Servicii Salubritate București continuă alături de clubul Olympic. Același spirit. O echipă.
13 ianuarie 2022Clinica medicală Nutrilife continuă alături de clubul Olympic. Același spirit. O echipă.
1 februarie 2022Rares Ilie: Rapidul este clubul oamenilor simpli, dedicati si plini de pasiune. Istoria acestui club a fost scrisa cu aportul tuturor celor care au trecut pe aici, iar pentru asta merita tot respectul.
Rares Ilie, unul dintre cei mai indragiti jucatori ai Rapidului a facut pasul spre fotbalul mare la echipa din Giulesti. Aici a debutat in prima divizie, s-a integrat perfect si se dedica 100% culorilor visinii. Are planuri mari cu echipa Rapidului, munceste pentru a ajunge in cupele europene si si-a propus sa faca parte din generatia care va califica Romania la Campionatul Mondial.
Cum ai inceput fotbalul? Cum era fotbalul atunci?
Ooooo…a trecut ceva vreme. Echipa la care am inceput se numea „Best Team”. Faceam antrenamentele pe terenul de fotbal din curtea Liceului „Gheorghe Sincai” si eram antrenati de Iulian Nunweiller. Initial fusesem la alt club, dar cei de acolo ne-au recomandat sa mergem la „Best Team”. Nu stiam mare lucru despre fotbal, la varsta aceea fotbalul era mai mult o joaca, ne simteam bine, eram prieteni si socializam sub pretextul jocului de fotbal. Erau prietenii sincere, care in timp au rezistat. Si acum ma mai intalnesc si ma salut cu o parte dintre acei colegi de echipa. Iar daca tot am dat timpul inapoi, amintindu-mi de inceputurile mele fotbalistice, trebuie sa mai spun ca cea mai mare parte din perioada junioratului am petrecut-o la Cautis Steaua Sudului, unde am cunoscut si primele satisfactii sportive, iar apoi la Juniorul Bucuresti 2014. Acolo am petrecut o perioada deosebita, m-am modelat ca junior si doresc sa le multumesc oamenilor de acolo pentru totul.
Cum ai ajuns sa joci pe postul de mijlocas ofensiv?
Ionut Mazilu, antrenorul meu de la Rapid U19 m-a incercat pentru prima data pe acest post, imediat ce am venit la Rapid. Pana atunci mai jucasem mijlocas stanga si mijlocas central, inter, fapt care ma ajuta mult azi in pozitionarea in teren si in interpretarea jocului. Ma simt foarte bine pe postul actual, mi se potriveste si profit de ocazie sa ii multumesc domnului Mazilu pentru sustinerea oferita. Pentru orice tanar este important sa se simta sprijinit, inteles si indrumat corect de catre cei din jurul lui. Toate acestea te fac sa fii mai increzator si mai echilibrat, mai ales in momentele cu presiune.
Ai un fotbalist preferat?
Desigur, Cristiano Ronaldo. Multa lume il admira pe Ronaldo din perspectiva calitatilor sale fotbalistice, a reusitelor sale sau a statutului financiar. Ceea ce m-a impresionat la el este povestea pe care o are in spatele reusitei sale si modul in care a reusit zi de zi sa se autodepaseasca pentru a deveni cel mai bun. Sunt constient ca mai am enorm de mult de muncit pana sa ajung la statutul lui, dar ma dedic 100% fotbalului si o fac cu convingerea ca pentru a reusi, in orice domeniu, trebuie sa iubesti ceea ce faci si sa crezi in sansele tale de reusita.
Care sunt cele mai importante valori pe care ti le-a oferit fotbalul?
In primul rand, prin fotbal am invatat sa muncesc in echipa, sa ii respect pe cei din jurul meu, sa ma dedic grupului din care fac parte si sa fac tot ce depinde de mine pentru a ridica nivelul colectivului. In plus, cum in fotbal, orice greseala este vizibila public, am invatat sa imi asum greselile, sa fiu mai tolerant cu mine insumi si cu ceilalti, sa accept critica ca fiind un element de progres in viata mea si sa ma straduiesc sa elimin greselile, invatand din ele. Greseala iti arata care este limita ta de moment, iar daca tratezi situatia cu responsabilitate, iti depasesti mai usor limitele.
In fotbalul european de elita s-au impus fotbalisti de pe tot mapamondul. Aproape fiecare tara da fotbalului cate un fotbalist de superclasa. Lipsesc totusi din peisaj fotbalistii romani. Ce crezi ca ii lipseste fotbalistului roman pentru a reusi afara?
Nu am toate datele situatiei, pentru ca deocamdata nu am ajuns in fotbalul mare, la o echipa de top, dar din punctul meu de vedere cred ca diferenta o facem planul mental. In Romania ritmul de joc este mult mai scazut, inca de la copii si juniori, fotbalistul nu este calit sa „sufere”, jucatorii se vaita la cel mai mic contact si sunt obisnuiti sa fie tinuti in brate. Afara este o lupta, fiecare incearca sa obtina cat de mult poate in cariera, trofee, notorietate, bani, se lupta pentru fiecare avantaj si nu renunta cand dau de greu. Cred ca fotbalistilor romani le este greu sa se adapteze cand ajung intr-un sistem foarte competititv si cedeaza. Mai multe iti voi putea spune cand voi ajunge la nivelul acela.
Ce obiective ti-ai setat in cariera si cum ti-ai propus sa le atingi?
Primul obiectiv major ar fi sa joc intr-unul din primele cinci campionate din Europa. As mai adauga sa joc constant in cupele europene si sa ajung sa fiu titular in echipa nationala a Romaniei. Iar daca tot a venit vorba despre echipa nationala, mai am un obiectiv, acela de a face parte din generatia care va califica nationala la Campionatul Mondial. Pentru a-mi atinge toate aceste obiective tot ce trebuie sa fac este sa ma antrenez la capacitate maxima, sa ma bucur de fotbal, sa cred in mine si sa iau lucrurile treptat. Sunt convins ca vor veni si marile realizari.
Ai debutat in prima liga la Rapid, ai deja experienta primei divizii. Cum ti se pare fotbalul din prima liga?
Fotbalul romanesc are multi jucatori de calitate. In teren simti valoarea colegilor si a adversarilor si cred ca sunt echipe ar avea multe de oferit fotbalului. Singura problema a fotbalului romanesc, comparativ cu ce vedem afara, in campionatele bune, este ritmul de joc. Acolo totul este mai alert si asta contribuie atat la reusitele sportive ale fotbalistilor, cat si la spectacolul sportiv, apreciat de public. La acest aspect consider ca trebuie lucrat.
Esti unul dintre cei mai indragiti jucatori ai Rapidului. Mai stii cand ai dat primul autograf din postura de jucator al Rapidului?
Desigur, la o actiune caritabila la care am participat cand eram la echipa a doua a clubului. Am fost la acea actiune impreuna cu alt coleg de la juniori si cativa colegi de la prima echipa, la un camin de copii, cu ocazia Craciunului. Am dat cu totii autografe. A fost foarte emotionat sa observ cat de fericiti erau acei copii obtinand autograful meu, desi probabil nici nu stiau cine sunt.
Daca ar fi sa intocmesti un 11 ideal al Rapidului, care ar fi acesta? Cine i-ar antrena?
Este o intrebare foarte dificila si imi este imposibil sa raspund punctual, dintr-un motiv foarte simplu. Daca as mentiona pe cineva, as omite pe altcineva, iar acest lucru ar fi nedrept. Rapidul este clubul oamenilor simpli, dedicati si plini de pasiune, iar istoria acestui club a fost scrisa prin aportul tuturor celor care au trecut pe aici. Cu maxima sinceritate va spun ca trebuie respectata toata lumea care este si a fost implicata in acest proiect. Ii respect si pe cei care au castigat titluri de campioni, si pe cei care au jucat in liga a patra, a treia a doua, titulari si rezerve deopotriva. Trebuie respectati si cei care ai jucat cateva minute pentru acest club si cei care au fost in trecere pe aici, sub forma de imprumut si si-au facut bine treaba. Spiritul Rapidului inseamna dedicare si la acest capitol toata lumea contribuie in vreun fel sau altul. Si cel care ne pregateste echipamentele este important, si persoana care se ocupa de curatenia vestiarului si cel care conduce autocarul. Toti pun umarul la bunul mers al lucrurilor si trebuie apreciati.
Cum iti place sa iti petreci timpul liber?
Timpul liber este destul de limitat, dar imi place sa urmaresc filme, de actiune, psihologice care iti pun mintea la contributie. De asemenea, imi place sa citesc, romane sau dezvoltare personala si sa ma uit la meciuri; urmaresc fotbal, desigur, handbal si tenis.
In ce campionat din strainatate ti-ar placea cel mai mult sa joci?
In La Liga, campionatul spaniol. Ma atrage prin calitatea tehnica, spectacolul oferit si toata energia pozitiva creata in jurul fenomenului.
Daca ai avea puterea sa schimbi ceva in fotbalul romanesc, care ar fi acel lucru?
As schimba modul in care sunt tratati juniorii. Cand spun asta nu ma refer doar la modul in care sunt tratati in relatia directa de catre oamenii de fotbal ci si la metode de lucru si la conditii de pregatire. As pune accentul pe fotbalul juvenil, as investi in tineri, le-as crea conditii bune de antrenament, le-as pune la dispozitie tot ceea ce este necesar pentru a progresa si i-as sustine, pentru a ajunge la seniori cu tot bagajul tehnic, fizic si mental pentru a reusi.
Ce rol are familia in viata ta?
Familia este centrul universului meu, imi place sa petrec timp cu familia. Parintii au avut grija sa primesc o educatie frumoasa, mi-au transmis valorile care sa ma ajute sa reusesc in viata, m-au invatat sa respect oamenii, munca si sa am incredere ca pot realiza tot ce mi-am propus. Consider ca in viata fiecarui fotbalist trebuie sa existe un echilibru intre munca de la echipa si linistea pe care ti-o ofera familia, pentru a reusi in cariera.
Daca ar fi sa te caracterizezi in cateva cuvinte cum ai face-o? Spune-ne cateva lucruri pe care lumea nu le stie despre tine.
Sunt teribil de ambitios, orgolios, chiar ofticos as putea spune. Mereu imi doresc sa iasa lucrurile perfect, pun presiune uneori pe mine si vreau mereu sa ma autodepasesc. Tocmai v-am spus ceva ceea ce lumea nu prea stie despre mine, faptul ca imi place sa petrec timp cu familia. Familia imi asigura echilibrul atat de necesar in viata.
Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!
Pot fi trei? 🙂 Sa fiu sanatos, sa ducem Rapidul in cupele europene si sa contribui la calificarea echipei nationale la Campionatul Mondial!
Iti tinem pumnii, Rares!
Foto: arhiva personala Rares Ilie
Andreas Hniatiuc
RFH Sports & Management