Noul ORDIN emis de MTS / MS privind organizarea competitiilor sportive
15 mai 2020
Cele 14 principii pentru sport si viata ale lui Johan Cruyff
17 mai 2020
Noul ORDIN emis de MTS / MS privind organizarea competitiilor sportive
15 mai 2020
Cele 14 principii pentru sport si viata ale lui Johan Cruyff
17 mai 2020

Cum sa urmam un stil de viata sanatos. Interviu cu dr. nutritionist Marlena Pascu.

Problema greutatii corporale devine un subiect din ce in ce mai dezbatut, in contextul alimentatiei nesanatoase, generate de stilul de viata dezechilibrat. Agitatia permanenta, programul supraaglomerat, prioritatile profesionale si lipsa unei educatii alimentare corespunzatoare ne fac sa pierdem uneori lupta cu kilogramele si sa fim nevoiti sa apelam sa serviciile unui nutritionist. Pentru a culege informatii despre acest subiect, direct de la specialisti, stam de vorba cu Dr. Marlena Pascu, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice si director medical in cadrul Clincii Medicale Nutrilife.

  1. Despre bucataria romaneasca se spune ca este foarte generoasa, iar romanii sunt gurmanzi. Daca ar fi sa sintetizati, care ar fi principalele obiceiuri alimentare ale romanilor?

Bucataria romaneasca este generoasa, de cele mai multe ori mesele luate, fie cu ocazia unei sarbatori religioase, fie de dragul intalnirii cu prietenii sau cu familia sunt pline de „bunatati”. Daca ar fi sa sintetizez, bucataria autohtona este in primul rand plina de grasimi, dar si de glucide. Amintiti-va de ciorba bunicii care avea circa 1 cm de grasime la suprafata, sa nu uitam sarmalele de sarbatori, care sunt preparate din carne de porc grasa, cozonacii, prajiturile fel de fel apar, de asemenea, pe mesele noastre de fiecare data cand se iveste ocazia. Aceste alimente nu sunt strict interzise, ci trebuie consumate cu moderatie. Dincolo de continutul caloric al acestor preparate, trebuie sa luam in calcul si cantitatea acestora si frecventa cu care le consumam.

  1. Care sunt excesele alimentare cel mai frecvent intalnite si cum le-am putea evita?

Din pacate omul modern si generatia actuala se preocupa mult mai mult de aspectele care tin de responsabilitatile profesionale si lasa pe planul doi alimentatia. Nu mancarea gatita ar fi problema in momentul de fata, ci mancarea de tip fast-food, care este hipercalorica si plina de grasimi trans (grasimi rezultate printr-o procesare excesiva a alimentelor). Oricat ar parea de imposibil, toate aceste obiceiuri nesanatoase ar putea fi rezolvate cu un minim de efort. Astfle, ii indemn de fiecare data cand am ocazia pe pacientii mei sa consume, atunci cand este posibil, o varianta cat mai aproape de cea naturala a alimentelor. In loc sa consumam o amandina, mai bine savuram un fruct, in loc de un covrigel, mai bine consuma un castravete si exemplele pot continua. Este foarte important sa lucram constient si voluntar la educarea gusturilor, pentru a ne fi mai usor sa schimbam regimul alimentar, pe care il urmam.

  1. Este la moda sa discutam despre o alimentatie sanatoasa, dar ce presupune mai exact acest concept? Ce ar trebui sa luam in calcul atunci cand vrem sa avem un regim alimentar sanatos?

Cred ca trebuie sa vorbim, in primul rand, despre un stil de viata sanatos, pentru ca nu totul se rezuma la alimentatie. Este important sa nu adoptam o viata sedentara, sa nu stam intr-un scaun de birou 8 – 10 ore pe zi, sa preferam scarile chiar daca exista lift, sa parcam masina la 10 minute de birou si sa petrecem cele 10 minute mergand pe jos pana la serviciu. Schimbarile nu sunt imposibile, daca exista vointa. Nu am uitat de alimentatie, insa nu am abordat-o de la inceput, tocmai pentru a sublinia ca aceasta numai alaturi de exercitiul fizic zilnic reprezinta un tablou complet al unui stil de viata sanatos. Recomand, de asemenea, exercitii fizice, periodice, care sa fie placute, relaxante, in timpul liber. Mesele trebuie sa fie echilibrate, de preferat, trei mese principale si in cazul in care este absolut necesar se pot adauga si doua gustari sanatoase, din fructe sau legume. Este bine sa nu va ridicati de la masa satui, sa invatati sa mancati exact cat este nevoie. Daca a aparut senzatia de satietate, in mod sigur, ati depasit necesarul caloric pentru aceea masa.

  1. Ce sfaturi le dati celor care doresc sa urmeze o dieta sau sa isi schimbe regimul alimentar? Ce ar trebui sa faca si la ce ar trebui sa se astepte?

Sfatul meu este sa o urmeze, pur si simplu! Daca ceva nu le place in tiparul zilnic, daca se simt obositi, daca analizele medicale sunt mereu modificate, in mod sigur trebuie sa schimbe ceva. In functie de tipologia pacientului din fata mea, schimbarile pot incepe treptat sau brusc. Fiecare are ritmul sau de viata, fiecare are psihicul sau, iar modul in care reactioneaza pacientii la schimbarile alimentare, este diferit, de la o persoana, la alta. O schimbare radicala ar fi renuntarea la gustarile nesanatoase: covrigi, covrigei, pateuri, fast-food, sucuri acidulate si exemplele pot continua. Din punctul meu de vedere aceasta ar trebui sa fie prima schimbare. Sunt convinsa ca nimic nu se face peste noapte, insa, daca exista motivatie totul este posibil. Pentru a-i ajuta pe pacienti sa faca acest pas le spun, cu mana pe inima, ca rezultatul acestei schimbari nu este si nici nu va fi vreodata in detrimentul lor. Acest gen de schimbare este intotdeauna benefic.

  1. Ce riscuri ne asumam atunci cand urmam o dieta?

In mod normal o dieta calculata si realizata de un medic nutritionist ar trebui sa fie lipsita de riscuri. Riscurile apar atunci cand sunt adoptate diete dezechilibrate, diete care au fost preluate de la un prieten sau dietele miraculoase, descoperite pe diverse siteuri neautorizate. In cazul acestor diete riscurile sunt considerabile pornind de la afectarea renala si continuand cu aparitia unor dezechilibre metabolice, hormonale si electrolitice extrem de greu de compensat. Recomand celor care doresc sa urmeze o dieta, sa se documenteze, in primul rand referitor la sursa acestor informatii si sa se asigure ca este una veridica.

  1. Cand ar fi momentul cand ar trebui sa apelam la serviciile unui nutritionist?

Daca am ajuns sa fim nevoiti sa apelam la un medic nutritionist, consider ca am intarziat prea mult. Sunt convinsa ca toti cunoastem regulile de baza, insa discutia cu un medic nutritionist este oricand benefica. Este bine sa fiti informati si sa primiti sfaturi avizate. Din pacate, in general, pacientii apeleaza la noi atunci cand fie au pierdut lupta cu kilogramele in plus, fie au observat la analizele uzuale de sange o afectare de organ ce se poate remedia prin alimentatie. Recomand atitudinea orientata spre preventie, pentru a preintampina situatiile limita.

  1. Cum ii motivati pe pacientii care doresc o schimbare de regim, sunt constienti ca se indreapta spre o directie gresita, dar nu au motivatia de a duce schimbarea pana la capat?

Motivatiile sunt diferite si variaza, de la persoana la persoana. De cele mai multe ori, insa, pacientii care ne trec pragul sunt extrem de motivati. Motivatia se pierde pe parcurs, ea nu lipseste initial. Aici apare pericolul, atunci cand trebuie sa ne mentinem motivatia. Pentru a-si mentine elanul initial, pacientii trebuie sa fie incurajati, sa constientizeze ca schimbarile sunt majore si in primul rand benefice. 

  1. Referitor la regimul alimentar dezechilibrat al copiilor din ziua de azi, ce recomandari le faceti parintilor?

Sunt extrem de multe tendinte actuale, unele mai controversate ca altele. In general, parintii stiu mai bine si de cele mai multe ori discutia cu parintii este mai degraba o negociere, nu un consult. Regulile principale pentru care insist de fiecare data cand am ocazia sunt:

  • orarul meselor sa fie strict: trei mese principale cu sau fara doua gustari din fructe/legume;
  • masa sa fie luata in familie, intr-un spatiu destinat fara televizor, tableta sau orice alt aparat electronic;
  • efort fizic cat mai mult, nu neaparat in interior, nu neaparat intens: mersul cu bicicleta, jocul cu mingea, voleiul, tenisul si tot asa;
  • fara fast-food sau sucuri indulcite, se prefera mancarea gatita si apa;
  1. Ne puteti spune trei principii alimentare de baza pe care ar trebui sa le urmeze un adult sau un copil, pentru a se bucura de o alimentatie sanatoasa?

Alimentatia rationala trebuie sa se bazeze pe:

  • trei mese principale;
  • echilibrul macronutrientilor in functie de necesarul pacientilor;
  • echilibrul micronutrientilor in functie de necesarul pacientilor.

Hidratarea joaca deasemenea un rol important. Aportul de lichide non-calorice este extrem de benefic pentru organism, asadar este important sa acordam atentie si hidratarii. Lumea nu trebuie impartita in adulti si copii. Copiii invata prin imitare. Obiceiurile alimentare din casa vor fi, in viitor, obiceiurile lor ca adulti. Din aceasta perspectiva, doresc sa le transmit parintilor ca este important, daca vor sa schimbe obiceiurile alimentare ale copiilor, sa fie atenti, in primul rand la propriile obiceiuri. Cum sa ii ceri copilului sa evite alimentele nesanatoase, cata vreme el vede la parinte ca acesta nu respecta ceea ce ii solicita. Parintii trebuie sa fie modele si sa isi inspire copii, pentru ca puterea propriului exemplu este mai convingatoare decat alte teorii sau sanctiuni. In concluzie, principiile alimentare de baza nu trebuie sa difere la cei mici, comparativ cu adultii. Mancam toti la fel si ar trebui sa mancam toti sanatos.

    10. Cum ar trebui sa arate dieta unui sportiv? (principii, alimente, ingrediente, progam de masa etc).

Sportivii de performanta trebuie sa aiba un orar al meselor foarte bine stabilit. In functie de tipul de efort pe care urmeaza sa il depuna se ajusteaza si masa. Daca un sportiv urmeaza sa faca un efort de scurta durata, insa de intensitate crescuta este bine sa consume carbohidrati rapizi (fructe in special, sucuri din fructe, shake-uri). Daca efortul ce va urma va fi unul de rezistenta, un maraton spre exemplu, este bine ca masa ce il preceda sa fie alcatuita din carbohidrati lenti (paste, orez, cartof). Se recomanda ca masa sa fie luata cu 3 – 4 ore inainte de a face efort. Atentie la hipoglicemie, mai ales atunci cand efortul este intens si de lunga durata. Asa cum am mai spus, hidratarea este deasemenea importanta, trebuie sa va hidratati chiar daca nu simtiti senzatia de sete; se spune ca atunci cand aceasta apare este deja prea tarziu si sunteti deja deshidratati.

   11. Ne puteti spune un principiu alimentar promovat care este mit?

Ma gandesc, in primul rand, la produsele recomandate pentru detoxifiere. Ele sunt cele mai raspandite in momentul actual si aproape orice reclama lauda detoxifierea prin produsul respectiv. Trebuie sa intelegem ca organismul nu are nevoie de detoxifiere, organismul este perfect capabil sa isi faca singur detoxifierea. Atat ficatul, cat si rinichiul se ocupa de aceasta inca de cand ne-am nascut si nu solicita ajutorul nimanui pentru ca nici nu au nevoie de el. Un stil de viata sanatos, un organism sanatos se detoxifiaza singur si o face foarte bine.

Va multumim!

Interviu realizat de Ramona Farcau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *