Dinamo in luna de…fiere
26 iunie 2020
Ne mărim echipa! Avocatul Bogdan Scutaru se alatură proiectului Olympic RFH
1 iulie 2020
Dinamo in luna de…fiere
26 iunie 2020
Ne mărim echipa! Avocatul Bogdan Scutaru se alatură proiectului Olympic RFH
1 iulie 2020

Intoarcerea uriasului Robben si respectul pentru comunitate

Arjen Robben a anunțat zilele trecute că se reîntoarce în fotbalul profesionist. Se întâmplă asta la nici un an de la retragerea sa neașteptată, petrecută pe când era încă sub contract cu Bayern, echipă la care a lăsat o urmă de nesters. Golul său din finala Ligii Campionilor din 2014, gol al victoriei contra Borussiei Dortmund, nu va fi uitat de suporterii roș-albaștrilor germani. Robben a fost, în colecția de mari jucători care au evoluat la echipa bavareză în ultimii 20 de ani, fotbalistul-artist, responsabilul cu spectacolul.  La fel s-au petrecut lucrurile și la echipa națională a Olandei, acolo unde Robben a fost cel mai iubit dintre jucătorii din generația sa. La fiecare meci de acasă al Olandei, niciun alt nume nu stârnea mai multă bucurie decât numele său.

Nu se întoarce la Bayern, cum ne-am fi așteptat, și nici nu se îndreaptă spre o altă mare echipă din Europa, în care și-ar fi putut face loc pentru un an, poate doi. Nu pleacă în țări arabe, nu se duce la chinezi și nici peste Ocean, așa cum au făcut atâția mari jucători. Un șeic ar fi băgat mâna adânc în buzunar, pentru a-l avea, așa cum ar fi făcut și vreun miliardar chinez, știind cât de importantă este legitimarea prin sport a regimului politic din China, țară care aspiră să devină noul hegemon al lumii. Poate la asta s-a gândit și vreun investitor din Major Soccer League, care a devenit în ultimii ani un paradis pentru pensionabilii fotbalului. David Beckam ar fi făcut din transferul lui Robben un eveniment demn de o lansare de film la cel mai șic cinematograf din Los Angeles sau New York.

Robben a ales să revină în fotbal la FC Groningen, echipă la care s-a lansat în urmă cu 20 de ani. În cei doi ani petrecuți la echipa mare a lui FC Groningen, între 16-18 ani, a jucat 48 de meciuri și a marcat 8 goluri. Și nelămuririle unora încep să iasă la suprafață. Cum să te întorci la o echipă la care ai jucat în preistoria vieții tale? Nimeni nu-și mai amintește de partidele tale de la Groningen, după ce te-a văzut jucând pentru PSV, Chelsea, Real Madrid și Bayern. Cum să revii la o echipă fără perspective, după ce ai jucat pe cele mai mari stadioane ale lumii și ai reprezentat glorios naționala țării tale la 3 campionate mondiale?

Nimic mai nefiresc pentru un comeback anunțat de toate ziarele și revistele de sport din lume, ar zice mulți. Nimic mai firesc, ar zice un olandez obișnuit, care știe cât de importantă este legătura dintre om și comunitate, dintre supporter și clubul său. În Olanda, ca de altfel în toate țările din lumea civilizată, un club reprezintă o comunitate de aspirații și de emoții, de trăiri împreună. Rareori vei vedea un locuitor din Eindhoven susținând-o pe Ajax ori pe AZ Alkmaaar. Se întâmplă asta la meciurile internaționale, dar nu este obligatoriu. Fiecare știe că datoria lui este, în primul rând, să susțină comunitatea în care s-a născut și s-a format. Și fiecare încearcă să pună o cărămidă la construcția numită comunitatea sa, să întoarcă ajutorul pe care cei din jurul său i l-au oferit în trecut. Viitorul grupului se construiește prin contribuția fiecăruia.

Arjen Robben și-a ascultat inima, așa cum îi sugerau să facă suporterii lui FC Groningen. Nu știm cât va rezista, nu știm cât de tari sunt astăzi picioarele sale de porțelan. În următoarele luni ne vom lămuri, cu siguranță. Ceea ce mi se pare important este reîntoarcerea lui lângă casa copilăriei, lângă terenurile pe care a învățat să bată mingea. A ales să-și recupereze sufletul, pierdut în goana nebună cu care a traversat ultimii 20 de ani de viață. Robben este unul dintre cei care au înțeles vorba Micului Prinț: limpede nu poți vedea decât inima.

Sursa foto: www.br.de

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports & Management

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *