si cresc si doresc ca alaturi de colegii mei sa ajungem in prima liga. Olympic a ajuns pentru mine a doua casa, a doua familie. Petrecem mult timp impreuna, suntem buni prieteni, este ceva deosebit. Aici toti suntem prieteni, cei mari cu cei mici, fetele cu baietii si ne sustinem reciproc in tot ceea ce facem. Pe langa prieteniile pe care le-am legat aici, un alt aspect important este unitatea grupului, care s-a consolidat in timp, trecand prin victorii, cat si prin infrangeri. Consider ca, fiind un club relativ nou, la inceput neavand experienta, totii fiind incepatori in handbal, am trecut prin multe infrangeri. Am suferit mult impreuna, dar ne-am maturizat, ne-am apropiat, am legat prietenii si am inceput sa credem in acest colectiv, iar acest aspect ne-a facut sa fim mai puternici. Ne-a ajutat enorm ca am inceput de jos impreuna. Asta ne-a invatat si sa ramanem modesti, indiferent de realizarile grupului.

Cum iti petreci timpul liber? Ce pasiuni ai?

Ca sportiv de performanta organizarea timpului liber este foarte importanta. Printre pasiunile mele se numara istoria, muzica, lectura si fotbalul. Imi place sa imi impart timpul liber intre lectura, mai ales cand vine vorba despre o carte istorica, urmarirea unui documentar si vizionarea unui meci de fotbal al echipei mele favorite, Liverpool. Si desigur nu ratez nicio o cazie de a urmari meciuri de handbal, mai ales cand este vorba despre echipa nationala sau despre vreo echipa romaneasca in cupele europene.

Ce rol are familia in viata ta?

Familia este principalul factor de sustinere in viata mea, dar mai ales in sport. Parintii ma sprijina in tot ceea ce fac, sunt relaxati in privinta mea, comunica cu mine si ma inteleg. Acesta este si motivul pentru care le multumesc pentru tot ceea ce fac pentru mine. In plus, sora mea, sportiva de performanta si ea, campioana nationala la inot, trecand prin multe incercari, mi-a dovedit ca totul este posibil atunci cand iti doresti cu adevarat. Exemplul ei ma motiveaza si mai mult, fiind pentru mine un model al reusitei, in ciuda obstacolelor pe care le intalnesti pe parcursul carierei.

Care este reteta reusitei in viata?

Nu cred ca exista o reteta universala a succesului in viata. Reusita depinde de foarte multe aspecte si difera de la domeniu la domeniu, de la individ la individ. Dar indiferent de context, consider ca cine vrea sa aiba succes trebuie sa fie dedicat, sa iubeasca ceea ce face, sa puna multa pasiune, sa munceasca enorm, sa fie ambitios si sa creada in drumul sau. Ceilalti factori, care nu tin de noi, conteaza mai putin, important este ca de la o zi la alta sa investim in noi insine si sa ne dorim sa ne autodepasim.

Ce proiecte ti-ar placea sa initiezi in afara handbalului?

Unul dintre aspectele foarte importante in sport, de multe ori neglijat in Romania, este aspectul educational. In Romania nu se pune accent pe educatie. Se antreneaza forta si se cauta rezultatele imediate, neglijandu-se educarea tinerilor si pregatirea lor pentru viata. Din acest punct de vedere mi-as dori sa demarez proiecte educationale in sport, pentru ca sportul nu formeaza doar atleti excelenti ci si oameni pregatiti pentru viata. Este important sa le oferim tinerilor aceasta perspectiva formarii lor pe mai multe planuri.

Daca ar fi sa te caracterizezi in cateva cuvinte cum ai face-o?

Sunt extrem de ambitios, determinat, pasionat de munca mea si dornic mereu sa descopar lucruri noi si sa imi imbunatatesc nivelul sportiv

Daca ai avea puterea sa schimbi ceva in sportul romanesc, ce ai schimba?

Desi cred ca, in general tot sportul romanesc ar trebui sa treaca printr-un proces de imbunatatire, ma voi limita in a spune ce consider ca ar trebui schimbat in handbalul din Romania. Daca strategia la nivel de rezultate necesita timp si rabdare, cred ca ceea ce ar trebui imbunatatit urgent sunt conditiile in care isi desfasoara activitatea tinerii. Desi la Olympic ni s-au oferit cele mai bune conditii, nu am putut sa nu observ ce este prin tara. Tinerilor le lipsesc conditiile optime de lucru, se antreneaza in sali vechi, infrastructura este depasita, nu beneficiaza de conditii de refacere, de vestiare aerisite, de sala de forta, de sali de sedinte si de multe altele care in lumea de afara sunt absolut normale. Toata lumea spune ca handbalul romanesc nu mai aduce rezultate in plan international, dar haideti sa ne uitam la cat s-a investit in acest sport si apoi sa fim sinceri in cautarea explicatiilor. In plus, dupa ce ca toata infrastructura este veche si necorespuzatoare, ne mai confruntam si cu faptul ca sunt prea putine sali de sport in raport cu tinerii care practica handbalul.

Luca Preotu

Data nasterii: 07.07.2005, Bucuresti

Numar echipament: 17

Post: Extrema dreapta, inter dreapta

Brat: Stang

Management: RFH Sports & Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RFH Sports & Management
Prezentarea generală a confidențialității

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru și ajutând echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările dvs. de cookie prin navigarea filelor din partea stângă.