Tudor Dorobantu s-a intors de la Monaco
25 februarie 2018
Sportul, bucurie sau povara?
18 mai 2018
Tudor Dorobantu s-a intors de la Monaco
25 februarie 2018
Sportul, bucurie sau povara?
18 mai 2018

Ionut Lupescu, in cursa pentru redresarea fotbalului romanesc

Ionut Lupescu a debutat, ca fotbalist, in prima liga, din Romania, la varsta de 16 ani, iar la echipa nationala, la varsta de 18 ani, pentru care a adunat 74 de selectii, culminand cu doua participari la Campionatul Mondial (Italia-1990 si SUA-1994) si doua la Campionatul European ( Anglia-1996 si Belgia / Olanda – 2000). Stilul sau carismatic si competenta profesionala l-au propulsat rapid in cel mai inalt for de conducere al fotbalului, la nivel european, dovedindu-si calitatile manageriale, in cei sase ani in care a ocupat functia de director tehnic al UEFA. Despre Ionut Lupescu se spune ca nu a revenit in Romania, pentru a candida ci pentru a castiga functia de presedinte al FRF.

Cum regasesti Romania dupa cei sase ani petrecuti afara?

Pitorească! Este o țară de care ți-este dor atunci cînd ești departe și din care îți dorești să pleci după ce te lovești de lucrurile care nu funcționează așa cum trebuie. Dar eu am venit des în țară, în acești 6 ani, să-mi văd părinții și prietenii, așa că nu pot spune că o regăsesc foarte schimbată.

Cum a incoltit ideea de a candida pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal?

Voi m-ați făcut să mă gândesc la asta, voi cei din țară. Am primit telefoane, multe, de la oameni de fotbal, care îmi spuneau că lucrurile o iau într-o direcție greșită. Era realitatea pe care o vedeam și eu, de la UEFA, în cifre. Apoi, la fiecare venire în țară, întrebările se înmulțeau: chiar nu ai de gând să faci nimic? Nu-ți mai pasă? Colegii mei, la fel: Ionuț, trebuie să facem ceva, se duce totul de râpă. Și am ales să ma implic. A fost o alegere făcută cu inima, nu cu mintea. A fost vorba despre a mă întoarce acasă pentru a juca, din nou, în echipa României.

Intr-una din cartile sale, “Leading”, Sir Alex Ferguson povesteste despre bucuria de a-si petrece timpul alaturi de tine, discutand subiecte de interes pentru fotbalul european.  Cat timp ai ocupat pozitia de director tehnic al forului european, te-a contactat cineva din fotbalul romanesc, pentru a-ti solicita sfaturile?

Sir Alex este un om cu totul și cu totul special. Și pentru mine a fost un privilegiu să-l am în echipa mea și am savurat momentele în care dezbăteam ore în șir radiografiind practic fotbalul și căutând explicații și soluții. Nimeni din Federația Română de Fotbal nu mi-a solicitat vreodată, în acești 6 ani, ajutorul sau măcar un sfat. Și acesta este unul dintre motivele care m-au făcut să mă întorc în Romînia. Cred că a venit timpul să lăsăm micile orgolii și vanități și să punem pe primul plan dezvoltarea fotbalului. Să ne așezăm toți la aceeași masă și să relansăm fotbalul românesc. Să fim cu toții reprezentanții unei viitoare generații de aur.

Stiu ca subiectul ar implica o analiza complexa, dar cum crezi ca vei contribui la reconstructia fotbalului romanesc?

În ultimii ani, conducând Divizia de Dezvoltare Tehnică a UEFA, am avut oportunitatea de a vedea cum se dezvoltă fotbalul în toate cele 55 de Asociații Naționale. Această imagine de ansamblu relevă o diferență mare între estul și vestul Europei, o diferență care se va adânci pentru țările care nu acționează acum. Eu știu cum se lucrează în țările avansate din punct de vedere fotbalistic și împreună cu ceilalți specialiști din fotbalul românesc, sunt convins că putem adapta cele mai performante proiecte și programe pentru a pune lucrurile pe direcția bună.

Cum crezi ca experienta manageriala pe care ai avut-o la UEFA, va sprijini dezvoltarea fotbalului romanesc?

Cred că experiența pe care am acumulat-o de-a lungul vieții, ca junior în Austria, jucător în România, Turcia și Germania și Director General al FRF, nu doar cea ca Director tehnic al UEFA mă va ajuta foarte mult. De exemplu, la UEFA construisem un sistem stress-free. Fiecare membru al echipei mele știa exact ce trebuie să facă, existau termene clare pentru fiecare etapă a unui proiect, ușa mea era permanent deschisă pentru oricine avea nevoie de ajutor și de aceea nu se lucra deloc sub presiune. Asa se obțin cele mai bune rezultate, cu o planificare riguroasă și cu oameni care au responsabilitatea propriilor acțiuni. Degeaba te înconjori de oameni bine pregătiți dacă tu le dictezi fiecare pas. Rolul liderului este să îndrume.

Ai vazut multe, atat in viata de sportiv, cat si in cea de conducator. Daca ar trebui sa caracterizezi in cateva cuvinte fotbalistii romani de azi, in comparatie cu cei din generatia din care ai facut parte, cum ai face-o?

Mai rapizi, poate la fel de talentați, dar mai puțin încrezători.

Daca imi permiti o paralela…handbalul romanesc a fost la un vot distanta de schimbare. Ce crezi ca ar trebui sa stie cei care se regasesc in pozitia de a decide schimbarea in fotbalul romanesc si care, din diferite motive, sunt indecisi, in momentul de fata?

Că este momentul să terminăm toate războaiele și să ne apucăm de construit. Că respectul trebuie să se afle la baza acestei construcții și pentru că ai pomenit de handbal că fiecare vot contează.

Ai inceput vizitele in teritoriu. Ce ai gasit pe unde ai fost?

Am ajuns deja în multe locuri și peste tot, pe lângă membrii afiliați și reprezentanții autorităților locale, au ținut să fie alături de noi și alți oameni de fotbal din județ. Majoritatea mi-au menționat aceleași probleme: regulamente învechite și ambigue, costuri ridicate cu deplasările și legitimările, dezinteres de la centru și greutăți cu finanțările. M-am și bucurat deoarece peste tot, dar chiar peste tot, am simțit și o voință puternică de schimbare și reconstrucție. Aceste întâlniri au fost mai degrabă niște ședințe de lucru decât prezentări, am adunat deja multe idei bune care se vor regăsi între măsurile pe care le voi implementa la Federație.

Cum arata o zi din viata lui Ionut Lupescu si ce schimbari a adus, in contextul actual, aceasta provocare?

Am ieșit din ritualul obișnuit. Chiar dacă eram obișnuit să călătoresc des la meciuri, cinferințe, reuniuni, acum o fac zilnic. Am dat avionul pe mașină. În această perioadă de campanie lucrurile se întâmplă foarte rapid. Alerg prin toată țara pentru că vreau să mă văd cu fiecare votant în parte. Este pe cât de obositor, pe atât de reconfortant. Mă încarc de la entuziasmul oamenilor cu care dialoghez, eu le transmit siguranță, iar ei energie și ne dăm seama că împreună putem realiza lucruri mărețe.

Ce ar trebui sa cunoasca lumea despre omul Ionut Lupescu, dincolo de reusitele profesionale?

Că ceea ce promit, fac, că tresar de câte ori aud imnul național și mai ales că tratez oamenii așa cum îmi doresc să fiu tratat, la rândul meu.

Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!

Să reușesc să adun împreună toți oamenii care au lucrat sau lucrează în fenomen și să redăm fotbalului românesc mândria și gloria pe care le-a pierdut în ultimii ani. Și, bineînțeles, să fiu sănătos ca să rezist la emoțiile pe care le voi avea în tribună atunci când echipele naționale ale României vor juca pentru obiective care acum par de neatins.

Mult succes in TOT ceea ce faci!

Sursa foto: www.facebook.com/ioan.angelo.lupescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *