Clubul Olympic RFH si compania Anritsu Solutions continua drumul impreuna
22 octombrie 2022
Olympic Business Cup 2023 – primul eveniment sportiv corporate de handbal
5 ianuarie 2023
Clubul Olympic RFH si compania Anritsu Solutions continua drumul impreuna
22 octombrie 2022
Olympic Business Cup 2023 – primul eveniment sportiv corporate de handbal
5 ianuarie 2023

Comunicat oficial al clubului Olympic RFH referitor la comportamentele violente nesancționate din sălile de handbal

De la inceputul sezonului pana in prezent, desi s-au scurs doar sase etape din actuala editie a campionatului national de juniori, sportivii nostri au avut de luptat cu doi adversari: cei din teren si faulturile dure, lipsite de sportivitate si temei logic, tinand cont de nivelul la care se desfasoara competitia. Pana acum patru dintre sportivii nostri au suferit accidentari grave, ca urmare a unor faulturi dure, tolerate de catre cei care ar trebui sa vegheze la siguranta copiilor in conditii de fair-play. Fisura de os sacru – impingere in aer ( repaus 4 saptamani), entorsa de glezna – impingere din lateral (repaus o saptamana), tasare de vertebre – impingere in aer ( repaus 5 zile), suspiciune de leziune a coafei rotatorii – tragere de brat din spate( repaus minim 3 saptamani) sunt doar cateva dintre situatiile nedorite aparute ca urmare a nesanctionarii jocului violent de pe terenul de handbal. In lumina acestor evenimente Clubul Olympic RFH doreste sa traga un semnal de alarma asupra consecintelor la care ii expunem pe copii prin incurajarea, tolerarea sau nesanctionarea comportamentelor violente din terenul de handbal.

Respectul este o componenta importanta a proiectului Olympic RFH, devenind un element esential in modul in care este gandita si pusa in practica pasiunea pentru handbal. Disciplina, conduita corecta, atitudinea onesta, bazata pe spiritul fair-play-ului, atat in cadrul colectivului Olympic RFH, cat si fata de adversari si fata de arbitri reprezinta conditie de baza in integrarea sportivilor si a antrenorilor in cadrul proiectului Olympic.

Pornind de la aceste principii, nu putem asista impasibili in fata unuia dintre cele mai toxice fenomeme cu care se confrunta handbalul juvenil din Romania: violenta din teren, camuflata sub pretextul angajamentului sportiv. Includem aici impingerea in saritura, tragerea din spate, lovirea intentionata in zona capului, a gatului si a plexului solar. Acest fenomen este incurajat, in mod regretabil, de catre unii antrenori si de pasivitatea arbitrilor si a forurilor tutelare in fata unor astfel de comportamente, prin nesanctionarea adecvata a celor care, prin comportamentul lor, pot pune in pericol sanatatea si integritatea corporala a copiilor.

Accidentarea sportivului Andrei Morea, nesanctionata de oficialii meciului

Faptul ca gesturile violente sunt premise si nesanctionate cu masuri disciplinare drastice poate duce la o reactie in lant cu consecinte mult mai grave, decat cele sesizate in mod direct pe terenul de handbal: contaminarea sportivilor cu dorinta de razbunare, in sensul punerii in act a unor comportamente similare celor adoptate de agresorii lor, indepartarea de sport a copiilor, consecinta a unor accidentari grave si a unor restrictii de ordin medical, scaderea performantelor sportive, pe termen lung, afectarea spiritului competitiei si deturnarea acestora de la valorile pentru care copiii au ales sa practice un sport de performanta.

De asemenea nu pot fi omise nici costurile aferente provocate de investigatiile medicale, recuperare si tratament, pe care de fiecare data le suporta victima agresiunii din teren, sportivul, parintii si clubul sportiv afectat. Nu avem cunostinta de vreun caz in care cel care a provocat o accidentare grava, in mod intentionat sau vreun oficial care a evaluat necorespunzator situatia din teren, nesanctionand drastic actele de violenta, sa fi suportat costurile cauzate de accidentarea provocata.

Acceptam faptul ca handbalul este un sport de contact, iar accidentarile sunt o constanta in viata sportivilor practicanti, dar acestea ar trebui sa apara doar in urma dinamicii jocului, a efortului depus si a unor situatii nedorite, cu caracter accidental. In acest context, consideram nepotrivite comportamente precum:

  • Cultivarea de catre antrenori a unor atitudini nesportive
  • Lovirea intentionata a unui sportiv, cu scoaterea acestuia din joc sau din programul de pregatire sportiva, pentru o perioada indelungata
  • Tolerarea de catre arbitri a comportamentelor nesportive, prin nesanctionarea gesturilor reprobabile
  • Lipsa de empatie si de promptitudine decizizonala a arbitrilor, in situatiile in care copiii sufera accidentari grave, sub ochii lor, pe teren
  • Lipsa de implicare in  gestionarea fenomenului agresivitatii nesportive din partea tuturor celor care ar trebui sa actioneze in sesul promovarii valorilor menite sa incurajeze practicarea handbalului si nu abandonul acestuia

Clubul Olympic dezaproba si condamna comportamentele nesportive si atitudinea care incita la violenta, din partea tuturor celor implicati in fenomenul handbalistic.

Ca urmare a situatiilor repetate cu care clubul ACS Olympic RFH s-a confruntat in ultima perioada, lansam un apel catre toti cei care fac parte din familia handbalului, Federatie, AJH-uri, arbitri, antrenori, sportivi, parinti in sensul stoparii comportamenelor nesportive din handbalul juvenil. Cazurile punctuale de violenta trebuie sa fie analizate si prelucrate cu arbitrii, antrenorii si sportivii implicati. Antrenorii, arbitrii si observatorii de joc trebuie sa fie repere de corectitudine in fata copiilor care practica handbalul, astfel incat sa promoveze respectul si disciplina in acord cu regulamentele de joc.

ACS OLYMPIC RFH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *