Dorin Goian: Daca vreti sa mai avem sport, deschideti terenurile de sport pentru copii, organizati competitii pentru juniori, scoliti antrenorii si educati copiii in spiritul altei mentalitati!!
18 februarie 2021Stadioane noi, fotbal putin
8 martie 2021Si cu rugbyul ce aveti, domnule ministru?
O dispută, încă una, afectează imaginea sportului românesc: soarta Stadionului Arcul de Triumf. Un proiect care putea să contribuie la refacerea imaginii sportului nostru și la redarea încrederii în instituțiile publice din domeniu este minat, la momentul ciocnirii unor pahare cu șampanie, de orgolii prostești. În loc să ne bucurăm pentru o reușită, asistăm la eterna gâlceavă românească.
Cunoscut drept centru al rugby-ului românesc de mai bine de un secol, stadionul a ajuns subiect de dispută între Federația Română de Rugby și Ministerul Tineretului și Sportului. Acuzele lansate dinspre lumea rugby-ului curg de câteva săptămâni. Pe 7 februarie, la București, a fost organizat și un protest al iubitorilor de rugby. Pasionații de rugby au cerut ca MTS să respecte înțelegerea inițială și să întoarcă stadionul deținătorului legal și moral. Până acum, apelul a rămas fără ecou.
Oficialii FRR cer ca Ministerul Tineretului și Sportului să respecte înțelegerea încheiată înainte de startul lucrărilor de modernizare a complexului în cadrul căruia se află stadionul de rugby. Înțelegerea a fost următoarea: FRR cedează statului dreptul de proprietate pe perioada lucrărilor, acesta urmând să redea FRR dreptul de folosință a complexului pentru o perioadă de 49 ani în termen de 40 de zile de la recepția lucrărilor de modernizare. De ce s-a întâmplat una ca asta? Deoarece Compania Națională de Investiții (CNI), instituție a statului prin intermediul căreia se derulează toate proiectele de investiții majore în infrastructură finanțate din bugetul public, nu poate efectua, conform legii de organizare, lucrări la imobile care nu se află în proprietatea statului. Zis și făcut. FRR a făcut toți pașii legali necesari, s-a ocupat de obținerea avizelor, a plătit pentru defrișarea spațiului, pentru dărâmarea construcției vechi, a plătit pentru toate lucrările care precedau începerea lucrărilor de construcție etc.
Zilele trecute, drept reacție la protestele celor de la FRR, ale rugbiștilor tricolori și ale suporterilor, MTS a transmis publicului următorul mesaj, prin intermediul a două comunicate de presă scrise în limba de lemn tradițională: stadionul pe care tocmai l-am reabilitat nu mai poate fi dat în grija FRR, deoarece nu mai este același imobil. Acum este mai mare și mai frumos. Înainte valora 2 milioane de euro, iar acum valoarea sa depășește 30 de milioane. Evident, evaluările financiare sunt aberante, deoarece numai terenul pe care s-au realizat construcțiile valorează mai mult decât toate sumele pe care le vântură oficialii MTS în comunicatele lor.
FRR, care și-a respectat toate angajamentele asumate prin înțelegerile cu autoritățile centrale, este organizația umilită și pierzătoare. Este asemenea omului de bună credință care-și plătește impozitele, face curățenie în dreptul imobilului său, sortează gunoiul, se străduiește să-și educe cât mai bine copiii și participă la acțiuni de voluntariat în folosul comunității, dar care atunci când ajunge la ghișeu -simbolul supunerii omului în fața statului – este tratat superior și cu arțag, fiind pus la colț tocmai de cei care l-au curtat cu vorbe mieroase.
În ceea ce-l privește pe ministrul Novak, nu ne putem exprima decât consternarea vis-a-vis de obtuzitatea de care dă dovadă în acest caz. Este trist să vezi că un fost mare sportiv nu apără sportul și adevărul factual, folosindu-se în discursurile sale de tot felul de sofisme și truisme din lumea minoră a afacerilor. Îi reamintim domnului ministru Novak, că poate a uitat, că statul este cel mai prost gestionar al proprietăților sale, iar MTS este printre cei mai dezastruoși reprezentanți din categoria de proprietari în numele statului. Bazele sportive părăginite prin care bântuie fantomele sunt exemplele cele mai clare ale inabilității de a valorifica corespunzător patrimoniul de care dispune MTS. Episodul acesta scoate la iveală două boli grele ale neamului nostru: legiuirea defectuoasă și iubirea de gâlceavă. Încă nu putem spune care este cea mai rea.
Sursa foto: www.prosport.ro
Daniel Rucareanu
Editor RFH Sports&Management