1 Iunie la Booskter: descoperă lecturile copilăriei
1 iunie 2021
Bianca Grigore – primul sportiv de la Olympic care semneaza cu RFH Sports & Management
12 iunie 2021
1 Iunie la Booskter: descoperă lecturile copilăriei
1 iunie 2021
Bianca Grigore – primul sportiv de la Olympic care semneaza cu RFH Sports & Management
12 iunie 2021

Să înceapă Euro!

Astăzi debutează o nouă ediție, a XVI-a, a Campionatului European de Fotbal. Este o competiție care se va desfășura în 11 orașe din 11 țări. Vor fi prezente 24 de echipe, împărțite în 6 grupe. Se vor califica mai departe echipele clasate pe locurile 1 și 2 și cele mai bune 4 echipe clasate pe locul 3.

Arenele pe care se vor desfăşura partidele de la EURO 2020/2021 sunt:

  • Stadionul Johan Cruyff (Amsterdam Arena) din Amsterdam (Ţările de Jos),
  • Stadionul Olimpic din Baku (Azerbaidjan),
  • Arena Naţională din Bucureşti (România),
  • Stadionul Ferenc Puskas din Budapesta (Ungaria),
  • Stadionul Parken din Copenhaga (Danemarca),
  • Hampden Park din Glasgow (Scoţia),
  • Stadionul Wembley din Londra (Anglia),
  • Stadionul Allianz din München (Germania),
  • Stadionul Olimpic din Roma (Italia),
  • Stadionul La Cartuja din Sevilla (Spania),
  • Stadionul Krestovsky din Sankt Petersburg (Rusia).

Inițial, UEFA anunțase că 13 orașe vor găzdui meciuri, dar 2 dintre acestea au fost schimbate din motive de întârziere a lucrărilor la stadion (Bruxelles, Eurostadium) și pentru că nu exista garația că spectatorii vor fi prezenți (Dublin, Stadionul Aviva).

Pentru prima oară, Bucureștiul va găzdui meciuri la o competiție de acest nivel. Este vorba de 3 meciuri din faza grupelor și de un meci din etapa optimilor. Cele 3 meciuri din faza grupelor care se vor juca la București sunt: Austria vs Macedonia de Nord ( 13 iunie), Ucraina vs Macedonia de Nord ( 17 iunie) și Austria vs Ucraina ( 21 iunie). Meciurile care se vor desfășura la noi vor primi spectatori în limita a 25% din capacitatea stadionului (aproximativ 14.000).

Meciul de deschidere al Campionatului European se va juca pe Stadionul Olimpico din Roma (11 iunie), iar finala pe Stadionul Wembley din Londra (11 iulie). Wembley-ul va găzdui și semifinalele competiției.  Informații despre arenele și partidele CE 2021 sunt de găsit pe site-ul UEFA (www.uefa.com ).

Vor avea loc 51 de partide. Portugalia lui Cristiano Ronaldo va încerca să-și apere titlul câștigat în 2016, dar șansele sale sunt relative mici, dacă ne luăm după pronosticurile specialiștilor. Spania este singura națională care a reușit să-și apere titlul. Cele mai multe titluri europene – câte 3 – sunt deținute de Germania și Spania. Două echipe – Finlanda și Macedonia de Nord – participă pentru prima oară la un turneu final.

Favoritele sunt cam aceleași: Franța, Germania, Spania, Olanda, Anglia, Belgia și Portugalia. Aș zice că surprize pot produce Croația, vicecampioana mondială, o echipă cu un joc colectiv remarcabil, și Ucraina, care are o generație tânără extrem de talentată.

Această ediție a CE va fi prima care se va baza pe arbitrajul electronic (VAR). Vor fi prezente 20 de echipe de arbitri, printre acestea regăsindu-se și 2 brigăzi românești, care îi au în frunte pe Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs, cei mai buni arbitri români ai momentului. Asta este printre puținele întâmplări fericite oferite de fotbalul nostru în ultima perioadă. Una dintre brigăzi va fi din America de Sud, fiind condusă de argentinianul  Fernando Rapallini. Fiecare echipă de arbitraj va fi formată din 9 persoane, 4 dintre acestea ocupându-se de arbitrajul video.

Naționala noastră nu va participa la această competiție, deși oficialitățile din fotbalul nostru au făcut eforturi serioase pentru găzduirea unor meciuri de la această ediție a CE care celebrează diversitatea și bogăția culturală a Europei. Investițiile în infrastructura fotbalului se vor amortiza într-un timp rezonabil, sunt încrezător că așa va fi, însă dezamăgirea provocată de ratarea calificării va apăsa mult timp moralul celor care se află în fruntea fotbalului. Eșecul echipei naționale m-a făcut să mă gândesc la un proverb flamand pe care Andrei Pleșu l-a menționat într-un articol publicat în urmă cu niște ani: Mirele era atât de sărac, nu avea nici măcar o cămașă, așa că nu a putut participa la nunta lui. Poate că într-o bună zi va fi găsit un om care știe să croiască o cămașă din materialele pe care le avem la dispoziție. Să nu ne pierdem speranța.

Foto: Romaniatv.net

  Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports & Management

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *