Alexandra Badea:”Rapidul și-a câștigat respectul pe teren, prin tot ceea ce am realizat până acum împreună, devenind o echipă matură.”
20 martie 2022
În Buftea handbalul prinde viață
5 iunie 2022
Alexandra Badea:”Rapidul și-a câștigat respectul pe teren, prin tot ceea ce am realizat până acum împreună, devenind o echipă matură.”
20 martie 2022
În Buftea handbalul prinde viață
5 iunie 2022

Constantin Din:”Voi reorganiza handbalul românesc din temelii şi  voi repune lucrurile pe fagaşul normal.”

A mai ramas aproximativ o luna pana la organizarea alegerilor din cadrul Federatiei Romane de Handbal. Mai exact, pe data de 28 aprilie lumea handbalului se va intruni la Hotel JW Marriott  pentru a-si alege conducerea pentru urmatorii patru ani. Pana atunci, Constantin Din, unul dintre cei patru pretendenti la conducerea Federatiei, intr-un exercitiu de sinceritate, isi dezvaluie planurile cu privire la redresarea handbalului romanesc, propunand o strategie de reorganizare la nivel national. Fostul arbitru international s-a inscris in cursa pentru ocuparea postului de presedinte al FRH avand in spate atat experienta manageriala, cat si o cariera de succes in handbal, din postura de arbitru.

Ce anume v-a determinat sa candidati la presedintia Federatiei Romane de Handbal?

Handbalul romanesc a fost candva un etalon pentru toata lumea handbalului la nivel international. De atunci pana in prezent s-au schimbat multe si mi se pare ca ne indepartam tot mai mult de nivelul la care a fost candva, in conditiile in care perspectiva redresarii devine tot mai sumbra. Handbalul romanesc in momentul de fata este sub asteptarile iubitorilor handbalului, lumea este dezamagita de ceea ce traieste, echipele nationale sunt tot mai departe de elita handbalului mondial si se impune o schimbare categorica, daca vrem sa revenim acolo unde am fost odata. Tot acest context m-a determinat sa ma implic, sa imi asum acest proces al schimbarii fetei handbalului romanesc. Va fi mult de munca, dar sunt motivat si increzator ca impreuna cu oamenii din fenomen, vom repune lucrurile pe fagasul normal.

Programul dumneavoastra de campanie acopera cam toate aspectele cu care se confrunta handbalul romanesc. Totusi, care ar fi prioritatile esentiale in agenda dumneavoastra de lucru?

As incepe prin a spune ca redresarea handbalului romanesc trebuie sa inceapa de la nivelul de jos, de la copii si juniori. Aceasta ar trebui sa fie prioritatea numarul 1 a oricarui conducator de federatie. Copiii sunt cheia evolutiei acestui sport si lor trebuie sa le acordam atentie. Centrele Nationale de pregatire vor avea un rol determinant in formarea acestor copii si le voi acorda un interes special. Voi reorganiza aceste centre, le vom da o alta fata, imbinand pregatirea sportiva cu pregatirea scolara, pentru a interveni la nivelul educatiei oferite tinerilor sportivi. Tot de aici ar trebui sa provina si specialistii de care handbalul are atat de multa nevoie pentru crearea unui fenomen performant. Ma refer aici la preparatori fizici, antrenori, metodisti, analisti video si alti specialisti de care handbalul romanesc duce lipsa in prezent. Avem nevoie de oameni care cunosc si inteleg fenomenul, iar centrele de excelenta pot furniza aceasta materie umana.
Un alt proiect pe care il voi implementa este programul carierei duale, care sa asigure atat mentorat si pregatire in handbal, cat si dezvoltarea personala a sportivului, care sa ii asigure acestuia un viitor si dupa ce isi incheie cariera de sportiv. Juniorii vor avea acces la programe de educatie si li se vor facilita intalniri cu reprezentanti din lumea businessului din Romania.

O alta prioritate din agenda de lucru este revitalizarea asociatiilor judetene care vor primi sprijin juridic, logistic si financiar din partea FRH. In mandatul meu, asociatiile prin descentralizare vor primi organizarea si supervizarea competitiilor de copii si juniori pe plan judetean. Am obtinut deja acordul unor companii private de a veni in viitorul apropiat alaturi de Federatie, ca parteneri dispusi sa sprijine financiar fiecare competitie de copii si juniori. In acest sens, subliniez ideea ca plata baremurilor de arbitraj nu va mai cadea pe umerii cluburilor ci va fi suportata de catre Federatia Romana de Handbal. Voi ajuta cluburile de copii si juniori in sensul reducerii presiunii financiare pe care o au azi si de a sprijinii toti tinerii talentati, indiferent de statutul acestora.

Care este cea mai grava problema cu care se confrunta handbalul romanesc in prezent si ce solutii propuneti pentru a indrepta lucrurile?

Sunt mai multe aspecte asupra carora trebuie sa intervenim urgent, dar primordial mi se pare sa actionam la nivelul juvenil, in sensul crearii de conditii pentru copii si juniori si la nivelul educatiei pe care o oferim acestor copii. Cu mahnire am observant ca ne crestem copiii intr-un mediu toxic, in care acestia nu au ocazia sa descopere partea frumoasa a sportului. Le-am oferit prea putin pana acum si este momentul sa schimbam ceva, sa le oferim mai mult, sa le asiguram conditiile necesare pentru a atinge performanta. Personal ma voi implica la acest nivel, unde lucrurile trebuie reformate la nivel profund. Preocuparea pentru tineri si educarea acestora in spiritul adevaratelor valori ale performantei sportive reprezinta singura garantie a unui viitor mai bun in handbalul romanesc.

Daca ati avea in fata un electorat indecis in privinta acordarii votului, ce i-ati spune?

Celor indecisi le-as recomanda, in primul rand, sa se gandeasca bine la faptul ca votul lor poate schimba directia in care se indreapta handbalul romanesc. Fiecare dintre cei care voteaza este responsabil de realitatea in care se afla handbalul in momentul actual, iar daca se doreste cu adevarat sa revenim in elita mondiala, sa isi manifeste dreptul de a indrepta lucrurile, printr-un vot intelept. Vin si propun un program cu masuri concrete si sunt convins ca am capacitatea manageriala si calitatea umana de a ajuta handbalul romanesc intr-un moment critic. Sunt o persoana corecta, pot privi in ochi cu demnitate orice om din handbal, atat acum, cat si dupa voi demara proiectul reconstructiei, din pozitia de presedinte al federatiei.

Care sunt calitatile care va recomanda pentru a va afla la conducerea handbalului romanesc?

De-a lungul carierei am interactionat cu foarte multi oameni din lumea handbalului, mai ales de la nivel international, avand posibilitatea sa imi formez o imagine obiectiva a ceea ce trebuie sa fie handbalul la nivel de elita, aspecte pe care azi nu le regasesc in handbalul de la noi. Interactiunea cu toti acesti factori m-a ajutat sa imi construiesc o viziune corecta si de ansamblu a tot ceea ce trebuie operat pentru a oferi o alta fata handbalului de la noi. In plus, consider ca am calitatile manageriale necesare pentru a relansa handbalul romanesc, sunt o persoana corecta, dinamica, de actiune, care iubeste munca si se dedica in totalitate proiectelor in care se implica.

Unde vedeti handbalul romanesc cu dumneavoastra in frunte?

In elita handbalului international, acolo unde a fost odata. Veti vedea un presedinte de federatie care va munci pentru handbal, adunand in jurul sau toti oamenii bine intentionati, care chiar doresc redresarea handbalului romanesc. Veti revedea sportivi iesind fericiti de pe teren, suporteri care se vor bucura de frumusetea acestui sport si o comunitate puternica creata in jurul handbalului. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a avea rezultate la nivel international si tineri sportivi, care sa vina din urma, educati in spiritul performantelor sportive

Cum arata o zi de lucru din viata lui Constantin Din si ce schimbari a adus aceasta provocare?

Zilele mele de lucru varieaza destul de mult. Pana sa intru in cursa electorala, agenda mea zilnica se baza pe intalnirile cu membri echipei mele si cu partenerii de business din tara sau din strainatate. O data cu noua provocare, programul meu s-a schimbat destul de mult. Ma intalnesc cu oamenii din handbalul romanesc, cu antrenori, presedinti, conducatori ai structurilor sportive. Scopul este acela de a cunoaste cat mai bine problemele cu care acestia se confrunta pentru ca cauta solutii viabile. In plus, chiar imi doresc sa ii cunosc pe cei care imi vor deveni parteneri de drum in procesul redresarii handbalului romanesc si imi face mare placere sa descopar oameni de calitate cu care poti face treaba.

Care sunt principiile de la care nu va abateti niciodata? Ce ar trebui sa cunoasca lumea hanbalului despre dumneavoastra?

Nu ma abat sub nicio forma de la drumul corectitudinii. Consider ca aceasta virtute, alaturi de pasiune, determinare si entuziasm, reprezinta garantia succesului, atat in cariera, cat si in viata personala.

Avand in spate experienta antreprenoriatului, care ar fi principiile de business pe care le veti implementa pentru a creste nivelul handbalului romanesc?

Cand privesti cum arata Federatia la nivel de infrastructura, management, comunicare si expunere iti dai seama ca are un aer tare invechit, te incearca un sentiment de intoarcere in timp, cu un amestec de vechi si depasit. Handbalul trebuie sa se alinieze tendintelor prezentului, sa redevina un brand valoros, sa atraga publicul, sa devina un produs care sa se vanda. Pe de alta parte la nivel de comunicare si expunere media stam destul de rau. Nu este normal sa avem in Romania unii dintre cei mai buni sportivi din lume si sa nu avem o emisiune dedicata in totalitate handbalului, cu interviuri, reportaje, analize de specialitate. Acest produs trebuie sa devina valoros si sa devina cautat de publicul care iubeste handbalul. Un alt aspect asupra caruia voi insista este crearea de parteneriate intre mediul de business si lumea handbalului, astfel incat sa atragem oamenii de afaceri catre acest sport. Pentru aceastea este necesar un management deschis, orientat spre exterior si un marketing de calitate.

Ca exercitiu de dialog la distanta, ce i-ati intreba public pe ceilalti candidati la sefia federatiei?

Ma bucura faptul ca programul de campanie pe care l-am lansat in septembrie a devenit sursa de inspiratie pentru ceilalti candidati. O spun cu toata sinceritatea. Cand vezi ca ceilalti preiau idei din programul tau, inseamna ca ideile sunt bune si viabile. Ma bucur sa constat faptul ca actualul presedinte a ales sa mearga prin tara, dupa opt ani si sa discute cu oamenii din handbal. In plus, observ faptul ca subit actualul presedinte a devenit preocupat de soarta asociatiilor judetene si de necesitatea revitalizarii handbalului, de la nivel de copii si juniori. L-as intreba de ce totusi atat de tarziu?

Care este motto-ul dumneavoastra?

Actiunea face cat 1000 de cuvinte.

Foto: arhiva personala Constantin Din

Daniel Rucareanu
Editor RFH Sports & Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *