De la pasiune la profesionalism. Interviu cu Vali Moraru.
5 aprilie 2020Ne marim echipa! Daniel Rucareanu devine editor Olympic RFH
8 mai 2020Cum le asiguram copiilor o dezvoltare fizica armonioasa. Interviu cu preparatorul fizic Cristian Dodan.
Avand in spate o experienta de peste 5 ani in domeniul pregatirii fizice, al fitnessului si a tehnicii pilates, Cristi Dodan este specialistul care se ocupa de dezvoltarea motrica a copiilor de la Olympic RFH. Cristi a fost cooptat in proiect, inca din prima zi de activitate a clubului, din dorinta de a le oferi sportivilor un model de dezvoltare fizica armonioasa, atat de necesar in drumul celor mici, spre performanta, dar mai ales in viata.
1.De unde pasiunea pentru fitness,miscare si educatie?
Fac parte din generatia anilor 80’ unde singura activitate se petrecea in spatele blocului sau curtea scolii si educatia fizica in scoala era luata mai in serios. In perioada aceea nu existau atatea gadget-uri, care sa ne tine ocupati si trebuia sa fim creativi, sa ne umplem timpul cu diferite activitati, de la nelipsitul fotbal, la inotul in lacurile din parc, pana la cataratul in copaci. Sunt bucuros ca am avut o copilarie activa si distractiva. Am incercat si cateva sporturi cu gandul de a face performanta,precum fotbal, box, karate doar ca nu am avut o pasiune atat de mare pentru a continua. Apoi pe la varsta de 16-17 ani, am avut primul contact cu sala de forta, imi aduc aminte, la Complexul de Sanatate Marasesti. Tot acolo am intalnit si primul instructor de fitness si parca am stiut cumva ca asta voi face mai tarziu. Apoi viata s-a schimbat, am fost nevoit sa plec din tara, dar nu am renuntat la gandul ca intr-o buna zi, voi lucra in domeniul sportului. Dupa reintoarcerea in tara, m-am apucat de studiat, venisem deja cu gandul sa intru in domeniul asta, am investit foarte mult in mine, ca sa pot oferi o educatie de calitate.
2.Ce presupune misiunea unui preparator fizic in cadrul unui club de copii si juniori?
Misiunea preparatorului fizic are ca scop de a dezvolta si imbunatati abilitatile biomotrice de baza cum sunt rezistenta, viteza, forta, mobilitate si coordonare ale sportivului si abilitatile specifice sportului practicat, cu alte cuvinte scopul este de a-l face mai puternic, mai rapid, mai agil in sportul pe care il practica, pregatit pentru competitie. Sunt anumite demersuri pe care preparatorul fizic le foloseste in drumul sportivului catre performanta, de la adaptarea anatomica, care poate dura ani, in care organismul se pregateste pentru etapele urmatoare pana in momentul competitie atunci cand sportivul atinge cel mai inalt varf de performanta. In cadrul cluburilor de copii si juniori, dar nu numai, drumul spre performanta este construit cu multa munca, timp, dedicare, pasiune si rabdare.
3.Pe ce pui accent in lucrul cu copiii?
Sunt destul de multe lucruri pe care se pune accentul, de la deprinderea miscarilor pana la pasiunea pentru sportul practicat. Totul trebuie luat in serios, incalzirea inaintea antrenamentului, tehnica de executie a exercitiilor, este mult mai usor sa inveti un lucru nou corect decat sa corectezi unul invatat gresit, pana la stretching-ul de dupa antrenament. Mai mult decat atat monitorizare lor este foarte importanta, starea de spirit, starea psihica, starea de oboseara, alimentatia si multe altele sunt aspect pe care pun accent.
4.Care sunt principalele deficiente pe care le observi la copiii din ziua de azi?
Copiii din ziua de azi sunt foarte solicitati intelectual, scoala, after school, meditatii, lectii de tot felul, pictura, pian etc. Nu ca ar fi ceva rau, doar ca vor ajunge sa fie sedentari. Apoi apar problemele, in special cele posturale, mai ales cand sunt inca in crestere si nu sunt remediate la timp vor cauza probleme pe termen lung. Fiind si instructor Pilates, ma intalnesc zilnic cu tot felul de cazuri, afectiuni ale coloanei vertebrale, majoritate dezvoltate in copilarie. Mai mult decat atat obezitatea prezinta si ea o problema foarte serioasa in randul copiilor ceea ce le creeaza probleme in viata personala cat si in cea sociala.
5.Care sunt metodele prin care se pot corecta?
Metodele sunt destul de accesibile in ziua de azi, dar important este ca parintii sa inteleaga si sa poate observa cand aceste problem apar si sa ia masuri din timp. Copiii urmeaza exemplul parintilor si un prim pas este schimbarea parintilor,daca parintii dezvolta un stil de viata sanatos copilul il va urma. Practicarea sportului este esentiala in dezvolarea copilului, nu doar dezvoltarea fizica, dar si cea emotionala, practicarea unui sport individual sau chiar de echipa, ii dezvolta si increderea in sine, vointa, comunicarea sociala si multe alte aspecte. Se poate incepe de la varsta frageda cu practicarea inotului, care din punctul meu de vedere, este ideal, apoi poate continua cu o trecere prin alte discipline sportive, chiar daca nu se face performanta. Cat despre problemele deja aparute ar fi bine sa se ia masuri inainte sa se agraveze, sa se apeleze la specialisti pentru a evita o problema serioasa mai tarziu.
6.Cat de importanta este alimentatia in dezvoltarea fizica armonioasa a copiilor si care sunt principalele recomandari pe care le ai face?
Alimentatia este esentiala; stiu cum este sa miroasa a ceva bun in bucatarie, pana si noi adultii ne bucuram la ceva dulce. In cazul copiilor, alimentatia ocupa locul cel mai important, ei au nevoie de totii macro si micro nutrientii, de buna calitate bineinteles. Farfuria sa contina toti
nutrientii, proteine, carbohidrati si grasimi bune, legumele sa nu lipseasca, fructele trebuiesc si ele consumate, precum si oleaginoase (caju, nuci, migdale). Foarte important este sa respectam cele trei mese principale ale zilei, ideal la aceiasi ora. Tentatiile sunt la tot pasul, peste tot gasim ceva gustos si rapid de procurat, dar nu intotdeauna ne ofera vreaun beneficiu, doar ne satisface pofta. Carbohidratii simpli precum: zahar, indulcitori, sucurile carbogazoase si produsele de panificatie trebuie evitate. Vestea buna este ca putem procura sau chiar face noi insine in bucatarie aceleasi delicii, dar cu ingrediente de calitate. Informatii despre alimentatie se gasesc destul de usor astazi, desigur sa avem grija si din ce sursa provin, sunt destul de multi diletanti si de aceea recomand sa se apeleze la specialist in domeniu.
7.Care ar fi primul lucru care iti vine in minte cand auzi cuvantul handbal?
Handbal – finale de campionat cu Norvegia 🙂
8.Care ar fi principalele 3 demersuri /decizii pe care le ai lua daca ai putea stabili o strategie nationala pentru sportul romanesc?
Sportul romanesc este intr-o continua schimbare, adoptarea unor noi strategii este o provocare, dar daca as putea face asta, probabil, as incepe cu o promovare mai atractiva, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Reinventarea complexelor sportive (ce a mai ramas din ele, in unele nici eu nu as intra), ar putea schimba situatia actuala. O ultima strategie ar fi motivarea (recompensa) practicantilor de sport; se poate adopta o metoda de schimb, nu doar una financiara. In China, daca faci 10 genuflexiuni la metrou, primesti o calatorie gratis. Deci, se poate!
9.Pe ce trebuie sa se axeze copiii,in aceasta perioada marcata de distantare si sedentarism?
Este intr-adevar o situatie dificila pentru copii, in special pentru cei care fac sport de performanta. Este perioada competitiilor si o stagnare brusca va slabi rezultatele obtinute pana acum. Recomandarea mea este sa isi continuie activitatile scolare ,chiar daca se face in mediul on-line si rutinele de antrenament. ”Este mai usor sa mergi inainte cand esti inca in picioare, decat atunci cand trebuie sa te ridici”. Rolul parintilor este la fel de important ca si al nostru, ca staff al clubului, sa ii sustinem si sa ii motivam sa nu cada in plasa sedentarismului.
10.Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!
Se mai indeplinesc dorintele daca se spun? Glumesc, intotdeauna dorintele mele s-au indeplinit, atata timp cat am muncit pentru ele. In momentulde fata, o dorinta ar fi sa vad ca schimbare mea genereaza o diferenta in lume, printre ceilalti.