Acord parental privind implicarea sportivilor minori in activitatile sportive
17 iunie 2020
Dinamo in luna de…fiere
26 iunie 2020
Acord parental privind implicarea sportivilor minori in activitatile sportive
17 iunie 2020
Dinamo in luna de…fiere
26 iunie 2020

Interviu cu Andrei Radu, campionul de la Lemon Bowl 2020

Andrei Radu, sportiv reprezentat de RFH Sports & Management, dincolo de calitatile sportive, este o prezenta incantatoare si cand vine vorba de dialog, asa ca l-am invitat sa realizam impreuna un interviu. Ce a iesit, va oferim mai jos, cu mentiunea ca va vom posta in curand si formatul video al materialului, care il are protagonist pe Andrei. Nascut in anul 2010 si legitimat in cadrul clubului Champion, Andrei ocupa in prezent pozitia a doua in clasamentul national FRT, competitia destinata copiilor sub 10 ani, sub atenta indrumare a antrenorului sau, Paul Franciuc.

  1. Ca orice interviu despre cariera si succes in viata, vom incepe cu o intrebare “de incazire”, cum si cand te-ai apucat de tenis? Cum a fost primul tau contact cu lumea tenisului? Cand ai inceput, cum ai inceput, si de unde ai stiut ca vrei sa faci tenis?

Am inceput tenisul la varsta de 5 ani. Tatal meu a inchiriat un teren intr-o zi si am fost sa jucam. Mi-a placut, si am inceput sa practic tenis, desi pe atunci nu stiam nimic despre acest sport.

  1. Si cum a fost primul antrenament?

Din ce mi-a povestit antrenorul meu, Paul Franciuc si din ce imi mai amintesc si eu, am dat 10 lovituri de dreapta si nu am ratat nici o minge. Asa am hotarat impreuna cu domnul Paul sa ma tin de tenis.

  1. Cum a fost prima ta perceptie, prin ochii copilului, cand ai inceput tenisul? Cum ai vazut tu lumea tenisului atunci? Cum a fost cand ai inceput sa mergi la primele turnee?

Nu ma gandeam sa castig la inceput, ma gandeam sa joc si sa ma distrez. Pe atunci nu ma uitam la tenis, dar am inceput sa urmaresc si la televizor, a inceput sa imi placa din ce in ce mai tare si am devenit competitiv.

  1. Care este modeul tau in cariera?

Rafael Nadal este modelul meu de tenismen. Imi place pentru ca este ambitios, este rapid – iar mie imi pace sa alerg – si este foarte muncitor. Imi place ca intotdeauna mesajele din interviurile lui ne indeamna sa nu ne enervam, sa fim calmi, sa nu lasam pe nimeni sa ne spuna ca nu putem sa reusim in ceea ce ne propunem sa facem, iar mesajele lui ma inspira si pe mine.

  1. Ai putea sa incerci sa ne spui 2 fraze in limba engleza, in stilul Rafa Nadal atunci cand acorda un interviu?

Pot sa incerc: “Hello, I am Rafael Nadal and I wanted to say to you that you need to stay calm, don’t be angry on yourself, and just stay calm!”

  1. Ce alti tenismeni iti mai plac in afara de Rafael Nadal?

Imi mai place de Dominic Thiem si de Stefanos Tsitsipas, pentru ca are parul cret, la fel ca mine si imi place si cum joaca.

  1. Sa facem un exercitiu de imaginatie: ai 28 de ani, cateva titluri de grand slam castigate – cam cate crezi ca vei castiga pana la acea varsta?

Probabil 15-17 turnee…

  1. Si cate crezi ca vei mai castiga pana la 35 de ani cand te vei retrage?

Dar nu am de gand sa ma retrag mai devreme de 40 de ani. As zice ca mai castig inca 12 turnee de grand slam pana atunci.

  1. Atunci presupunand ca ai 28 de ani si multe turnee de grand slam castigate. Ce le-ai transmite copiilor care la vremea respectiva practica tenisul si te vor avea ca model?

Sa munceasca, sa fie ambitiosi, sa creada in visele lor si sa nu lase pe nimeni sa le spuna ca nu vor reusi in viata.

  1. Care ar fi dupa tine reteta succesului in viata si in tenis?

Cam acelasi lucru pe care l-as fi transmis copiilor la varsta de 28 de ani.

  1. De curand ai semnat, asistat de parinti, un contract de management sportiv cu RFH Sport & Management. Ce asteptari ai de la acest parteneriat?

In primul rand, treaba mea este sa muncesc si sa am rezultate si abia apoi este treaba lor sa faca cunoscute rezultatele mele si sa imi dea sfaturi in ceea ce priveste cariera mea.

  1. As vrea sa discutam putin si de situatia din tenisul romanesc. Copiii din romania care vor sa mearga pe acest drum se confrunta cu multe neajunsuri – infrastructura, terenuri, situatia materiala. Ce sfaturi le-ai da copiilor care se confrunta cu astfel de situatii si cum crezi ca ar putea sa depaseasca aceste impedimente pentru a-si urma visul de a ajunge tenismeni de succes?

Din perspectiva mea, eu cred ca singurul obstacol putem fi doar noi insine. Pentru parinti poate fi diferit, ei pot avea probleme cu banii, cu presiunea, dar cred ca nu ar trebui sa ne intereseze pe noi aceste lucruri, pentru ca noi suntem copii si singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa jucam tenis.

  1. Si ce are trebui sa faca un copil care se confrunta cu astfel de situatii? Cum depaseste aceste presiuni sau impedimentele legate de aspectul financiar?

Nu ar trebui sa se gandeasca la neajunsuri in primul rand, ci mereu la partea pozitiva a lucrurilor, nu la partea negativa.

  1. De cativa ani buni, tenisul feminin romanesc are in permanenta in primele 100 de jucatoare ale lumii 4-5 jucatoare, in timp ce tenisul masculin, cu exceptia lui Marius Copil care a spart bariera topului 100 si care in momentul de fata se afla pe locul 187, nu reuseste sa reproduca modelul feminin. Care crezi ca ar fi cauzele? De ce fetele, de ani de zile in mod constant sunt prezente acolo, in elita tenisului mondial, in timp ce baietii nu reusesc sa se apropie?

Eu zic ca avem baieti foarte buni la categoriile de 12-14-16 si chiar 18 ani, dar unii se pierd pe drum, poate si din motive financiare. In rest, cred ca este o dilema prea mare pentru un copil atat de mic cum sunt eu. Totusi, dupa parerea mea, generatia din care fac si eu parte este foarte buna si sper sa darame acest mit.

  1. Ce parere ai despre noul format al Cupei DAVIS si ce crezi despre faptul ca drepturile de organizare, au fost achizitionate de compania de management sportiv al unuia dintre cei mai buni fotbalisti din lume (Gerard Pique – FC Barcelona)?

In primul rand, mi se pare frumos din partea lui ca se intereseaza si de tenis si in felul acesta poate atrage si alti fotbalisti in lumea tenisului, ca spectatori sau poate chiar ca investitori. Cred ca noul format este mai interesant pentru telespectatori, pentru ca pot sa vada mai multe meciuri. Pentru spectatori, sunt mai putine sanse sa se joace in tara lor – de exemplu inainte un meci Franta – Germania se disputa, in urma tragerii la sorti, in Franta, iar spectatorii francezi aveau ocazia sa urmareasca echipa favorita din tribune. Acum se joaca tot turneul intr-un singur loc, iar unii spectatori care poate si-ar fi dorit sa vada meciurile, nu mai pot ajunge in tribune. Personal, prefer mai mult formatul vechi, deoarece am putea sa vedem si meciuri in Romania.

  1. Care sunt obiectivele tale pe termen scurt, mediu si lung?

Pe termen scurt – sa castig Campionatele Nationale Under 10, poate chiar si Under 12. Pe termen mediu – sa castig turnee internationale, incepand cu cele Tennis Europe si chiar mai tarziu turnee ITF. Pe termen lung, sa castig grand slam-uri, sa fiu cel mai bun jucator de tenis din lume si sa fiu numarul 1.

  1. Daca ar trebui sa te definesti in trei atribute, care ar fi acelea?

Rapid, curajos si calm.

  1. Si la final de interviu, daca ar fi sa iti pui o dorinta pe care sa ne-o spui si nou, care ar fi aceea?

Nu v-as spune-o, pentru ca nu s-ar mai indeplini! Glumesc. Imi doresc sa devin cel mai bun jucator de tenis din lume, sa castig multe grand slam-uri si sa fiu un model pentru copii mai mici.

Felicitari pentru rabdare, pentru raspunsurile inteligente pe care le-ai dat, si asteptam cu mult interes sa cresti atat din punct de vedere sportiv cat si din punct de vedere al rezultatelor pe care le ai si iti tinem pumnii! Felicitari!

Andreas Hniatiuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *