Oficial sezonul de handbal s-a incheiat. Ce urmeaza?
18 mai 2020
De ce nu avem marketing in sportul juvenil?
21 mai 2020
Oficial sezonul de handbal s-a incheiat. Ce urmeaza?
18 mai 2020
De ce nu avem marketing in sportul juvenil?
21 mai 2020

„Becoming Champions”/”Drumul spre titlu” – un serial recomandat iubitorilor fotbalului de calitate

„Becoming Champions”/”Drumul spre titlu” este un serial Netflix despre echipele naționale de fotbal care au devenit campioane mondiale. În cei 90 de ani scurși de la prima ediție, organizată de Uruguay, doar 8 echipe au triumfat – 5 sunt europene și 3 sunt sud – americane. Fiecărei naționale campioane îi este dedicat câte un episod, în care jurnaliști, istorici ai sportului, antrenori și foști mari jucători explică succesul. Poveștile din jurul echipelor, destinele jucătorilor legendari și istoria politică se împletesc, oferind o explicație socio-culturală a triumfului suprem în fotbal.
Lothar Matthaus, care apare de mai multe ori pe parcursul serialului, repetă cu îndârjirea care l-a caracterizat și pe teren că există o filozofie a naționalei germane, bazată pe pregătire fizică, joc ofensiv în viteză și credința ( mai ales aceasta) că echipa sa este cea mai bună din lume. Uruguayul, care reprezintă cea mai mică națiune care a cucerit Cupa Mondială, a triumfat fiindcă societatea a dezvoltat o „filozofie a supraviețuirii în proximitatea giganților” (Argentina și Brazilia). Franța a câștigat trofeul în 1998, pe propriul teren, deoarece a învățat foarte bine lecția italiană (organizarea tactică și jocul pe contraatac), așa explică Lilian Thuram reușita franceză din 1998.
Parafrazând o expresie fericită a lui Jorge Valdano – fotbalistul – filozof, așa cum a fost alintat de jurnaliști – un campionat mondial de fotbal ne oferă ocazia, din 4 în 4 ani, să ne recuperăm copilăria preț de o lună. Serialul produs de Netflix merită văzut de toți cei care iubesc fotbalul și vor să înțeleagă mai bine de ce doar unele echipe au reușit să câștige.

Daniel Rucareanu

Editor RFH Sports & Management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *